Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala?

ABD
Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala?

New York'un ev sahipliği yaptığı Met Gala, her zaman olduğu gibi bu sene de sosyal medyayı sallamayı başardı. Oldukça farklı tasarımlarla galada boy gösteren ünlülerden bazıları politik mesajlarını da geceye taşıdı. Peki nedir bu Met Gala ve önemliyse neden önemli?

Fark ettiyseniz sosyal medyada bir Met Gala fırtınası esti. “İlginç” kıyafetler, ses getiren ve sıradışı tasarımlar dünyanın önemli moda merkezlerinden New York'u kasıp kavurdu. Peki nedir bu Met Gala? Neden yapılıyor? Niye bu kadar önemli?

Met Gala'ya daha önceden Costume Institute Gala ya da Costume Institute Benefit deniyordu. Aslında “benefit” ifadesi çok açıklayıcı zira “Kostüm Enstitüsü Yardım Balosu” gibi bir çeviriyle Met Gala'nın aslında ne olduğunu net bir şekilde açıklamış oluyoruz.

Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala? - Resim : 1

Jennifer Lopez

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ MÜZELERİNDEN...

“Met” ise dünyanın en önemli müzelerinden biri olan, ABD'nin en büyük müzesi Metropolitan Museum of Art'ın kısaltması. New York'un kent mirasının ve kent kültürünün de önemli bir parçası olan Met bu görkemli yardım gecesine ev sahipliği yapmakta.

Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala? - Resim : 2

ASAP Rocky ve Rihanna

Met'e bağlı Costume Institute yararına düzenlenen galada milyonlarca dolar bağış toplanıyor. New York'un en köklü yardım gecelerinden biri olan etkinlik 1971'den bu yana düzenlenmekte.

Aslında “düzenlenmekteydi” daha doğru ifade olacak. Met Gala, geçen yıl pandemi nedeniyle ertelenmişti. Organizasyonun düzenleyicisi ise dünyaca ünlü moda dergisi Vogue. Normal şartlarda her yıl mayıs ayının ilk pazartesi günü yapılan gala bu yıl eylül ayının ikinci pazartesi gününe ayarlandı.

BU YILIN KONSEPTİ: 'BİR MODA SÖZLÜĞÜ'

Bu yılın konsepti ise In America: A Lexicon of Fashion (Amerika'da: Bir Moda Sözlüğü) olarak belirlendi. Her yıl galaya bir konsept belirleniyor. Dünyaca ünlü tasarımcılar, bu konseptlere uygun olarak (bazen elbette kasıtlı olarak uygun olmayarak) ünlü isimleri giydiriyor.

Oyuncular, müzisyenler, TV yıldızları, komedyenler, politikacılar, sporcular hatta olimpik sporcular; bir çoğu yıllar sonra bile hatırlanacak ikonik kıyafetler taşıyor.

Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala? - Resim : 3

Alexandria Ocasio-Cortez

Organizasyonun moda, sanat ve tasarım dünyası üzerindeki etkisi elbette yadsınamaz. Vogue'un kullandığı “Met Gala, evet, yıldızlarla dolu büyük bir bağış toplama etkinliği ancak galanın önemi, toplanan paranın ve sosyal medya etkileşimlerinin ötesine geçiyor” ifadesine katılmamak mümkün değil.

BILLIE EILISH DAMGASI

Billie Eilish'in Oscar de la Renta modaevinin tasarımı elbisesini modaevinin gerçek kürk kullanmaya son vermesi şartıyla taşımayı kabul ettiğini örnek verecek olursak aslında gecenin etkisini de vurgulamış oluyoruz. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ise "Zenginleri vergilendirin" yazılı bir elbiseyle geceye katıldı.

Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala? - Resim : 4

Billie Eilish

Sanatın moda olarak, modanın da sanat olarak sergilendiği ve bu kavramların iç içe geçtiği etkinlik Vogue'un ifadesiyle “Her iki formun da kültürel dokumuzu nasıl oluşturduğunu ve tanımladığını” gösteriyor.

Konsepte geri dönecek olursak Costume Institute Wendy Yu Sorumlu Küratörü Andrew Bolton, bu yılki etkinliğin “Kim Amerikalı olacak?” sorusuna odaklandığını vurguluyor. “Amerikalı tasarımcılar; çeşitlilik, kapsayıcılık, sürdürülebilirlik, cinsiyet akışkanlığı (gender fluidity) ve beden olumlu konusundaki diyalogların en ön saflarında yer alıyor” diyen Bolton şöyle devam ediyor:

“Gösterinin çizdiği çerçeve, böylesi fikirlerle düşünceli bir şekilde ve derinden ilgilenen genç tasarımcılara odaklanmamızı sağlıyor.”

Yer yerinden oynadı! Nedir bu Met Gala? - Resim : 5

Lil Nas X

KIYAFET KODU: AMERİKAN BAĞIMSIZLIĞI

Dünyaca ünlü pek çok tasarımcının yer aldığı galanın bu yılki ortak ev sahipleri ise Timothée Chalamet, Billie Eilish, Amanda Gorman ve Naomi Osaka oldu. Bu isimlerin de dahil olduğu gecenin resmi kıyafet kodu ise oldukça çarpıcıydı: Amerikan bağımsızlığı.

Bunu yansıtan veya yansıtmayan tasarımlar dikkat çekerken gala aslında konseptle ifade edilen serginin açılışı olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Costume Institute ya da Vogue'un 1988'den bu yana genel yayın yönetmenliğini yapan Anna Wintour'un adı verilen Anna Wintour Costume Center, sergiye ev sahipliği yapacak.

Son olarak Frank Ocean, Lil Nas X, Alexandria Ocasio-Cortez, Hunter Schafer, Naomi Osaka, Cara Delevingne, Jennifer Lopez, Rihanna, ASAP Rocky, Zoe Kravitz, Maisie Williams ve Carolyn B. Maloney'nin kıyafetlerinin öne çıktığını belirtmekte fayda var.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: BBC, The New York Times, Vogue, Reuters

Kaynak: Web Özel

MET Gala