Uzmanlardan soğuk algınlığına yeni formül: "Gribe karşı ekmek yiyin"

HABER MERKEZİ
Grip salgını Sağlık Haberleri
Uzmanlardan soğuk algınlığına yeni formül: "Gribe karşı ekmek yiyin"

Özellikle enfeksiyon hastalıklarının yaygın olduğu kış aylarında beslenmeden karbonhidratları çıkarmanın yapılacak en önemli beslenme hatalarından biri olduğunu söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman gribe karşı "ekmek yiyin" önerisinde bulundu.

Özellikle enfeksiyon hastalıklarının yaygın olduğu kış aylarında beslenmeden karbonhidratları çıkarmanın yapılacak en önemli beslenme hatalarından biri olduğunu söyleyen beslenme ve diyet uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Bağışıklık sistemi hücreleri farklı dönemlerde farklı makro besin gruplarını öncelikli olarak kullanabiliyorlar. Bu sebeple bütün makro-besin gruplarını düzenli ve dengeli olarak almak önemlidir. Kilo kontrolü veya başka sebeplerden ötürü ekmek ve makarna gibi karbonhidrat içeren besinlerden kaçınmak büyük bir hata. Zira bu davranış primer enerji kaynağı olan karbonhidratların eksikliğine sebep olup, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Türk halkının en önemli enerji kaynağı temel gıdası ekmektir. Vücudumuz, ekmeğin de içinde bulunduğu karbonhidrat besin grubunu hızlı bir şekilde harcayarak enerjiye dönüştürebilir. Eğer karbonhidrat tüketilmemesi gereken bir hastalığınız yoksa dengeli bir beslenme için aşırıya kaçmamak kadıyla ekmeği sofranızdan eksik etmeyin” dedi.

KALP SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Düşünülenin aksine ekmeğin yüksek kaloriye sahip olmadığını söyleyen Ozman “Bir ince dilim (25 g) tam buğday ekmeği 63 kaloridir. Tam buğday ekmeği, lif açısından zengin olup kan şekerini dengeler ve besleyici içeriğe sahip bir besindir. Çinko, magnezyum ve B vitamini gibi besin öğeleri yönünden zengindir. B vitaminleri vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlar. Folik asit ise kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Ekmek türlerinin bazılar içerdikleri bazı besinler sayesinde daha da faydalı hâle gelir” diyor.

GÜNLÜK ENERJİNİN ÜÇTE BİRİNİ KARŞILIYOR

Türkiye Gazetesinin haberine göre günde 200 gram tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35’i, proteinin yüzde 25’i, B1 vitamininin yüzde 66’sı, lif ihtiyacının yüzde 55’i karşılanıyor. Magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, niasin, bakır, çinko, demir ve fosfat gibi bir insanın en önemli hayati besin kaynakları da günlük ekmek tüketiminden alınabiliyor. Ayrıca hamuru güçlendirmek için ekmeğe katkı maddesi olarak C vitamini eklenir. C vitamini, un içindeki proteinlerin kalitesini arttırarak, ekmeğin daha iyi hacim almasını sağlar. Ayrıca ekmeğin besin değerini arttırır.

EN GÜVENLİ GIDA EKMEK

Tarımda ekinlere ve bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, yok etmek için kullanılan kimyasal maddeler olan pestisitler, günümüzde en önemli gıda güvenliği problemi hâline geldi. Gün geçmiyor ki, ihraç edilen herhangi bir sebze, meyve ya da kuru yemişin Avrupa kapısından döndüğünü duymayalım. Bu haberler tüketicinin kafasını karıştırıyor.

PEKİ BİZ NE YİYECEĞİZ?


En güvenli gıdaların başında ekmeğin geldiğini söyleyen Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan “Tarımsal üretimde en az kimyasal kullanılan ürün buğday. Üretimde kullanılan ilaçların etkileri buğday silolara girdikten sonra azalıyor ve yok oluyor. Öte yandan buğday çeşitli işlemlerden geçirildikten ve kabuğu soyulduktan sonra un hâline getiriliyor ve ekmek ve diğer unlu mamuller yapılıyor. Gıda güvenliği un sektöründe çok ileri. Büyük küçük bütün un üretim tesislerinde bir laboratuvar bulunuyor. Bu laboratuvarda kimyagerler çalışıyor ve üretime giren buğdayı, daha sonra un hâline gelen mamulü çok ciddi şekilde inceliyor. Buğdayın depolanması da son derece güvenli ve sağlıklı şartlarda yürütülüyor. Lisanslı depoculuk uygulaması ile depolama aşamasında da gıda güvenliğine önem veriliyor. Son 10 yıldır senede 3 milyon tonun üzerinde un ihraç ediyoruz. Hem burada tarım laboratuvarlarında analizler yapılıyor hem de gittiği ülkelerde. Ürünlerimiz hiçbir ülkeden geri dönmedi” dedi.