4 SORU 5 UZMAN | Salgın geri mi döndü?
Doktorlar son zamanlarda artan Covid-19 vakalarına karşı vatandaşları uyarıyor. Günlük vakaların üç gün üst üste binin altına düşmesiyle toplu taşımada da maske takma zorunluluğu kalkmıştı. Peki salgın geri mi döndü, şu an hangi aşamadayız?
CİHAT ASLAN-EREN SAKARYA
Maskeler, Türkiye'de vakaların görülmeye başlandığı 2020 Mart'ında hayatımıza girdi. İki yıldan fazla süredir hayatımızda olan maskeler, vaka sayılarının üç gün üst üste binin altına inmesiyle toplu taşımada da zorunlu olmaktan çıktı. Vatandaşlar koronavirüs salgının bitmiş gibi hareket ederek, pandemi öncesi hayatlarına döndü.
Türkiye genelinde son iki haftadır koronavirüs vakalarında büyük bir yükseliş var. Öyle ki 30 Mayıs-6 Haziran arasındaki haftalık vaka sayıları 7 bin 322 iken, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 20-26 Haziran haftalık vaka sayıları ise 26 bin 635 oldu.
Vaka sayılarının bu yükselişi hem uzmanları hem de vatandaşları düşündürüyor. Haberglobal.com.tr, enfeksiyon uzmanlarına vatandaşların merak ettiği dört soruyu sordu.
1- KORONAVİRÜS GERİ Mİ DÖNDÜ/2-ŞU AN NE AŞAMADA?
Prof. Dr. Haluk Eraksoy: Covid-19 hiç bitmedi ki dönsün. Pandemi daha noktayı koymadı. Hastalığın ağır dönemleri geçti. Eski dönemlerdeki gibi hemen zatürre yapmıyor, yoğun bakımlık etkilemiyor. Dolayısıyla bunun verdiği rehavet var insanlarda. Ama ayakta da olsa insanlar ateş, özellikle boğaz ağrısı ve nezle ile hastalanıyorlar. Ama bu tabloyu kimse umursamıyor. Sayılar açıklanınca gördük ki yeni bir tırmanış var. Bu rakamlar kendiliğinden test yaptıranların sonuçları. Tüm toplumu testten geçirsek yarıya yakınını enfekte bulabiliriz.
Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Pandemi hala tüm dünyada devam ediyor. Her zaman olduğu gibi erken rahatlamaya girdik. Buna bağlı olarak vaka sayıları artıyor. Aşısını olmayan risk gruplarındaki insanlar tekrar risk altında; hastaneye yatışlara başladı. Covid-19 hala toplumsal bir sağlık sorunu.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Yeni dalganın çıkış kolundayız. Salgın dediğiniz böyle seyrediyor. Çıkış kolu oluyor vakalar artıyor. 6. dalganın çıkış dönemindeyiz. 'Bırakalım toplumsal bağışıklık gelişsin' şeklinde bir düşünce olamaz.
Prof. Dr .Nurgül Ceran: Dikkatli olmamız gerekiyor çünkü Covid-19 bitmedi. Gençlerde daha çok gözlemliyoruz. Bir kısmı "Ben iki kere Covid-19 oldum' diye test olmaya bile gitmiyor. Bu yeni varyant mı bilmiyorum. Elimizde böyle bir veri yok ama yeni varyant olabilir. Hafif seyrediyor, dediğim gibi çoğu test yaptırmaya bile gitmiyor.
Prof. Dr. İftihar Köksal: Omicron varyantlarından BEA 4 ve BEA 5'in bulaştığını tahmin ediyoruz. Aşılılarda çok hafif seyrediyor. Marttaki dalga gibi ağır geçmiyor. Ancak kronik hastaların dikkat etmesi lazım.
3-VAKA SAYILARI NASIL DÜŞER?/4-ÖNLEMLER GERİ GELİR Mİ?
Prof. Eraksoy: Maskesiz gezilince insanlar tabi bulaşmasına yardımcı oluyor ve kolaylaştırıyorlar. Ama bizim burada aynı önlemleri almaya devam etmemiz gerekirdi. Kapalı yerlerde, toplu taşıma gibi ortamlarda maske takmamız gerekiyor. Buralar insanların burun buruna olduğu yerler.
Prof. Ertuğrul: 'Haydi sonuna geldik', 'Bitti her şey, güzel başardık' gibi söylemlere insanlar bakarak ne aşı olur, ne maske takar. Ve sonuçta bu olur. Toplu taşımada maskelerin hiç çıkarılmaması gerekiyordu. Eğer olgu sayıları böyle dönerse toplu taşımada ve kapalı ortamlarda maske takılması dönebilir.
Prof. Ceyhan: Türkiye'ye, İngiltere ve Almanya'dan gelen turistleri düşünün. İngiltere'de yeni varyantlar görülüyor. Turistlerden test istemiyoruz, ayrıca maske zorunluluğu kalktı. Almanya'da vakalar haftalık 100 bine yakın. Böyle Türkiye'ye yayılmaması mümkün değil. Panik yapmaya gerek yok ama tedbir almak gerekiyor.
Prof. Ceran: Otobüslerde, metrolarda, alışveriş merkezlerinde maske kullanmamız gerekiyor. Kendimiz maske takmıyoruz, toplu taşımada kimse maskeli dolaşmıyor. Panik yapmamız gerekmiyor, dikkatli olmak gerekiyor.
Prof. Köksal: Yine baştaki önlemlere dönmemiz lazım. Maskenin kapalı ortamlarda ve toplu taşımada takılması gerekiyor. Yoğun ölüm yok. Panik yapmaya gerek yok ama dikkat etmeye gerek var. İnsanlar maske kullanmalılar ve mesafeye dikkat etmeliler.
Kaynak: Web Özel