Mübadillerin gurur gecesi

Türkiye Trakya İstanbul yunanistan Tekirdağ Edirne Bursa Kırklareli Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri Gündem haberleri
Mübadillerin gurur gecesi

Lozan Mübadilleri Vakfı, Mübadele Anlaşmasının 100. yıl dönümünde, mübadele çalışmalarına katkıda bulunan kişilere ilk kez ödül verdi. Bilim Ödülü Prof. Dr. Kemal Arı'ya, Roman Ödülü, Kemal Yalçın'a, Gazetecilik Ödülü ise İskender Özsoy'a takdim edildi.

Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından düzenlenen "100. Yıl Mübadele Ödülleri" açıklandı.  Ödüller, mübadele konusunda çalışma yapan, emek veren, bu konuda farkındalık yaratan bilim insanı, edebiyatçı ve gazetecilere verildi. Bu kapsamda Bilim Ödülü:, mübadeleyi akademik düzeyde ele alması, araştırması, bilim dünyasının ve kamuoyunun gündemine gelmesi için kesintisiz 35 yıldır sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle; 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı'ya takdim edildi. 

EMANET ÇEYİZ'E ROMAN ÖDÜLÜ

Lozan Mübadilleri Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilen ödül töreninde Roman Ödülü ise Emanet Çeyiz belgesel romanı ile mübadillerin çektikleri acıları dile getirmesi, Türkiye ve Yunanistan halkları ve mübadilleri arasında dostluğun ve barış kültürünün gelişmesine katkıları nedeniyle; 'Emanet Çeyiz' kitabının yazarı Kemal Yalçın'a verildi.

Mübadillerin gurur gecesi - Resim : 1
Caption

60 BİN KM DOLAŞTI

Gazetecilik Ödülüne ise Türkiye ve Yunanistan’da yaklaşık 60 bin kilometre dolaşarak, birinci kuşak mübadillerle yaptığı röportajları günlük gazetelerde yazarak paylaşması ve kitaplaştırarak tarihe miras bırakması nedeniyle; gazeteci-yazar İskender Özsoy layık görüldü. 

DOSTLUK KÖPRÜSÜ 

Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Ergelen ise ödül töreninden sonra yaptığı açıklamada,  Lozan Mübadilleri Vakfı, 2001 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Vakfın amacı, mübadele ve mübadillere ilişkin tarih, kültür, sanat ve halkbilim çalışmaları yapmak, mübadillerin yaşadıkları yerlerdeki kültürel mirası korumak ve tanıtmak, Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk ve iş birliğini geliştirmek, mübadillerin hak ve çıkarlarını savunmak ve mübadiller arasında dayanışmayı sağlamaktır" dedi.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel