Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon hasarına ilişkin Milli Saraylar'dan açıklama

Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon hasarına ilişkin Milli Saraylar'dan açıklama

Milli Saraylar, "Topkapı Sarayı'nda restorasyon rezaleti" haberini yalanladı. Olayın sarayın kendilerine devrinden önce yaşandığını belirten Milli Saraylar'dan Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, "Bilgi ve belgeye dayalı habercilik yapılmasını öneririz," dedi...

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Sabah Gazetesi'nde yer alan Topkapı Sarayı'nın harem bölümündeki restorasyonda kalıcı hasar oluştuğuna dair habere ilişkin açıklama yaptı. 

Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu (altta), "Topkapı Sarayı'nda restorasyon rezaleti" başlıklı habere bahis olan çalışmanın başlangıcı ve sona erdirilmesinin Topkapı Sarayı'nın Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na tahsis edilmesinden önce tamamlanmış ve bitmiş bir süreç olduğunu belirtip "Burada, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'nın dahli sözkonusu değildir," dedi.

Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon hasarına ilişkin Milli Saraylar'dan açıklama - Resim : 1

Restorasyon sürecinin 6 yıl önce başlatıldığını, o süreçte tespit edilen bazı aksaklıkların tutanak altına alındığını ve durumun Topkapı Sarayı'ndan o dönem sorumlu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirildiğini anlatan Prof. Dr. Çapoğlu, bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Koruma Kurulu'nun konuyu mahkemeye yansıttığını, o süreçte yüklenici firma hakkında idari ve adli soruşturma başlatılarak, görevden el çektirilmesinin sağlandığını söyledi.

Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon hasarına ilişkin Milli Saraylar'dan açıklama - Resim : 2

Mahkeme devam ederken restorasyon sürecinde, bilirkişi heyetinin kontrolünde, konservasyon ilkesine bağlı olarak gerekli incelemeler ve müdahalelerin gerçekleştirildiğini belirten Çapoğlu, bahsi geçen eserin Topkapı Sarayı Valide Sultan Taşlığı'na bakan bekleme odalarından birinde 1700'lü yılların başında yapılan bir resim olduğunu vurguladı ve ekledi: "Eserin duvardan masa üzerine indirilmesi, bilirkişi kontrol heyetinin kontrolünde yapılıyor ama duvara tekrar monte edilmesinden önce depoda bekletilirken yüklenici firmanın ekibinden biri, tablonun üzerindeki Japon kağıdını kaldırıyor. Bu müdahale, kontrol ekibinin olmadığı bir zamanda yapılıyor. Akabinde kontrol ekibi, restorasyon sürecini kontrol etmeye geldiğinde bu müdahaleyi tespit ediyor ve tutanak altına alıyor. Sorumlu oldukları bakanlığa ve ilgili koruma kuruluna durumu tutanakla bildiriyor."

Prof. Dr. Çapoğlu, tespit edilen müdahale sonrasında kurulan bilirkişi heyeti kontrolünde konservasyonun yapıldığını aktarıp "Bu konservasyonun 87 bin TL olan maliyetinin yüklenici firmadan tanzim edildiği kayıtlarda belgelidir," dedi. AA

 

Topkapı Sarayı Harem restorasyon Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı