Zammı kabul edenler: Yeni ev bulma telaşı, depozito, taşınma masrafı…

ÖZEL HABERLER
Zammı kabul edenler: Yeni ev bulma telaşı, depozito, taşınma masrafı…

İstanbul'da geçtiğimiz yıldan beri süren kiralık ev sorunu devam ediyor. Kiralık evde fahiş kira zamlarına maruz kalan kiracılardan bazıları ise mevcut fiyat artışlarını kabul etmek zorunda kalıyor. Bu kiracılar yeni eve taşınma ve depozito sebebiyle zam yüksek olsa da mevcut evinde kalıyor.

Türkiye'de son dönemde artan emlak piyasası İstanbul başta olmak üzere bütün büyükşehirlerde kira fiyatlarını uçurdu. Buna inşaat maliyetlerindeki artışlar da eklenince, inşaat yapımları durma noktasına geldi. Var olan sınırlı sayıdaki dairelerin de değeri yükseldi.

İstanbul'da ortalama bir dairenin kirası 6-7 bin TL bantlarına çıkarken, barınma sorunu için Adalet Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda, kira sözleşmelernde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Buna göre, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'i geçmeyeceği açıklanmıştı.

Ancak hem ev sahipleri, hem de ev sahiplerini zam yapma konusunda kışkırtan emlakçılar, bu kurala pek uyacakmış gibi görünmüyor. İstanbul'da boş dairelerin dakikalar içinde kiralandığı günümüzde pek çok kiracı ev sahibinin yaptığı zammı kabul etmek durumunda kalıyor. 

‘YÜZDE 25'İ HİÇBİR EV SAHİBİ DİNLEMEZ’

Abdurrahman Tüyran'ın kirası bin TL'den 2 bin TL'ye çıkmış. Ev sahibinin 'İster kal, ister git' dediğini aktaran Tüyran, "Doğalgazı olmayan 40 yıllık bir apartman. Ama yapacak birşey yok. 15 yıllık aynı ev sahibi, toplasanız bugüne kadar bin TL zam yapmadı. Doğalgazlı 2 bin 500-2 bin 750 TL kiralık eve çıkarım ama şu an 4 bin TL'ye bile zor bulunuyor. O yüzden zammı kabul ettim" şeklinde konuştu.

İstanbul Zeytinburnu'nda 3+1 dairede oturan Feyzi A. ise tramvay yolu üzerindeki daireye bin 300 TL ödüyor. Feyzi A, "Sözleşme tarihimiz bu Eylül. Almanya'dan gelen ev sahibi kirayı önce 2 bin TL'ye çıkaracağını söyledi. İki gün sonra da 2 bin 500 TL yapacağını söyledi. Şimdi emlakçıyla konuşmuş. Büyük olasılıkla 2 bin 500 TL'nin de üzerine çıkacak" diyor.

Zammı kabul edenler: Yeni ev bulma telaşı, depozito, taşınma masrafı… - Resim : 2

Ev sahibinin 4 bin TL kira istemesi halinde bile evden çıkamayacağını, mecburen zammı kabul edeceğini söyleyen Feyzi A., "Kabul etmekten başka çaremiz yok. Devletin yeni koyduğu sınır olan yüzde 25 dolayında kira artışı yap dersek evden çıkaracak. Ne kadar kira isteyeceğini şu an bilmiyorum. Çok yüksek söylerse bile kabul etmek zorunda kalabilirim. Şu anda ilçemizde kira fiyatları en az 4 bin TL civarlarında. Yeni ev bulmak, eve taşınmak tekrar baştan depozito, emlakçıya kira ödeme derken en az 20-25 bin TL para harcamak zorunda kalacağım" ifadelerini kullandı.

"6 AY SONRA NE OLUR BİLİNMEZ"

Bahçelievler'de oturan Evrim Ç. de aynı durumda. 2 bin 500 TL kira verdiğini ve oturduğu evin yeni satıldığını belirten Evrim Ç., "Kontrat zamanına daha 6 ay var ancak yeni ev sahibi ne fiyat söylerse söylesin kabul etmek zorunda kalacak gibiyim. Yeni kontrat için 6 ay var, belki fiyatlar normale döner diye düşünüyorum. Ancak olmazsa da çok uçuk olmadığı sürece kirayı kabul etmek zorundayım" diyor.

Gaziosmanpaşa'da çalışan Evrim Ç., "Eskiden uygun kirada oturmak isteyenler Esenyurt'a taşınırdı. Ama şu an oralarda da kira fiyatları buraya yakın. Hem zaten arada emlakçılara kiralık ev soruyorum. Fiyatları duymak istemiyorum. 6 ay sonra neler olur bilinmez ama makul bir teklifi kabul edeceğimi düşünüyorum. Çünkü buradan çıkarsam ev bulamayacağımı biliyorum" şeklinde konuştu.

Beylikdüzü'nde oturan İbrahim E., ise şu dönemde kiralık ev aramanın çok zor olduğunu söylüyor. Şimdi verdiği kiranın 3 bin 500 TL olduğunu aktaran İbrahim E., "Önümüzdeki dönem ne olur bilmiyorum ama ev sahibinin söyleyeceği kira fiyatına ‘Tamam’ diyeceğim. Bir daha aylarca ev aramak istemiyorum" diyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise, insanların şu an ev sahiplerinin söylediği kira fiyatlarını kabul etmesinin ana sebebinin, yeni ev bulma telaşı, depozito ve taşınma masrafı olduğunu aktarıyor.

Aşa, şu ifadeleri kullanıyor:

"İnsanlar 'Bu evden çıkarsam, başka ev bulamam. Kabul edeyim teklifi' diyor. Çünkü bugün evden çıkan, yarın açıkta kalır. İnsanlar ev sahiplerinin yaptığı fahiş fiyat artışlarını tabii ki hemen kabul etmiyor. Ancak 5-10 yılı geçirmiş bir kiracıysa ev sahibiyle anlaşma yoluna gitmesi daha uygun görünüyor. Çünkü ev sahibi 5 yıllık kiracıya kira tespit, 10 yıllık kiracısına da tahliye davası açabiliyor"

Kaynak: Web Özel

özel haberler