Eşsiz "Da Vinci" buluşması

Kültür Sanat haberleri Yaşam Haberleri İstanbul İtalya Avrupa Gündem haberleri
Eşsiz "Da Vinci" buluşması

İtalyan Rönesans döneminin büyük ustası Leonardo da Vinci eserleriyle çağları aşarak 500 yıl sonra bile derin bir etki yaratmayı sürdürüyor. İtalya Udine'de start alan ‘’The Route of Leonardo da Vinci’’ adlı uluslararası gezici sergisi İstanbul, Ankara, İzmir, Adana 'da sanatseverlerle buluşacak.

Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin eserleri sanatçı ve sanatseverlere ilham kaynağı olmayı sürdürüyor. Bu kapsamda 4 yıl önce Da Vinci’nin gittiği veya temas ettiği şehirlere yönelik İtalya’daki Vinci kasabası merkezli özel bir proje başlatılmış, “Leonardo da Vinci’nin Yolu” adlı projenin başkanı Prof. Dr. Silvano Guerrini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na mektup yollayarak, İstanbul’un da Vinci kültür projesinde yer alması ve Floransa ile İstanbul arasında kültür köprülerinin atılmasını kaleme almıştı. Söz konusu mektup ise Türkiye’nin tek Leonardo da Vinci uzmanı sayılan, 50 yıldır bu konuyu araştıran ve 30 yıldır da Vinci’nin doğduğu Vinci kasabasında çalışmalarını sürdüren Dr. Mustafa Tolay aracılığıyla ulaştırılmıştı.

Eşsiz "Da Vinci" buluşması - Resim : 1
Leonardo da Vinci'nin eserlerinde mükemmelliğin sırrı aslında altın oranda gizli.

GEZİCİ SERGİ 

Bu girişimden 4 yıl sonra bu kez aralarında İstanbul'un da olduğu Avrupa kentlerinde Da Vinci'nin eşsiz eserlerinden ilhan alan kolleksiyonlar sanatseverlerle buluşacak. ‘’The Route of Leonardo da Vinci’’ adlı uluslararası gezici serginin ilk ayağı birçok sanatçının eşliğinde' Villa de Claricini Dornpacher’nin (Udine, İtalya) muhteşem atmosferinde gerçekleştirildi. Serginin açılışını ise De Claricini Dornpacher ile “Leonardo da Vinci’nin Yolu” adlı projenin başkanı Prof. Dr. Silvano Guerrini yaptı.

TÜRK SANATÇILAR OLACAK 

Leonardo’ya adanan ve 52 çağdaş sanatçının onun eserlerinden esinlenerek oluşturduğu ‘Le Vie di Leonardo da Vinci’ sergisi Udine şehrinde 5 Ocak 2024 tarihine kadar sanatseverleri ağırlayacak, sonrasında ise Udine’den sonra Vinci, Vipava, Amboise, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi farklı şehirlerde rotasına devam edecek.

Özel sergi, Asmalımescit Sanat Galerisi girişimleri ile hayat bulacak ve serginin küratörlüğünü Türkiye den Şefik Uğur Bekdemir (Asmalımescit Sanat Galerisi) ve İtalya dan Morgan Caneva (Arttesttura) üstlenecek. Sergide Uluslararası derneği oluşturan İtalya, Fransa, Slovenya ve Türkiye den sanatçıların eserlerine yer verilecek. 

Eşsiz "Da Vinci" buluşması - Resim : 2
Sergide çarpıcı eserler yer alıyor.

KÖPRÜ YAPTIRACAKTI

Da Vinci, Avrupa kadar hem Osmanlı için de önemli bir isimdi. Öyle ki, Haliç'e ilk köprü projesinde onun adı geçiyordu. Osmanlı padişahı 2. Beyazıt, Haliç’e köprü yaptırmak istiyordu. Bu, Leonardo da Vinci’nin de kulağına gitmiş ve Galata için bir köprü tasarlamıştı. Üstelik de Vinci hem Galata’ya hem de Boğaz’a bir köprü yapmak istediğini belirtmişti. Ancak proje hayata geçmemişti.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel