Zonguldak'ta fırtına kabusu: Türk gemisi kayboldu, belediye başkanı acil çağrı yaptı

Zonguldak Gündem haberleri

Zonguldak'ta fırtına nedeniyle sığındığı limandan ayrıldıktan sonra irtibatın kesildiği gemiyle iletişim kurmak için çalışma yürütülüyor. Fırtına nedeniyle bir geminin de karaya oturduğu kentte, belediye başkanı esnaf ve vatandaşlara acil çağrı yaptı.

Kuvvetli yağışlara teslim olan Zonguldak'ta fırtına nedeniyle sığındığı limandan ayrılan bir gemi ile sağlanan irtibat koptu. 

Alınan bilgiye göre, Rusya'dan İzmir Aliağa Limanı'na yük taşıyan Türk bayraklı gemi, Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına nedeniyle Ereğli Limanı'na sığındı. Burada barınamayınca tekrar hareket eden gemiyle irtibat, iç limandan çıktıktan kısa süre sonra kesildi.

Liman yetkililerinin, "Kafkametler" isimli 12 Türk personeli bulunan gemiyle yeniden iletişim kurma çalışmaları sürüyor.

VALİLİK: İZLEME ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTE

Zonguldak Valiliği resmi web sitesinde yapılan açıklamada henüz müdahale imkanı olmadığını, Deniz arama kurtarma, dalgıç ve AFAD kurtarma ekiplerinin bölgede hazır beklediğini belirtti.

Açıklamanın tam metninde şu ifadeler yer aldı:

"19.11.2023 günü (bugün) saat 10:29 sıralarında Türk Bayraklı, içinde 12 mürettebatın bulunduğu belirlenen KAFKAMETLER isimli ticari gemi kaptanının Kdz. Ereğli Askeri Mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği, rapor ettiği saatten itibaren gemi ve gemi personeli ile herhangi bir irtibat kurulamamıştır.
 
Olumsuz hava/deniz koşulları sebebi ile olaya hava ve deniz araçları ile müdahale imkânı olmamıştır. Bölgede bulunan AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına bağlı unsurlarca izleme çalışmaları devam etmektedir. Deniz arama kurtarma ekipleri, dalgıç ekiplerimiz ve AFAD kurtarma ekipleri hazır olarak bölgede bekletilmektedir. Olumsuz hava/deniz koşullarının müdahale imkânı vermesi ile birlikte havadan ve denizden arama- kurtarma çalışmalarına başlanacaktır.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

AFAD'DAN AÇIKLAMA

AFAD, olumsuz hava şartlarından etkilenen gemilere dair açıklamada bulundu. Açıklamada 2 farklı gemiden 25 mürettebatın kurtarıldığı belirtilirken, irtibat kesilen ve 12 personel barındıran kargo gemisinin bulunması için arama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

Denizcilik Genel Müdürlüğü, 'Kafkametler' adlı Türk gemisine ilişkin açıklama yaptı.

12 personelin bulunduğu gemi ile temas kurulamadığının belirtildiği açıklamada, "Bugün saat 10.29'da Türk bayraklı KAFKAMETLER gemisinden AAKKM'ye ulaşan EPiRB sinyali üzerine geminin K. EREĞLİ'de mendirek üzerinde AIS sinyali verdiği görülmüştür. Gemi kaptanının olaydan önce K. Ereğli askeri mendireğine doğru sürüklendiğini rapor ettiği bilgisi alınmıştır. Gemi ile geçen sürede temas kurma çalışmalarından bir sonuç alınamamış ve gemi personeli ile herhangi bir görüşme sağlanamamıştır. Anılan bölgeye, kötü hava şartlarından ulaşmak ya da yakından görsel temas sağlamak mümkün olmamaktadır. Hava müsaitliğine göre hava ve deniz unsurları ile arama ve kurtarma faaliyetlerine devam edilecektir. Temruk Rusya'dan aldığı 1542 ton feerosilikon yükünü Aliağa'ya getirmek üzere sefere çıkan gemide 12 personel bulunmaktadır" denildi. 

BELEDİYE BAŞKANINDAN ACİL ÇAĞRI

Kentte şehir merkezinden geçen iki derede taşma riski bulunduğu bildirildi.

Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İlimizde devam etmekte olan kuvvetli sağanak yağış ve fırtına nedeniyle şehir merkezimizde yer alan Acılık Kaymak Deresi ve Üzülmez Deresi kritik su seviyesi üzerine çıkmış olup taşma riski öngörülmektedir." ifadesini kullandı.

Alan, vatandaşlara acilen dere kenarlarında bulunulan araçlarını kaldırmaları ve merkezdeki esnafın tedbir alması çağrısında bulundu.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Fırtına ve yağışların hayatı felç ettiği kentte yarın (pazartesi) okullar tatil edildi. 

KENTTE KORKUTAN ANLAR: FIRTINA GEMİYİ İKİYE BÖLDÜ, PERSONEL TAHLİYE EDİLDİ

Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle sürüklenen yük gemisi, karaya oturdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler, geminin kaptanı ile iletişim kurdu. Gemide kaç mürettebat olduğu öğrenilemezken, bölgede kurtarma çalışması başlatıldı. Geminin, metrelerce yükselen dalgalar ile sürüklendiği anlar ise cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. 

Zonguldak'ta fırtına kabusu: Türk gemisi kayboldu, belediye başkanı acil çağrı yaptı - Resim : 1

13 MÜRETTEBAT KURTARILDI

Karaya oturan Kamerun bandıralı yük gemisi, büyük dalgalar sebebiyle ortadan iki parçalandı. Gemi 2 parça halinde kıyıya vurdu. Gemide bulunan 13 mürettebat AFAD, Sahil Güvenlik ve itfaiye ekipleri tarafından sağ şekilde gemiden tahliye edildi. Geminin 2 parçası da halatlarla kıyıya bağlandı.

CEZAEVİNDEKİ HÜKÜMLÜLER NAKLEDİLDİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şiddetli yağış nedeniyle su seviyesi yükselen Zonguldak Karadeniz Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumunda barındırılan hükümlülerden 39'unun, Düzce T Tipi Ceza İnfaz Kurumuna nakledildiğini bildirdi.

Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Zonguldak Karadeniz Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumumuzda şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle su seviyesi yükseldiğinden, cezaevinde barındırılan hükümlüleri güvenlik nedeniyle yakın kurumlara naklediyoruz. Düzce T Tipi Ceza İnfaz Kurumuna nakledilen 39 hükümlünün şu an için bir güvenlik problemi bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.

KAFKAMETLER GENEL KARGO GEMİSİ

Karadeniz, Akdeniz ve Kıta Limanlarında hizmet vermek üzere 1992 yılında inşa edildi.

31 yaşında olan gemi 3134 detveyt ton ağırlığında, 87,57 metre uzunluğunda ve 12 metre yüksekliğinde Türk bayraklı bir gemidir. Gemide 12 personel bulunuyor.

05 Ekim 2023’te Karadeniz'de Romanya açıklarında Sulina Kanalı girişi yakınında seyir halindeyken 15-20 metre gerisinde meydana gelen patlamaya maruz kalmıştı. Denizcilik Genel Müdürlüğü o tarihte şu açıklamayı yapmıştı:

“Batum Limanı'ndan Ukrayna'nın İzmail Limanı'na rotası bulunan Türk Bayraklı Kafkametler gemisi 05.10.2023 tarihinde Romanya/Sulina açıklarında seyir halinde iken geminin 15-20 metre gerisinde bir patlama yaşanmıştır. Olayın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü'ne bağlı Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezimizce gemi ve işletici şirket ile temas kurulmuştur. Söz konusu patlama gemide gerçekleşmemiş ve herhangi bir mayın olabileceğine dair bir bulgu edinilememiştir.”

Kaynak: AA