Kuru temizleme piyasası

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Ekonomi haberleri Enflasyon Zam Sağlık Haberleri Türk lirası
Kuru temizleme piyasası

Zorlu lekelerle mücadele eden kuru temizlemecilerde, yoğunluk hakim. Vatandaşlar, 75 ile 500 TL arasında değişen rakamlarda ürünlerini temizletebiliyor. Temizlemeciler, "Her leke çıkmaz derken" merdiven altı dükkanlardaki zararlı kimyasallara da dikkat çekiyor.

Hayat pahalılığı kuru temizlemecilerin yüzünü güldürüyor. Yeni kıyafet almakta zorlanan birçok kişi, kullanılmış eski giysilerini kuru temizlemeciye verip temizlettikten, kullanılmaya  devam ediyor. Ancak artan talep ortak fiyat tarifesi olmasına karşın kuru temizlemecilerin de iştahını kabartmış durumda. Kuru temizleme rakamları ise semtine göre değişiyor. Öyle ki, bazı giysilerin temizliği için bazı semtlerde 8 bin TL'ye varan fiyatlar talep ediliyor. Kuru temizlemede en önemli detay ise kullanılan malzemeler. Kullanılan kimyasalların kalitesinin düşük olması durumunda, cilt hastalıklarına yol açabiliyor. Sektördeki bir firmada müdürlük yapan Alper Faruk Çetin ise fiyatların mağazaların bulunduğu lokasyona göre değişiklik gösterdiğini belirterek, "Vatandaşın değerli ürünleri olabiliyor, bu ürünler için tek başına temizleme hizmeti veremediğimiz için özellikle değerli ürünlerde fiyatlar değişiyor" dedi.

İTHAL MALZEME 

Kuru temizlemecilerin maliyetleri arasında kira, personel giderleri ve kullanılan malzemeler yer alıyor. Çetin ise askı ve ambalajların İtalyan, leke çıkartıcı kimyasalların ise Alman firmalardan tedarik edildiği bilgisini paylaştı:

"Malzemelerin ise hem kaliteli hem de kullanan kişi ve ürüne zarar vermemesi gerekiyor. Lekeli ürünlerin kontrolden geçirilmesi ise diğer önemli adım. Sonrasındaki süreçte usta, ürün yıkama talimatı ve kumaşına göre nasıl bir işlemden geçirileceğine karar verir. Karara göre kuru temizleme veya hassas sulu yıkama yapılır."

Kuru temizleme piyasası - Resim : 1
Sektör temsilcileri, her lekenin çıkmayacağını söylüyor.

İŞLER ARTTI

"Aslında en çok zorlandığımız leke değil uygunsuz kumaş ve leke kombinasyonu" diyen Çetin, şu bilgileri aktardı:

"Detaylandırmak gerekirse özellikle pamuklu ve ipek kumaşlarda zor lekeler agresif kimyasal işlemi sonrası kumaş deformasyonuna sebebiyet verebiliyor. Bizler kumaşın deforme olma durumu ile karşılaştığımızda işlemi sonlandırır müşterimize son durum hakkında bilgi vermek için iletişime geçiyoruz. Kuru temizlemede her lekenin çıkma garantisi yoktur. Ancak bu sıralar işlerimizin arttığın söyleyebilirim."

Kuru temizleme piyasası - Resim : 2
Kuru temizlemede en uygun 75 TL'ye temizleme yapılıyor.

ÇAMAŞIRHANELERİN DURUMU

İstanbul'da kuru temizlemecilerin bu kadar yaygın olmadığı dönemde, öğrenciler, gurbetçiler çamaşırhanelerde çamaşırlarını yıkardı. Günümüzde ise, tarihi semtlerde sayıları az da olsa hala ayakta durabilenleri mevcut. Bazıları parça başına ücret alırken bazıları da kilogram başına ödeme yapılıyor. Bazı çamaşırhaneler ise otomattan alınan jeton ile kendi çamaşırınızı kendiniz yıkadığınız bir sistemle çalışıyor. Fatih'teki Küçük Ayasofya semtinde 1989'dan beri bu işi yapan çamaşırhane sahibi Burhanettin Beylioğlu, bir çamaşırın kaybolması durumunda ödeme yaptıklarını belirtti. Görüştüğümüz çamaşırhanelerde ise fiyatlar genelde makine başına 100-150 TL arasında değişiyor. Deterjan ile yumuşatıcı gibi ürünleri ise kişinin kendi getirmesi gerekiyor. 

FİYAT LİSTESİ

Kuru temizlemecilerde fiyatlar, sadece ütü ve ütü/temizleme olarak ikiye ayrılıyor. Ütü/temizleme rakamları ise şöyle:

Gömlek-tişört: 120 TL

Etek-pantolon: 150 TL

Ceket: 220 TL

Palto-kaban-pardösü: 370 TL

Kravat-eşarp-atlet-iç çamaşır: 100 TL

Bluz: 230 TL

Atkı-bere-eldiven: Ayrı ayrı 125 TL

Akrilik kaban: 515 TL

Kayak takımı: 1.180 TL

Gelinlik: 2-8 bin TL arası 

[email protected]

Kaynak: Web Özel