Bisikletle Nirvana'nın Nevermind albümünün kapağını çizdi! Peki neden ve nasıl?

Avustralya ABD
Bisikletle Nirvana'nın Nevermind albümünün kapağını çizdi! Peki neden ve nasıl?
Bisikletçi Pete Stokes, bu çizim için yaklaşık 8 saatte 150 kilometre bisiklet sürdü. Fotoğraf: Instagram/Strava

Nirvana'nın Nevermind albümü 30 yaşında. Efsanevi statüsünde yer alan ve dünya çapında milyonlarca satan albümün yaş gününü kutlayanlar arasında Avustralyalı bisikletçi Pete Stokes da vardı. Albümün unutulmaz ve tartışmalara konu olan kapağını bisikletiyle çizmeyi başaran Stokes bunu nasıl yaptı?

Efsanevi grunge grubu Nirvana'nın unutulmaz albümü Nevermind, 30 yaşında. Bu ikonik albümün yeni yaş gününü kutlamak adına Avustralya'da yaşayan bir bisikletçi ilginç bir fikri hayata geçirdi. Adelaide'da 150 kilometre pedal çevirdi ve ortaya olağanüstü bir sonuç çıktı.

Pete Stokes vitessiz bisikletiyle Nevermind'ın meşhur albüm kapağını çizdi. Strava adlı GPS datalarını kaydeden bir siteden yardım alan Stokes'un çizimine göre bebeğin kafası şehrin merkezi iş alanı ya da finans bölgesi olarak tanımlanabilecek 'CBD'ye banknot ise Burnside ve Kensington banliyölerinin üzerine denk geldi.

ALBÜM KAPAĞI DAVALIK OLMUŞTU

Nevermind'ın 30 yaş günü olan 24 Eylül'de Nirvana da albümü yeniden yayınlamayı planlıyor. Öte yandan yakın zamanda klasikleşmiş albümün ünlü kapak fotoğrafı tartışma konusu oldu. 1991'de, henüz dört aylık bir bebekken albüm kapağı için havuz içinde çıplak fotoğrafı çekilen Spencer Elden gruba dava açtı.

Bisikletle Nirvana'nın Nevermind albümünün kapağını çizdi! Peki neden ve nasıl? - Resim : 1

Albümün yayınlanışının 25. yıldönümünde kapak fotoğrafını yeniden bu kez tamamen giyinik olarak canlandıran Spencer, grubu cinsel istismarla suçluyor.

Tüm bu tartışmalara rağmen albüm ikonik statüsünden bir şey yitirmiyor. Alternatif rock türlerinden grunge'ın “kirli” atmosferini, öfkesini, agresif gitar riflerini ve tonunu en iyi yansıtan albüm olmayı başaran Nevermind, grubun inanılmaz bir popülarite kazanmasını da sağladı.

ALTERNATİFTEN ANA AKIMA...

ABD'de 10 milyonu, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa ve Kanada'da da 1'er milyonu aşkın satış rakamlarına ulaşan Nevermind, grunge türünü bir alternatif tür olmaktan çıkarıp ana akıma oturtmuştu. Tüm zamanların en ünlü parçalarından biri olan Smells Like Teen Spirit'in yanı sıra Lithium, Breed, Come As You Are ve In Bloom gibi Nirvana klasiklerini de içeren albümü kutlamak için gayet yaratıcı bir yol seçen Stokes, şöyle anlatıyor:

Nirvana'nın müzik koleksiyonum içinde yeri ayrı. Bu albüm çıktığında lisedeydim. 14 yaşındaydım. Bu yaşlar tam müzik zevklerinizin şekillendiği yaşlar.

 Ulusal parklarda proje yöneticisi olarak çalışan 45 yaşındaki bisikletçi bebeği çizmenin yaklaşık 8 saat sürdüğünü ifade ediyor. Ancak bu bisikletçinin ilk “çizim” deneyimi değil. Şehrin dört bir yanına dinozorlar, ejderhalar, tilkiler çizen; Beethoven'ın 250. yaş gününü de unutmayan ve efsanevi besteciyi de resmeden Stokes'un yardım aldığı uygulama Strava başka bisikletçilerin de uğrak noktası.

GPS datalarını toplayan Strava'da bisikletçilerin yanı sıra koşucular da çizimler yapıyor. Darth Vader çizimlerinden evlilik tekliflerine, oldukça geniş yelpazede yapılan çizimler uygulama içinde bir topluluk oluşmasını da sağlamış.

Perth'de bir bisiklet grubu keçi çizerken Victoria'daki bir oryentering grubu ise batı kıyısına tutunmuş bir koala çizdi. Ancak elbette çizimler ünlü sanatçılara saygı duruşları, sevimli ve ilham verici mesajlar, hayvanlar ve mitolojik figürlerden ibaret değil.

Çizimlerin bir kısmını da müstehcen şakalar, ifadeler ve çizimler oluşturmakta.

NEVERMIND NEDEN ÖNEMLİ?

Peki Nevermind'ı uğruna 150 kilometre pedala basacak kılan neydi? Muhtemelen çıkış tarihi. Müzikal etkisinin yanı sıra kültürel etkisi de çok büyük olan albüm global bir efsaneye de dönüştü. 1991'de çıkan albüm Avrupa'da komünist rejimlerin ortadan kalktığı bir döneme de denk geliyor.

Polonyalı müzisyen Grzegorz Kwiatkowski için albüm şunu ifade ediyor:

“Komünist sistemin henüz yıkıldığı, demokratik sisteme henüz geçilen 1991 Polonya'sından bahsediyoruz. Bu dönem yalnızca, Batı'nın kimi gülünç kapitalist ürünlerini değil, Nirvana ve Nevermind gibi süper yüksek kalite şeyleri de ülkeye getirdi. Polonyalı gençler için MTV, uluslararası gençliğin bir parçası olduğumuzun bir işaretiydi. Çok güzel, çok sade şarkılardı. Vurucu bir sound ile iyi şarkı sözlerinin mükemmel birleşimiydi. Bence Nirvana ve Nevermind hala özgürlük ve normalliğin sembolleri.”

'HAYRAN OLDUĞUM ŞEY...'

Japon müzik gazetecisi Hiroko Shintani ise albümü "Hayran olduğum şey, albümün ironik olarak Kurt Cobain'in rahatsızlıklarına ilişkin olsa da, müzikal tarzı da aşan bir şekilde, özünde popüler hassasiyetler bulundurmasıydı. Kurt'ün ana dalgaya karşı yabancılaşmış kişiliği, bu hassasiyet sayesinde milyonlar tarafından paylaşılır oldu" sözleriyle anlatıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

* The Guardian (Keen spirit: Australian cyclist uses GPS to recreate Nirvana’s Nevermind cover) ve BBC Culture (Nevermind at 30: How the Nirvana album shook the world)

Kaynak: Web Özel

Nirvana Nevermind Guardian gps bisiklet