Aşısızlara gelen kuralları protesto edenler kimler ve ne istiyorlar? 

Aşısızlara gelen kuralları protesto edenler kimler ve ne istiyorlar? 

Bilimi hiçe sayarcasına aşı olmayı reddedenler Fransa'yı ayağa kaldırdı. Fransız halkının büyük bir kısmı aşıya şüphe ile yaklaşırken Sarı Yelekliler yine sahneye çıktı...

Fransa'da hükümetin değişen Covid-19 aşı politikalarına karşı bir süredir devam eden eylemlere katılan geniş kitleler arasında emekli akademisyen Profesör Bruno Courcelle de yer alıyordu.

Courcelle, “Aşıya hem sağlık sebepleri -özellikle güvenlik ve önlem yetersizliği gibi sebeplerle- hem de politik sebepler nedeniyle karşıyım. Aşı bize empoze ediliyor” diyor ve ekliyor:

'ZORLAMAYA DA KARŞI OLUYORSUNUZ'

Pazartesi günü Fransız Parlamentosu'ndan geçen yasaya göre sağlık çalışanlarına aşı zorunlu olacak. Vatandaşların geri kalanı ise aşı belgesi almadan restoranlar ve kafelerin de dahil olduğu kamusal alanlara giremeyecek.

Toplumsal bağışıklığa giden en hızlı ve en güvenilir yol olan aşılar, pandemiden çıkış biletimiz olarak duruyor. Ancak dünyanın dört bir yanında aşı karşıtları ve kararsızlar, maalesef, hiç olmadıkları kadar katılaşıyor.

Aşısızlara gelen kuralları protesto edenler kimler ve ne istiyorlar?  - Resim : 1Fransa da ağırlıklı olarak Pfizer-Biontech aşısını tercih eden ülkeler arasında... Fotoğraf: Reuters

Bunun karşısında yeni varyantlar ve bu varyantlardan ağırlıklı olarak aşı olmayanların etkilenmeleri yeni önlemleri de beraberinde getirmekte. Öte yandan Fransa'da olduğu gibi pek çok ülkede aşı olmayanlara kamusal alan kısıtlaması getirilmesi bekleniyor.

Araştırmalara göre daha aşı bulunmamışken bile Avrupa'da, bulunacak muhtemel bir aşıya karşı en yüksek oranda tedirginlik Fransa'da görülmekteydi.

Ağustos 2020'de Ipsos'un World Economic Forum için yaptığı araştırmaya göre aşı çıkarsa; Fransızların yüzde 59'u ABD'lilerin yüzde 67’si ve Birleşik Krallık vatandaşlarının ise yüzde 85’i aşıyı yaptıracağını söylemişti.

Bu damar, yaptırımlar resmileşince eylemlerin de en çok Fransa'da etki göstermesine neden oldu. Peki Fransa'da hangi gruplar aşı karşıtı ve ne istiyorlar?

SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Fransa'da sağlık çalışanlarının büyük bir çoğunluğu en az bir doz aşı oldu ancak bazıları hala direnmekte. Devletin aşıyı onlar için zorunlu kılmasıyla bu direnç “Benim bedenim, benim kararım” söylemleriyle eyleme döküldü.

AŞIRI SAĞCILAR

2022'deki seçimlerde aşırı sağcı Marine Le Pen'i destekleyenler de seçim sloganı olan “Ayağa kalk Fransa” söylemiyle eylemlere katılıyor. Le Pen'in liderlik ettiği Ulusal Cephe'nin sözcüsü Sebastien Chenu, Canal Plus'de yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Fransa'ya kaçak yoldan giren bir mülteciyseniz sorun yok ancak bir kafenin terasında kahve içen Fransızlar var mı diye polis kontrol edecek öyle mi? Macron bizi hangi dünyaya götürüyor?”

SARI YELEKLİLER

Uzunca bir pandemi arasının ardından Sarı Yelekliler, yeniden sokaklara indi. Sarı Yelekliler bu kez aşı sertifikasının karşısında ve uygulamayı “sağlık diktatörlüğü” olarak tanımlıyorlar. Kitlenin öncüleri arasında gösterilen Jerome Rodrigues'nin “Aşılı ya da değil fark etmez, açız! Özgürlüğümüzü yitiriyoruz!” sözleri sosyal medyada dolaşımda.

VE AŞI KARŞITLARI

Bir gruba dahil olmayan, aşı karşıtları da elbette kitlenin büyük bir kısmını oluşturuyorlar. Bunlar sadece sokaklarda değil özellikle Facebook gruplarında da organize oluyorlar ve aşı karşıtlığı propagandası yapıyorlar. Bu grupların üye sayılarının yüz binleri bulduğu aktarılıyor.

PEKİ NE OLACAK? AŞI OLANLAR NE DURUMDA?

Fransa'da nüfusun yaklaşık yüzde 60'ı en az bir doz aşı olmuş durumda. Aynı zamanda son günlerde yapılan bir ankette Fransız vatandaşlarının yaklaşık yüzde 58'inin yeni aşı kurallarına, aşı sertifikası uygulamasına destek verdiği ortaya çıktı.

Söz konusu anketin katılımcılarının yüzde 66'sı kuralların restoranlara ve kafelere genişlemesini de destekliyor. Eylemlerin vandallık boyutuna ulaşması da dikkat çekmekte. France 2 adlı televizyon kanalının iki muhabirinin eylemciler tarafından darp edilmesi şok etkisi yaratmıştı.

Bununla birlikte Macron'un partisi olan Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi'nin vekillerinden Alexandre Freschi, Facebook hesabından yaklaşık bir ay önce yaptığı paylaşımda aşı karşıtlarından aldığı tehditleri takipçilerine göstermişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Euronews'da Sandrie Amiel imzasıyla yayımlanan 'Who are France's anti-vaccine rule protesters and what do they want?' isimli makaleden alınmıştır.