Göçün Türk edebiyat tarihine etkileri sempozyumunda Türk dünyası bir araya geldi

Azerbaycan Türkiye Kültür Sanat haberleri Kazakistan

İstanbul'da göçün Türk edebiyat tarihine etkilerine ışık tutan bir sempozyum düzenlendi. Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği sempozyuma, Türk dünyasından akademisyenler katıldı. Türk edebiyatına yön veren yazarların hayatları ve metinleri incelendi.

Türkiye ve Azerbaycan bayrakları bir kez daha birlikte dalgalandı. Kardeşliği en güzel, yine çocuklar gösterdi. 

 

İstanbul Üniversitesi'nde Azerbaycan Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneğince, Uluslararası Türk Halklarının Muhaceret Edebiyatı sempozyumu düzenlendi. 

Sempozyuma Azerbaycan ve Türkiye'nin yanı sıra Tacikistan, Kazakistan gibi farklı Türk devletlerinden çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumda göç konusunun Türk dünyasının edebiyat koluna etkisi konuşuldu. 

Türk dünyası edebiyat tarihinin yanı sıra sempozyumun başka bir önemi daha vardı. O da Türk toplumları arasındaki ilişkinin pekişmesi. 

Azerbaycan Milletvekili Rafael Hüseyinov, "Böyle toplantılar muhacire değer taşıyor. Muhacirlik ayrı düşmek, vatanından ayrı yaşamaktır. Muhacirlik hakkında düşünmek birlik hakkında düşünmektir. Gelecekte bunların olmaması için, Türk dünyası ve Türk halkları arasında bunların baş vermemesi için, bu faciaların bir daha tekrarlanmaması için birliğimizin daha kuvvetli olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmacılar Türk edebiyatına yön veren farklı coğrafyalardaki yazarların metinleri ve katkılarını anlattı. 

Sempozyumda Türkiye ve Azerbaycan'ın şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Türk ve Azerbaycan milli marşları hep bir ağızdan okundu. 

 

Hüseyin Cavid Azerbaycan Okulu'nun öğrencileri de şiirler okudu. Öğrenciler ayrıca Azerbaycanlı sanatçı Nurlan Novraslı'nın seslendirdiği şarkılara eşlik etti. 

 

Türk devletlerinin ortak edebiyat tarihi vesilesiyle, Türk dünyasının ilişkilerinin sıkılaşmasına da katkı sağlayan sempozyum bugün yapılacak oturumlarla sona erecek. 

Kaynak: Haber Global TV