Munch'ün Çığlık tablosundaki gizem çözüldü

Munch'ün Çığlık tablosundaki gizem çözüldü

Norveçli ressam Edvard Munch'ün The Scream (Çığlık) tablosundaki gizemli yazıyı kimin yazdığı bulundu. Bugüne kadar vandalizm denilen bu eylemin arkasından bakın kim çıktı.

Dünyaca ünlü Çığlık tablosu Edward Munch'ün en çok bilinen eseri özelliğine sahip. Norveç'te sergilen "Scream" tablosunda gizemli bir yazı tespit edilmişti.

Bu yazının vandalizm sonucu oluştuğu ve bir işgüzar tarafından tabloya eklendiği sanılıyordu. Ancak Norveç Ulusal Müzesi'nde sanat uzmanlarının yaptığı inceleme durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koydu. 

Tablonun üst köşesine el yazısıyla  "Sadece bir deli tarafından çizilebilir" yazılmıştı. 1904 yılında fark edilen mesajı kimin yazdığı sonunda ortaya çıktı.

Tabloda yapılan restorasyon çalışmaları sırasında yapılan araştırma Çığlık'ın üzerindeki notu bizzate resmi çizen Edvard Munch olduğunu ortaya koydu.

1863 yılında Loten'de doğan Munch'un en ünlü eseri olan Çığlık, 1893 yılında yapılmıştı. 

Müzenin klasik ve modern sanat küratörü Mai Britt Guleng, yaptıkları inceleme sonucunda kızılötesi fotoğrafçılık sayesinde yazıyı net biçimde okuyabildiklerini ve yazının kaligrafisinin Munch'ünküyle aynı olduğunu bildirdi. 

Munch'ün bu mesajı ne zaman, nerede ve niye yazdığı ise bilinmiyor. Ancak elde edilen bilgilerden yazının resme 2 yıl sonra yani 1895'te eklediği tahmin ediliyor. 

1895 yılında Munch eserlerini Norveç'in başkenti Oslo'da sergilemiş, ancak eleştirmenler tarafından sert bir biçimde eleştirilmişti. 

Kızılötesi teknolojiyle yazıya ulaşıldı

Munch'ün eserlerinin sergilenmeyi haketmediğini söyleyenler olmuş, kamuoyunda bir tartışma yaşanmıştı.

Johann Scharffenberg adlı bir tıp öğrencisi Munch'un eserlerinin akıl hastalığı belirtisi olduğunu öne sürmüştü.

Edvard Munch'ün yazıyı bu eleştirilere yanıt olarak eklediği öne sürülüyor. 

Munch günlüklerinde Çığlık tablosunu bir melankoli krizindeyken yaptığını yazmıştı. Anksiyete ve alkolizm sorunları da olan ünlü ressamın buna rağmen zihin sağlığının her zaman iyi olduğu belirtiliyor. 

Munch, 1908'de bir sinir krizi geçirmiş ancak sonrasında tedavi olmuş ve iyileşmişti. 

Kaynak: Haber Global TV

sanat kültür-sanat