Berat Kandili ibadetleri nelerdir? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

Kültür Sanat haberleri
Berat Kandili ibadetleri nelerdir? Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesi İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerdendir. Peki Berat Kandili ibadetleri nelerdir? mübarek Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Diyanet’e göre Berat Kandili namazı niyeti ve kılınışı.

Müslümanlar Berat kandili gecesinde ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğu yönünde güçlü bir inanca sahiptirler. Ek olarak, Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirilmiş olduğu gece olarak ifade edilir. Buna da inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Bu durumda tenzil ifadesi ile karşılık verilmiştir. Bu mübarek gecede namaz kılmak manevi açıdan oldukça önemlidir.

BERAT KANDİL'İNDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

- Nafile namazı kılmak

- Kuran okumak

- Tövbe etmek

- Dua etmek

- Salavat getirmek

- Sadaka vermek

- Hamd etmek

BERAT KANDİLİ NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?

Kelime olarak; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamlarına karşılık gelen, Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilahi bağışa ermeleri yönünde beklentilerin olduğu gece olarak bilinen Berat Kandili namazını kılmak isteyenler akşam namazı ile beraber ibadet etmeye başlanabilir.

BERAT GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandili'nde kılınan nafile namazı kılınışı binlerce kişi tarafından şimdiden gündemdeki yerini almaya başlamış durumda. Berat Kandili 12 rekat nafile namazı, 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Bir başka yandan da her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunarak kılınan bir namaz olarak ifade edilmektedir.

KAZA NAMAZI VE NAFİLE NAMAZ KILMAK

En önemli hususlardan birisi namaz olarak ifade edilebilir. Hak dostları bu gece içerisinde namaz kılmanın ehemmiyetine dikkatleri toplamış ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri, Dualar ve Zikirler isimli kitabında Berat gecesi namazını şöyle tarif etmişlerdir:

'Berât gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Fâtiha'dan sonra on kere İhlâs-ı şerîf okunur. On defa İhlâs-ı şerîf okumaya kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam olduktan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretleri'nden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini taleb ve niyaz edecektir.'

berat gecesi

2 REKAT NAFİLE NAMAZIN KILINIŞI

Namaz kılmanın mekruh olduğu kerahat vakitler dışında her zaman kılınabilir. 12 rekat olan nafile namazı, 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Namazın her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunarak kılınır. Her 2 rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere 'Sübhanallahi ve`l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber' denilir. 12 rekat namazın tamamı bittikten sonra 100'er defa tövbe istiğfar ve salavatlar getirilir.

1. Rekat

"Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namaz kılmaya" diye niyet ederiz.

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.

Subhaneke'yi okuruz.

Euzü-besmele çekeriz.

Fatiha okuruz.

Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.

Rüku'ya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

2. Rekat

Ayağa kalkarak kıyama dururuz.

Besmele çekeriz.

Fatiha okuruz.

Kur'an'dan en az, kısa üç ayet veya üç ayet miktarı uzun bir âyet okuruz.

Rüku'ya gideriz.

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz.

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

100 REKATLIK BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat Kandili gecesi kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilmektedir. Hayır namazı 100 rekattır. Bu namazın her rekatında Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunmaktadır.

100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpten, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda (iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına, hayır namazına" diye niyet edilebilir.

Her rek'atta bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ata tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatta 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir. Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

Berat berat gecesi ne zaman