2019'un son sansürü: Üç çocuk kitabı daha muzır ilan edildi

2019'un son sansürü: Üç çocuk kitabı daha muzır ilan edildi

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, üç çocuk kitabını muzır ilan etti. Kin Kanatlılar, İçim Dışım Gökkuşağı ve Burcu ve Berk/Cinsellik-Cinselliği Keşfediyoruz adlı kitaplar, ancak poşette ve "Küçüklere zararlıdır" ibaresiyle satılabilecek...

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan yeni sansür...

26 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kurulun son kararına göre Kin Kanatlılar (Adem Özbay/Az Kitap), İçim Dışım Gökkuşağı (Mehmet Güler, Özyürek Yayınevi) ve Burcu ve Berk/Cinsellik-Cinselliği Keşfediyoruz (Defne Ongun Müminoğlu, Artemis Yayınları) adlı kitaplar, ancak içi görülmeyen zarf veya poşet içinde, üzerine "Küçüklere zararlıdır" ibaresi konularak satılabilecek. 

Kurul, son olarak eylül ayı sonunda dört kitabın küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna karar vermişti.

Eylülde Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun mevcut yapısının ve aldığı kararların, anayasada güvence altına alınmış yayınlama özgürlüğünü ihlal ettiğini dile getiren Türkiye Yayıncılar Birliği, yeni bir basın açıklaması yaparak kurulu eleştirdi.

Yayıncılar Birliği'nin açıklaması şöyle: "Kitapların içeriğine, bağlamına, edebi önemi ve değerine bakılmaksızın, uzmanlar tarafından değerlendirilmeden, yetersiz ve soyut gerekçelerle ve keyfi bir biçimde alınan muzır kararları, yayıncılığımızı ve kültür dünyamızı tehdit ediyor. Aile Bakanlığı tarafından atanmış beş birim amirinden oluşan kurul, bu yapısıyla kitaplar hakkında kararlar almaktan vazgeçmelidir. Bir daha tekrarlıyoruz: Temel hak ve hürriyetleri, adalet ilkesiyle bağdaşmayacak şekilde sınırlayan Koruma Kurulu yapısı, bir an önce ulusal ve uluslararası içtihatlara uygun bir şekilde değiştirilmeli; hak ve özgürlüklere zorunlu olmadıkça müdahalede bulunmama yükümlülüğü ve sorumluluğuna uyulmalıdır."

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu muzır neşriyat Türkiye Yayıncılar Birliği