Ev değiştirmek isteyenlerin umudu bitiyor! 'Galiba ben bu evde mahsur kaldım'

Ev değiştirmek isteyenlerin umudu bitiyor! 'Galiba ben bu evde mahsur kaldım'

İstanbul'da çeşitli gerekçeler ile oturdukları evlerini değiştirmek isteyen vatandaşlar bunu akıllarından bile geçiremiyor. Depreme dayanıksız olduğundan veya gürültücü komşularından uzaklaşmak isteyenler kara kara düşünüyor.

İstanbul’daki kiralık ev sorununun çok boyutu var. Kiracılar zamdan dertliyken ev sahipleri ‘ucuza’ oturanlardan dem vuruyor. Öğrenciler için ise durum pek vahim, bazıları parklarda yatarak durumu protesto etmeye başladı.

Bir de bazı insanlar var ki oturdukları evden memnun değiller ama evlerini değiştiremiyorlar. Çocukluğundan beri Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde oturan iki çocuk babası Abdurrahman Tüyran (33), 40 senelik ve çatlakları belirgin olan apartmandan çıkmak istiyor.

Ancak Zeytinburnu'nda hem boş evin olmadığını hem de kiraların çok yüksek olduğunu ifade eden Tüyran, "Oturduğum evin kirası 1000 TL. Artık bu evden çıkmak istiyorum. Ama şu anda Zeytinburnu'nda kiralık ev bulmak çok zor. Var olan evlerin de kirası 2 bin TL'nin üzerinde. O kirayı ödeyecek durumum yok" diyor.

Şu an ödediği kira ile 2+1 daire bulmasının imkansız olduğunu aktaran Tüyran, "Yıllar içerisinde ilçemize Afgan, Özbek, Bangladeş, Pakistan ve Suriyeli göçmenler yerleştiği için daire fiyatları da inanılmaz arttı. Oturduğum ev yaklaşık 40 yıllık. Doğalgazı yok. Deprem tehlikesi de var. Bu kiraya bir daire bulursam yerleşmek istiyorum ama hareket edemiyoruz" şeklinde konuştu.

Ev değiştirmek isteyenlerin umudu bitiyor! 'Galiba ben bu evde mahsur kaldım' - Resim : 1

"DAİRE BAKMAYA KORKUYORUM"

Fatih, Çukurbostan'da oturan ve çantacılık yapan Şuayip Aldağ da eşi ve çocuğuyla birlikte yaşadığı 50 metrekarelik 1+1 daireye 1100 TL kira ödüyor. Hayat pahalılığından dert yanan Aldağ, "Uygun ev bulmak şu an rüya. 2+1 eve çıkmak istiyorum ama en az 2 bin 500 TL. Onun da içine masraf yapıp geçmem gerekiyor" şeklinde konuştu.

Evinde rutubet olduğunu söyleyen Aldağ, korkudan kiralık evlere bakamadığını, şu an oturduğu evden çıkması halinde aynı fiyata bunun gibi ev bulamayacağını belirtti. Aldağ, "1400-1500 TL arasında bir daire bulursam geçerim. 1+1'i en az bin 600- bin 700 arasında kiraya veriyorlar. Neredeyse 50 senelik bir bina ama kalmaktan başka da çarem yok" diye devam etti.

 "BU EVDE MAHSUR KALDIK"

Ataköy'de oturan C. M. isimli vatandaş da, evlendikten sonra eşi ile birlikte daha büyük bir eve geçmek istemiş. Ancak onun da durumu aynı. Ev sahibinin bu sene yıllık enflasyon kadar (560 TL) zam yaptığını söyleyen C.M., rezidansta oturdukları için ev sahibi veya avukatıyla bir türlü muhatap olamadıklarını, çoğu zaman emlakçı ile karşı karşıya geldiklerini söylüyor.

C.M., "İndirim talep ettiğimizde emlakçıyı aşamadık. Kendisi bize ‘Bu sene kimseye indirim yok’ yanıtını verdi. Bu evden çıkmak istiyoruz, ama yeni bir ev bulsak bile en az 5 bin TL ödememiz gerekecek. Bu evde resmen mahsur kaldık" dedi.

"BEDAVAYA GİRİLMEYEN EVLER UÇMUŞ"

Sarıyer Bahçeköy Mahallesi'nde oturan Gül Karlı da oturduğu evi değiştirmek isteyip kiralık daire bulamayanlardan. 'Bu bölgenin dışında da bir yere taşınmak istemiyorum' diyen Karlı, bin 700 TL kiraya oturduğu evin satılma ihtimali nedeniyle sıkıntıya girdi. Yüksek kiralar nedeniyle evden çıkarılma korkuları olduğunu aktaran Karlı, "Mesela en kötü 1+1, 2 bin 500 TL. O yüzden ya bu evi almamız lazım ya da bir an önce kiralık bir ev bulmak" dedi.

 "ANLAŞAMIYORUM AMA EVDEN ÇIKAMIYORUM"

Kadıköy Göztepe'de oturan Kerim Çankaya da, ev arkadaşıyla birlikte 2+1'e 3 bin 500 TL kira veriyor. Arkadaşıyla evleri ayırma kararı aldıklarını belirten Çankaya, "Ev arkadaşımla anlaşamadık, o yüzden kiralık 1+1 daire arıyorum. Ama neredeyse fiyatları 2+1 dairelere yaklaştı. O yüzden evden de çıkamıyorum" diyor. Annesi de Tuzla'da yaşayan Çankaya, son çare olarak annesinin yanına yerleşmeyi düşünüyor.

"SENE SONUNA KADAR SÜRER"

İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kiralık daire sorununun kentsel dönüşümdeki süreçte ev sahiplerinin daire arayışıyla başladığını söyledi. Bir kiracının oturduğu evden çıkması durumunda bir daha aynı fiyata tutamayacak derecede piyasanın yükseldiğini ifade eden Aşa, mal sahiplerinin o yüzden daireyi yüksek fiyata kiraya vermek için kiracıları evlerinden çıkardığını belirtti. Aşa, "Tavsiye niteliğinde devlete, kiralık evler için inşaat yapan firmalara destek olunması gerektiğini söylüyoruz. Seçenek çoğalmadan, alternatif evler piyasaya çıkmadan bu piyasa düzelmez. Yıl sonuna kadar kiralık daire sorunu devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

kiralık ev ilanları