'Röntgen kulaklı adam' hayatını kaybetti

2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti Kimdir Kültür Sanat haberleri
'Röntgen kulaklı adam' hayatını kaybetti

Hollywood'un en saygı duyulan senaristlerinden iki Oscar ödüllü Bo Goldman, 90 yaşında Kaliforniya'da hayatını kaybetti.

1975 yılında Guguk Kuşu, 1980 yılında ise Melvin ve Howard filmlerinin senaryolarıyla Oscar ödülü kazanan Bo Goldman, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Acı haberi damadı olan yönetmen Todd Field duyurdu. Ölüm nedeni ise açıklanmadı.

'Röntgen kulaklı adam' hayatını kaybetti - Resim : 1

Ünlü yönetmen Milos Forman okuyana kadar karnını doyurabilmek için yazan bir yazar olan Boldman, Forman'ın sayesinde 'Shoot the Moon'da yazarlık yaptı ki bu onun ilk senaryosuydu. Etkileyici hikayesi dikkat çekti. Peşinde Jack Nicholson'ın başrolünü oynadığı Guguk Kuşu'nun senaryosunu yazdı. Bu ona en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar kazandırdı. Kariyerinde büyük yükseliş gösterdi.

Ancak o mütevazılığını korudu. 1981'de New York Times'ta yayınlanan bir denemesinde "Her şey bir yana başkasının bir eserini uyarlamıştım, gerçek ten benim miydi?" diye yazmıştı.
1980'de ise bu kez Melvin ve Howard filminin senaryosunu yazdı. Bu kez direkt 'en iyi senaryo' dalında Oscar ödülü kazandı. Bu senaryo The Times yazarı Vincent Canby tarafından "20. yüzyılın son demlerinde Amerikan rüyasının hicivli bir ifadesi" diye nitelendirilmişti.

Bo Goldman daha sonra Martin Brest ile "Kadın Kokusu" ve "Meet Joe Black" filmlerinde çalıştı.

Martin Brest, Goldman'ı değerlendirirken "Senaristlerin senaristleri diyorlar. Bense ona röntgen kulaklı adam diyorum. Çünkü 50 yıl önce birine yapılan bir yorumun nüanslarını mükemmel bir şekilde hatırlıyor, aynı tonu yeniden üretebiliyordu" demişti.

Brest, Goldman'ın kendisini bir yazardan çok yönetmen gibi gördüğünü de sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Global TV

2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler hayatını kaybetti kültür sanat haberleri