Plazalarda aşıya 'ısrarlı' takip!

koronavirüs
Plazalarda aşıya 'ısrarlı' takip!

Salgının yayılma noktalarından birisi de iş yerleri. Türkiye 22 milyon aşılanmayan vatandaşa ne yapacağını düşünürken çalışanları hukuken aşıya zorlamak mümkün gözükmüyor. Fakat aşının bazı şirketler tarafından 'ısrarla' takip edildiğini söylemekte fayda var.

Türkiye aşılanmayan 22 milyon vatandaşı aşılamanın yollarını arıyor. Bu yollar arasında aşı olanlara pozitif ayrımcılık da var. Dün açıklanan 22 bini aşkın vakanın yüzde 87’si aşı olmayanlar arasında gerçekleşti. Yani aşılanmayanlar var olduğu sürece bu salgın devam edecek.

İş yerleri ise bulaşın en fazla olduğu alanlardan biri. Anayasa’daki vücut bütünlüğü maddesi gereği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aşı olmaya zorlanamıyor.

Kanunlar gereği kimse aşı olmaya zorlanamıyor şirketler özellikle de sanayide üretimin aksamaması için atölyelere virüsün girmemesi şart. Peki şirketler çalışanlarının aşı durumunu nasıl takip ediyor?

Haberglobal.com.tr’nin iş dünyası kaynaklarından aldığı bilgilere göre pek çok şirket aksiyon almak için pazartesi günü bakanlar kurulunun aşı olmayanlara karşı bir tedbir alıp almamasını bekliyor.

Bazı şirketler ise ayda birkaç kez çalışanlarına aşı olmaları konusunda hatırlatma maili atıyorlar. Bazı şirketler çalışanlarının aşı olup olmadığını, olduysalar kaçıncı dozda olduklarının bilgilerini topluyor.

Bazı firmalar ise Sağlık Bakanlığı’nın aşı olunması konusundaki uyarılarını çalışanlarına bir iç mail sistemi ile bildiriyor. 

OFİSLERE DÖNMEYE BAŞLADILAR

Firmalar 1 Temmuz’dan itibaren yavaş yavaş ofislerine dönmeye başladı. Bu dönüşlerde vatandaşların aşılanmış olması da büyük önem taşıyor.

Hatta senet ile eşya satan büyük bir zincir mağaza 15 Haziran 2021 tarihinde çalışanlarına aşı olmaları zorunlu tutmuş bunun üzerine markayı boykot etmek için sosyal medya üzerinden bir kampanya başlatılmıştı.

Türkiye’nin ünlü bankalarından biri ise SGK’lı herkese aşı çıktıktan sonra evden çalışan personeli plazalarına davet etmeye başlamış fakat aşı olmayan personeli evden çalıştırmaya devam edeceklerini söylemişti.

İLK DOZ YÜZDE 80, İKİNCİ DOZ YÜZDE 40

Önemli başka bir finans grubu da çalışanların aşı olup olmadığını anket yolu ile kontrol ediyor. Anketin son sonuçlarına göre çalışanların yüzde 80’i ilk doz aşısını, yüzde 40’ı ikinci doz aşısını olurken yüzde 10’u ise aşı olmayı düşünmediğini söylemiş.

Önceki gün açıklanan vaka tablosu?

Plazalarda aşıya 'ısrarlı' takip! - Resim : 2

ŞİRKETLER AŞI KAYDI TUTABİLİR Mİ?

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun (KVKK) 27 Mart 2020 tarihinde yaptığı duyuruya göre Covid-19'u engellemek için kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kişisel bilgileri toplaması kaçınılmaz. 

KVKK'ya göre işveren vakalar hakkında personelini bilgilendirmeli çünkü işverenin çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlama yükümlülüğü var.

Moral&Partners Hukuk Bürosu'nun konu hakkında hazırladığı bilgi notuna göre ise kişilerin aşı bilgileri açık rızaları alındıktan sonra işveren tarafından toplanabilir. Şirketler iş görüşmesine gelen bir personelden de aşı bilgilerini isteyebilir.

ANAYASA NE DİYOR?

Kasaroğlu Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan bilgilendirme notunda Anayasa’nın ‘kişinin dokunulmazlığı maddi ve manevi varlığı’ başlıklı 17. maddesinin 2. fıkrasında yer alan, “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz” düzenlemesine atıf yapılıyor.

Hukukçulara göre devletin aşıyı zorunlu tutmadığı bir durumda iş yerleri çalışanlarına aşı olmamaları durumunda herhangi bir yaptırımda bulunamaz.

GEÇERLİ FESİH BİR YÖNTEM Mİ?

Ancak bazı hukukçulara göre aşı olmayan ve işten çıkartılan bir örnek hakkında henüz sonuçlanmış bir dava olmamasına karşın geçerli nedenlerle fesih yoluna gitmeyi deneyen firmalar olabilir. Bu yolda önce çalışanın savunması alınır, anlaşılırsa evden çalışması sağlanabilir.

'AMELİYAT YAPARKEN BİLE MUVAFAKATNAME ALIRSIN'

Geçen günlerde Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Necmi Yüzbaşıoğlu Anayasa’daki vücut dokunulmazlığı maddesi sebebiyle insana kendi rızası dışında tıbbi bir müdahale yapılamayacağını söyledi. Yüzbaşıoğlu, “Ameliyat bile yaparken muvafakatname aranıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Yüzbaşıoğlu’na göre bazı özel hallerde kamu sağlığı söz konusu olduğu için kişilere de müdahale edebilir ve kamusal alanlarda toplu olarak bulunulan alanlarda aşı olma zorunluluğu getirilen bir düzenleme yine de yapılabilir.

Kaynak: Web Özel

Koronavirüs salgını pandemi ne zaman bitecek kaç kişi aşı oldu Covid-19 pandemisi