Çinli bilim insanları diş çürümesini ortadan kaldıracak buluşa imza attı

Çinli bilim insanları diş çürümesini ortadan kaldıracak buluşa imza attı

Çin'deki bilim insanları diş çürümesini ortadan kaldıracak bir buluşa imza attı. Bilim insanları zarar görmüş diş minesinin dış yüzeyini etkili bir şekilde tekrar çıkarabilen sıvı bir çözelti geliştirdi.

Çinli bir grup bilim insanı, dişlerin çürümesinde birincil rol oynayan diş minesi kaybının önüne geçmeyi başardı.Bilim insanları diş minesinin dış yüzeyini etkili bir şekilde tekrar çıkarabilen sıvı bir çözelti geliştirdi.Bunu yapmak için de, insan dişinin koruyucu dış katmanının doğal mineralleştirme sürecini taklit eden bir malzeme kullanıldı. 

KALICI DİŞLER OLUŞTUKTAN SONRA KENDİLERİNİ TAMİR EDEMİYOR

Diş minesi, ameloblast adı verilen hücrelerin protein salgıladığı biyomineralleşme sürecinde oluşuyor ve bu proteinler sertleşerek dişlerin dışındaki sert tabakayı meydana getiriyorlar. Bu ameloblastlar, yalnızca diş gelişimi sırasında mevcut oluyorlar ve kalıcı dişler oluştuktan sonra kendilerini tamir etme kabiliyetleri bulunmuyor.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞ ANCAK BAŞARISIZ SONUÇLANMIŞTI

Önceki denemelerde bilim insanları, mineyi yapay olarak yeniden mineralleştirmeyi başarabilmek için daha önce de denemeler yapmış ancak Zeijang Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre; minenin karmaşık ve kristalli yapısı sebebiyle önceki girişimler çoğunlukla başarısız olmuştu.

Çinli bilim insanları diş çürümesini ortadan kaldıracak buluşa imza attı - Resim : 1

Diş çürümesi diş Çinli bilim insanları Çin diş