Fatih Karagümrük

Fatih Karagümrük

Fatih Karagümrük Spor Kulübü, adını İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi Karagümrük mahallesinden alan, 1926 yılının ilkbaharında Muhtar Bey ve arkadaşlarının gayretleri ile Acıçeşme ve Karagümrük Gençleri takımlarının birleşmesiyle, "Karagümrük İdman Yurdu" adıyla kurulan spor kulübü. Takımın forma renkleri Karagümrük tulumbacılarının o dönemdeki başarılarına bir atıf olarak kırmızı alevi, siyah ise, dumanı temsil edecek şekilde seçilmiştir.
1932-1933 yıllarında Cumhuriyet Kupası maçlarında tüm rakiplerini yenerek bu kupayı müzesine götürmüştür. Ayrıca, bu dönemde "Halk Fırkası" kupasını da kazanmıştır. Karagümrük Spor Kulübü 1932 yılında kendi sahasında Selanik Karması ile oynadığı maçı 3-2 kazananmış, "Üç Büyük" takımdan sonra Türkiye'ye yabancı bir takım getiren ve Gayrifedere kulüpler arasında ilk yabancı takım getiren kulüp unvanını elde etmiştir.[kaynak belirtilmeli]
O yıllarda kadrosundan Baba Hakkı'yı (Karagümrük tarihinin gelmiş geçmiş, en çok gol atan oyuncusu) Beşiktaş’a veren takımın dahilinde, Necdet Gezen (Müjdat Gezen'in babası), gazeteci Asaf Ayçıl, Dr. Mustafa Çakar (Hakem Ahmet Çakar’ın babası), Albay Rıza Erseven (Karagümrük tarihinde Baba Hakkı'dan sonra en golcü isim), Galatasaraylı Musa Sezer gibi zamanının değerli futbolcuları vardır.
1942 sezonuna kadar Türkiye liglerinde mücadele eden Karagümrük, 1941-42 sezonu sonunda İstanbul 1.Profesyonel Ligi'ne şampiyon olarak çıkmıştır. Bu tarihi başarının ardından dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in girişimleri sonucunda sahası elinden alınarak, o dönem Eminönü ilçesi sınırları içerisinde yer alan Vefa Spor Kulübüne tahsis edilmiş ve Karagümrük Spor Kulübü'nün 1946 yılına kadar kapalı kalmasına neden olunmuştur.
14 Temmuz 1946'da faaliyetlerine "Karagümrük Gençlik Kulübü" adıyla tekrar başlayan Kırmızı-Siyahlılar 1946-1947 sezonunda liglere 5. kümeden başlayarak art arda her yıl şampiyon olarak 2. Lig'e çıkmıştır. 1955-1956 sezonunda Karagümrük Spor Kulübü, kendi önderliğinde 2.Profesyonel Küme'nin kurulmasını sağlayarak, Türk Futbolu'na çok büyük bir hizmet yapmış ve bir sene sonra (1956-1957) 2. Lig şampiyonu olarak 1. Lig'e katılmış ve burada 5 sezon mücadele etmiştir.
1957-58 sezonunda İstanbul Profesyonel 2. Ligi'nde şampiyon olan Karagümrük, Türk futbol tarihinin ilk büyük transferini, Galatasaray’dan Kadri Aytaç’ı 57.500 liraya transfer ederek yapmıştır. Ayrıca Karagümrük 1958-59 sezonunda 1.Profesyonel Küme'nin ilk yarının son haftasına kadar namağlup liderlik koltuğuna oturmuş, Galatasaray'a 3-2 yenilerek ilk mağlubiyetini almış ve liderliği kaybetmiştir.
Bu senelerde büyük bir sempati toplayan Karagümrüklüler, Yimpaş Yozgatspor Kulübü'ne renklerini ve ismini vermiştir. Karagümrük'ün o senelerde ki başarılarına ithafen 23 Ocak 1959 yılında; Kırmızı-Siyahlı renklerle Yozgatlılar tarafından "Karagümrük Spor Kulübü" ismiyle kurulan takım, 28 Haziran 1961 tarihine kadar liglerde bu isimle mücadele etmiştir.

FATİH KARAGÜMRÜK STADI: Maçlarını Türk futbol tarihinde çok önemli bir yere sahip olan 6 bin 500 seyirci kapasiteli Vefa Stadı'nda oynamaktadır. Daha sonrasında bu stadın ismi Karagümrük Stadı olarak değiştirilmiştir.

FATİH KARAGÜMRÜK TEKNİK DİREKTÖRÜ: Atılay Caner

FATİH KARAGÜMRÜK 2020-2021 SÜPER LİG KADROSU:

  AATIF CHAHECHOUHE 
  AKSEL AKTAŞ 
  ALASSANE NDAO 
  ALPARSLAN ERDEM 
  ARTUR ADAM SOBIECH 
  AYKUT ÖZER 
  BRAHİM DARRİ 
  EFE TATLI 
  EMILIANO VIVIANO 
  ENZO PABLO ROCO ROCO 
  ERIC JOSEPH LICHAJ 
  ERİK SABO 
  ERVIN ZUKANOVIC 
  FATİH KURUÇUK 
  FURKAN KARA 
  GABER DOBROVOLJC 
  JURE BALKOVEC 
  KORAY ALTINAY 
  LUCAS RODRIGO BIGLIA 
  MEVLÜT ERDİNÇ 
  MUHAMMED EGEMEN PEHLİVAN 
  MURAT SARIGÜL 
  MUZAFFER CEM KABLAN 
  RAMAZAN CİVELEK 
  VATO ARVELADZE 
  YUSUF ERDOĞAN 
  ZEKİ YILDIRIM