Eurovision'da flaş değişiklik... İşte yeni kurallar

HaberGlobal.com.tr
Kültür Sanat haberleri
Eurovision'da flaş değişiklik... İşte yeni kurallar

Malmö'de yapılacak Eurovision 2024 festivalinin organizatörü olan İsveç kamu yayıncısı SVT, bu yıl getirilen iki yeni özelliği duyurdu.

Avrupa Yayın Birliği'ne (EBU) en büyük ekonomik katkı sağlayan beş ülke olan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık ile ev sahibi ülkenin temsilcileri bir araya geldi ve yeni kararlar aldı. Buna göre  bu 5 ülke ve ev sahibi İsveç, yarı finalde de şarkılarını canlı seslendirecekler. 

Bu altı ülke, dünya çapında yüz milyonlarca insanın izlediği gala öncesinde elenme riskiyle karşılaşmadan doğrudan finale çıkma ayrıcalığına sahip. Bu kural geçerli olmaya devam edecek, ancak bu avantaj aynı zamanda altı doğrudan finalist için bir dezavantaj da yarattı. Kısa bir tanıtım videosu dışında yarı finale çıkmayarak yarışmayı izleyenlerin kulaklarından ve gözlerinden uzak kaldılar. Öte yandan, katılımcı ülkelerin geri kalanı şarkılarını ve performanslarını Salı veya Perşembe günü yarı finalde canlı olarak ve o andan itibaren sosyal ağlar aracılığıyla gösterebildi. Bu dezavantaj final oylamalarında 5 ülkeye genelde olumsuz yansıyor.

Buna göre bu altı katılımcı yarışma dışı olarak yarı finalde de performans gösterecek. 7 Mayıs Salı günü yarı finalde Almanya, İsveç ve Birleşik Krallık ve 9 Mayıs Perşembe günü yarı finalde Fransa, İtalya ve İspanya yer alacak. Davet edilen üç ülke, elemeye katılacak olan diğer ülkelerin performanslarının aralarına serpiştirilecek.

Malmö 2024 için duyurulan ikinci değişiklik, yarı finalde olmasa da finalde oylama süresinin uzatılması oldu. Eurovision'un son edisyonlarının neredeyse tamamında cumartesi günü yapılan oylama turu, gösterilerin hemen sonunda açılmıştı. Bundan sonra cumartesi günü oylama ilk canlı şarkı performansından hemen önce yapılabilecek. Yani şarkıları dinlerken oy verebilmek mümkün olacak.

Ek olarak, dünyanın dört bir yanındaki diğer ülkelerden Eurovision'u izleyen hayranlara da canlı gösterilerin her biri başlamadan önce en sevdikleri şarkılara oy vermek için neredeyse 24 saat süre verilecek.