Eurovision'a ev sahipliği yapacak İsviçre'de 'satanizm' endişesi

Ajans Bizim
İsviçre Eurovision
Eurovision'a ev sahipliği yapacak İsviçre'de 'satanizm' endişesi
Fotoğraf: Pixabay

İsviçreli şarkıcı Nemo'nun 2024 Eurovision zaferi, İsviçre'nin gelecek yılki gösterişli TV fantezisine ev sahipliği yapacağı anlamına geliyor.

Zürih, Cenevre, Basel ve Nemo'nun memleketi Biel ile birlikte Bern, 69. Eurovision Şarkı Yarışması'nı düzenlemek için ilan edilen dört aday.

Kazananın Ağustos ayı sonuna kadar açıklanması ve etkinliğin 2025 Mayıs ayı ortalarında yapılması bekleniyor.

Ancak Eurovision'a ev sahipliği yapmanın mali talepleri şehirlerin etkinliğin altında kalmamasını sağlamak için yerel referandum tehditlerine yol açtı.

Bu yıl İsveç'in Malmö kentinde düzenlenen ve Nemo'nun son derece kişisel şarkısı "The Code" ile zafere ulaştığı yarışmayı dünya çapında 163 milyon kişi izledi.

Ev sahipliği, Eurovision fanatikleri, sanatçılar ve ülke delegasyonlarının akın etmesiyle otel ve turizm endüstrileri için de zincirleme bir destek sağlıyor.

İlk başlardaki heyecan dalgasının ardından, Haziran sonundaki son tarihe kadar dört resmi teklif ortaya çıktı.

Ancak, İsviçreli seçmenler vergilerinin nasıl harcanacağı konusunda doğrudan söz sahibi olmaya alışkın ve bazıları Eurovision sirkini şehre getirmenin potansiyel maliyetleri ve güçlüklerinden rahatsız.

Satanizm endişeleri

İsviçre'nin doğrudan demokratik sistemi altında, yeterli imza toplandığı takdirde hemen her konuda halk oylaması başlatılabilir.

Hıristiyan köktendinci, sağcı Federal Demokratik Birlik (EDU) küçük partisi, potansiyel ev sahibi her şehirde kamu mali desteğine karşı referandumlar için bastırıyor.

Kamu yayıncısı SRF'ye konuşan EDU yönetim kurulu üyesi Samuel Kullmann, "Bizi en çok rahatsız eden şey Satanizm ve okültizmin giderek daha fazla kutlanması ya da en azından hoş görülmesi" dedi.

İrlanda'nın büyücülükten esinlenen 2024 katılımcısı Bambie Thug'u örnek gösteren Kullmann, "Giderek daha fazla sayıda sanatçı açıkça okült mesajlar veriyor" dedi.

Ancak İsviçre'nin bir sonraki halk oylaması tarihi Ağustos ayındaki ev sahibi şehir seçiminden sonraya denk geliyor ve bu da potansiyel olarak işleri zora sokuyor.

Nihayetinde, Eurovision'un sahibi olan Avrupa Yayın Birliği (EBU) kamu hizmeti medya ittifakı tarafından desteklenen ev sahibi yayıncı SRG yer kararını verecek.

SRG sözcüsü Edi Estermann, "Referandum zorunluluğu olmayan mali taahhütler elbette daha az riskli ve bize daha fazla planlama güvencesi sunuyor. Ancak sonuçta bu, kapsamlı bir gereklilikler listesinin yalnızca bir yönüdür" dedi. 

'Zorbalık, isyanlar' 

1950'lerdeki ciddi başlangıcından bu yana Eurovision, kendini asla çok ciddiye almayan renkli dev bir yıllık kutlamaya dönüştü.

Kar amacı gütmeyen bir etkinlik ve çoğunlukla katılımcı EBU yayıncılarının ağırlıklı katkılarıyla finanse ediliyor.

Eurovision, ev sahibi şehrin "sağlayacağı faydalar göz önüne alındığında" yarışmanın ev sahipliğine katkıda bulunması gerektiğini söylüyor. Bu katkı "mali ya da 'ayni' olabilir. 

Potansiyel ev sahibi şehirler 20-40 milyon İsviçre Frangı arasında değişen paketler hazırlıyor.

Ülkenin en büyük partisi olan aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) Zürih ve Bern'de referandum seçeneklerini değerlendiriyor.

Malmö'deki 2024 etkinliği, İsrail'in Gazze'deki savaşla ilgili protestoların hedefi olmasıyla, şimdiye kadarki en siyasi içerikli yarışmalardan biri oldu.

Bu tantana, normalde sakin ve düzenli olan İsviçre'de bazılarını rahatsız ediyor.

Eurovision 2024'e "sanatsal becerilerden ziyade zorbalık, isyan ve siyasi şaklabanlıklar hakim oldu. Zürih'te buna ihtiyacımız yok!" dedi.

Bu arada SVP Bern kanton şubesi Eurovision'u en az 40 milyon İsviçre frankına mal olacak "pahalı bir medya gösterisi" olarak nitelendirdi.

Basel, SVP de dahil olmak üzere yarışmaya ev sahipliği yapma konusunda şu ana kadar çok az muhalefet görürken, Cenevre'deki politikacılardan da büyük bir heves var.

İsviçre'de büyük etkinliklerle ilgili para kavgaları nadir değil.

 

Ülke 2025 kadınlar Avrupa futbol şampiyonasına ev sahipliği yapacak, ancak hükümet söz verdiği 15 milyon franklık katkıyı 4 milyona düşürmek istedi ve parlamento kesintiyi geri çevirdi.