Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık?

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık?

Vaka sayıları 1000'in altına düşene dek toplu taşıma araçlarında maske takmak zorunlu. Peki dün geceden bu sabaha toplu taşıma araçlarında manzara nasıl?

Eren Sakarya-Cihat Aslan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün beklenen açıklamayı yaptı: Kapalı alanlarda da maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Cumhurbaşkanı vaka sayıları günlük 1000’in altına düşene kadar hastaneler ve toplu taşıma araçlarında maskenin takılacağını da söyledi. Peki vatandaş bu açıklamadan sonra kurala nasıl adapte oldu? Kimisi aynı anda maskesini çıkardı. Kimi ise hala kapalı alanlarda da açık alanlarda da takmaya devam ediyor. Haberglobal.com.tr ekibinden Eren Sakarya ve Cihat Aslan dün geceden bu sabah toplu taşıma araçlarındaki durumu yerinde gözlemledi.

Hemen dün akşama uzanalım. Saat 22:45’te Beşiktaş-Kadıköy vapurunda neredeyse maskesini takan kimse yoktu.👇

Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık? - Resim : 1

27 Nisan sabahı (bugün) saat 07:50’de Marmaray’da dün gece vapurda rastladığımız tablodan farklı bir manzara vardı. Maskesiz 4-5 kişi hariç gördüğümüz herkes maskeliydi. Yenikapı'da inip M1 metrosuna geçtiğimizde ise araçta sadece 1 maskesiz kişi vardı. Seyrantepe aktarmasında da maskesiz kişi sayısı azdı.

Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık? - Resim : 2

Bağcılar-Kabataş tramvayında saat 08:10’da yine her sabahki yoğunluk vardı. Tramvayda herkesin maskesini taktığı gözlendi.

Daha önce maske takma-takmama kavgalarının yaşandığı metrobüste ise durum biraz daha farklı. Sabah saat 08.20'de Cevizlibağ'dan bindiğimiz metrobüste, bazı vatandaşların maskeleri yine burunlarının altındayken, bazılarının ise takmamayı tercih ettiğini gördük.

Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık? - Resim : 3

Güvenlik görevlilerinin durağa girerken, 'Maskenizi takar mısınız' uyarıları da geride kalmış. Metrobüslerde de şu anlık yasağa uyuluyor denilebilir.

Metrobüsün ardından 08.50'de bindiğimiz Yenikapı-Hacıosman metrosunda, "Sayın yolcularımız araçlarımızda maske zorunluluğu devam etmektedir" anonslarını duyuyoruz. Anonsların yapılması işe yarıyor çünkü bu sırada maskesini çene altına indiren bir vatandaşın maskesini tekrar taktığına şahit oluyoruz.

Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık? - Resim : 4

Genel olarak metroda maske yasağına tamamıyla uyulmaya çalışılıyor. Maskelerini en dikkatli takanların ise yaşlılar olduğunu fark ediyoruz.

Sanayi Durağı'ndan aktarma yaptığımız Seyrantepe metrosuna ise 09.00'da biniyoruz. Seyrantepe metrosunda yoğunluk çok fazla olmadığı için insanlar daha rahat hareket ediyor. Bu yüzden maske yasağının en az uyulduğu yer diyebiliriz. Bu yasağı delenler ise daha çok gençler. Hiç maske takmayan gençleri uyaran kimse de göze çarpmıyor.

Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık? - Resim : 5

'MASKE TAKIYOR, TAKMIYOR ÖTEKİLEŞTİRMEYELİM'

Haber Global'de Sultan Arınır'ın sorularını yanıtlayan Profesör Doktor Mustafa Necmi İlhan, "Ben açık alanda geçerken dahi maskeyi takıyorum. Hafta sonu ailemle birlikteyken maskemi çıkartıyorum ama ben riskli bir yerde çalışıyorum. Günlük yaşantımızda sen niye taktın ben niye taktım düşünmek yerine kimseyi ötekileştirmemek gerekiyor" diyor. 

İlhan salgının henüz bitmediğini söylerken, "'Salgın bitti' demek için hiç vakanın görülmemesinin üzerinden 14 gün geçecek ki temiz diyelim. Salgının bittiğini söylemek mümkün değil ama etkisi azalıyor demek mümkün" ifadelerini kullanıyor. İlhan'a göre salgının bitişini değerlendirmek için sonbahar aylarındaki tablo beklenmeli.

Metrobüs, Marmaray, tramvay... Maskeleri ne yaptık? - Resim : 6

Kaynak: Web Özel