Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Berat Kandili orucu kaç gün tutulur?

haberler
Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Berat Kandili orucu kaç gün tutulur?

Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? sorusunun yanıtı Berat Kandili için geri sayım devam ederken ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen vatandaşlar tarafından merak konusu olmuş durumda. Peki, Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Berat Kandili orucu kaç gün tutulur? Merak edilen detaylar..

Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Günün en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Manevi güzellikler ile dolu olan mübarek Berat Kandili'nin yaklaşması neticesinde Berat Gecesi'ne ilişkin çeşitli araştırmalar da yapılmaya başlandı. Bu doğrultuda Berat Kandili orucu ne zaman tutulur? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu?, Berat Kandili orucu kaç gün tutulur? sorularının yanıtı merak konusu oldu.

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi.

'Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.'

BERAT KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Berat Kandili orucu hakkında Hz. Ali (R.A.)'tan rivayet edilen bir hadis-i şerifte İslam peygamberi Hazreti Muhammed (SAV) şu şekilde buyuruyor: 'Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin.' Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; 'Günahının affını isteyen yokmu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yokmu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yokmu? Afiyet vereyim. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder.'

Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla beraber, daha önceki gün ile de birlikte oruç tutulabilir.

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzünde oruç tutulmalı, gecesinde cemaatle namaz kılınmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar barışıp kucaklaşmalıdır.

Yoksul - yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir.

BERAT KANDİLİ ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Hazreti Muhammed Zilhicce'nin ilk dokuz günü (Ebu Davud, Savm, 62; Tirmizi, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, aşura ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyam, 196, 197; İbn Mace, Sıyam, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; "Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur'an'ın bana vahyedildiği gündür." (Müslim, Sıyam, 198) diye yanıt verirdi.

berat gecesi orucu

BERAT GECESİ HANGİ GÜN?

Mübarek üç aylardan Şaban ayı içerisinde 14. günde idrak edilen Berat Kandili 17 Mart perşembe günü idrak edilecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı