Mavi bayraklı plajlar! Türkiye'de mavi bayraklı plajlar listesi

İstanbul Antalya Muğla İzmir Karadeniz Akdeniz
Mavi bayraklı plajlar! Türkiye'de mavi bayraklı plajlar listesi

Mavi bayraklı plajlar deyince aklınıza gelmesi gereken şey en temiz ve en güvenilir ortamda denizin tadını çıkarmak olmalıdır. Yaz döneminin gelmesiyle birlikte mavi bayraklı plajların hangileri ve ne hangi şehirlerde oldukları merak ediliyor. İşte merak edilenler...

Her yıl dünya çapında düzenlenen ve belli kriterlere göre belirlenen mavi bayraklı plajlar listesi 2021 yılında ülkemiz için 519 adet belirlenirken 2022'de bu sayı 531'e çıktı. Listede yer alan plaj sayısının yükselmesini 24 marina, 15 turizm teknesi ve 5 bireysel yat sağlarken mavi bayraklı plaj ne demek, Türkiye'de mavi bayraklı plajlar nerelerde var sizler için bir araya derledik.

MAVİ BAYRAKLI PLAJ NE DEMEK?

Mavi bayraklı plajlar ödülü her yıl yapılan yeni incelemeler sonucunda FEE sivil toplum örgütü tarafından verilen bir ödüldür. Foundation of Environmental Education olarak karşımıza çıkan FEE bazı kriterleri baz alarak plajlar, yatlar ve marinaları inceliyor. Buradan da anlaşılacağı üzere mavi bayraklı plaj ödülü sadece denizleri kapsamıyor. Peki, mavi bayraklı plaj ne demek, hangi kriterler olduğunda mavi bayraklı ödülü alınabiliyor?

Mavi bayraklı plajlar! Türkiye'de mavi bayraklı Plajlar listesi

Mavi bayraklı plaj seçilebilmek için aranılan kriterler; yüzme suyunun kalitesi, çevrenin yönetimi, çevre eğitimi ve can güvenliğidir. Bu ana kriterler çerçevesinde herhangi bir plajın mavi bayrak ödülünü alabilmesi için 33, marinaların ise 38 koşulu sağlaması zorunludur.

TÜRKİYE'DE MAVİ BAYRAK İLE BELİRTİLEN PLAJLAR VE DENİZLER LİSTESİ

Gerek yerli gerek yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği ülkemizde 2022 itibariyle toplamda 531 adet tescilli mavi bayraklı plaj yer alır.

Genel olarak ülke bazında ele alınan bu plajları adetleriyle birlikte listelemek gerekirse;

- Antalya 229 mavi bayraklı plaj

- Muğla 111 mavi bayraklı plaj

- İzmir 66 mavi bayraklı plaj

- Aydın 36 mavi bayraklı plaj

- Balıkesir 31 mavi bayraklı plaj

- Çanakkale 12 mavi bayraklı plaj

- Kocaeli 7 mavi bayraklı plaj

- Sakarya 2 mavi bayraklı plaj

- Düzce 2 mavi bayraklı plaj

- Kırklareli 2 mavi bayraklı plaj

- İstanbul 2 mavi bayraklı plaj

- Bartın 3 mavi bayraklı plaj

- Samsun 13 mavi bayraklı plaj

- Ordu 2 mavi bayraklı plaj

- Bursa 1 mavi bayraklı plaj

- Van 1 mavi bayraklı plaj

- Mersin 11 mavi bayraklı plaj

Görüldüğü üzere Türkiye'de mavi bayrak ile işaretlenen plajlar listesinin en üst sırasını Antalya alırken arkasından Muğla, İzmir, Aydın ve Balıkesir geliyor.

İSTANBUL MAVİ BAYRAKLI PLAJLAR NEREDE

Türkiye nüfusunun büyük bir bölümünü bünyesinde barındıran İstanbul her ne kadar tarihi dokuları ve köklü geçmişiyle turistlerin ilgisini çekse de ülkemizin 2 mavi bayraklı plajı da yine bu şehirdedir. Yoğun iş trafiği ve uzun kaçamaklı tatilleri tercih edemeyenlerin mutlaka gidip görmesi gereken İstanbul mavi bayraklı plajları şu şekildedir:

Şile Halk Plajı (Şile Ayazma Plajı)
Şile Ağlayankaya Plajı

Kaynak: Haber Global TV