Zamlar 'müdavimleri' de etkiledi! 'Böyle giderse ayda yılda bir görürüz...'

Yaşam Haberleri
Zamlar 'müdavimleri' de etkiledi! 'Böyle giderse ayda yılda bir görürüz...'
Restoran sahipleri mekanlarının sürekli müşterileri olan müdavimlerinin kendilerini artık daha seyrek ziyaret ettiklerini aktarıyor. Fotoğraflar: Gökhan Kam

"Haydi bu akşam dışarıda yemek yiyelim?" fikri geldiğinde akıllarında gidecekleri yer sabit olan insanlar yani müdavimler de zamlardan etkilendi. Restoran sahipleri haftada üç kez gelen müdavimlerinin bu ziyaretlerini teke düşürdüğünü anlatıyor.

Son zamanlarda restoranlar neredeyse hiç olmadıkları kadar gündemde. Ekonomik sıkıntılar fiyatlara, yeni fiyatlar da esnaf-müşteri ilişkisine yansıyor. Artan maliyetlere bir de 2022 itibarıyla yürürlüğe giren yeni faturalar eklendi. Bunun da etkisiyle son günlerde mekanların minimum adisyon ve azami masa işgali süresi uygulamalarını hayata geçirdiği gündeme geldi, bazı mekanların ısıtıcı kullanımını paralı yapması sosyal medyayı salladı.

Fiyatlar ve ortaya çıkan bu tablo daimi müşterileriyle özel bağlar kuran restoranları da etkilemekte. Bu müessese önemli zira dostlarınızla, ailenizle, çalışma arkadaşlarınızla daima ilk tercihiniz olan ve mümkün olduğunca gittiğiniz bir restoran bulmak büyük rahatlık.

MÜDAVİM O SORULARI DÜŞÜNMEZ!

Damak tadınıza uygun, çalışanlarıyla artık sohbet ettiğiniz, müdavim ikramlarına mazhar olduğunuz bir mekan, yeni bir mekana giderken kafanızda oluşabilecek "Acaba yemekler nasıl, çalışanlar nasıl davranıyor, müşteri kitlesi nasıl?" gibi soruları düşünmemenizi sağlıyor.

"müdavim (müda:vim), Arapça mudāvim

sıfat: Bir yere sürekli olarak giden (kimse), gedikli"

Toplumumuzda halk arasında "müdavimcilik" de denen kavramın yeri çok özel. Ama son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar müdavim-restoran ilişkisini de zedelemiş durumda. Peki müdavimler artık restoranlara daha mı az gidiyor? Restoran işletmecileri anlattı.

'HER GEÇEN GÜN AZALIYOR'

Beyoğlu'nda bilinen bir Karadeniz restoranının işletmecisi olan Hızır Keskin insanların harcamalarını belli ölçüde kıstıkları için müşterilerinde bir azalma olduğunu söylüyor. İnsanların dışarıda yemek yeme alışkanlığından bu dönemde uzaklaşabileceğini söyleyen Keskin'e göre 2022 ilkbaharı oldukça kritik.

Zamlar 'müdavimleri' de etkiledi! 'Böyle giderse ayda yılda bir görürüz...' - Resim : 1

Keskin'in anımsattığı üzere 2 Nisan 2022, Ramazan ayının ilk günü. Hem Ramazan boyunca hem de Ramazan ayını takiben gelecek olan Ramazan Bayramı'nda birçok ürüne yeniden zam gelebileceğini belirten Keskin, müdavim müşterilerinden biriyle olan sohbetini de anımsatıyor:

"Bir müdavim müşterim sohbetimiz esnasında 'Ben normal, emekli bir adamım. Maaşım 200 dolara denk geliyor artık. Ben buraya her gün gelemem' dedi."

Öte yandan Keskin, müşterilerinin, "Sen zam yapacak mısın?" sorularına maruz kaldığını da söylüyor. Üç-dört ay içinde birkaç kez zam yapmış olmaktan dolayı müşterilerine karşı mahcup hissettiğini de aktaran Keskin, "Günde 200 kişinin geldiği restorana dün (8 Ocak) 120 kişi geldi" diyor ve buna karşılık faturalarının ikiye katlandığını belirtiyor.

'ÜÇ KEZ GELEN BİRE DÜŞÜRDÜ'

Beyoğlu'nun en eski mekanlarından olan bir restoranın işletmecisi "Ekonomik koşullardan dolayı artık her akşam gelen müdavim kalmadı... Daha önce haftada üç kez gelen müşterilerimiz artık haftada bire düşürdüler" diyor.

Gıdadan enerji giderlerine kadar birçok kaleme zam geldiğini hatırlatan işletmeci,  bunun müşterilerini de etkilediğini belirtiyor.

Düşüşün sadece işletmesindeki ürünlerin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmadığını da anlatan mekan sahibi, müşterilerinin eve dönmek için kullandıkları taksinin fiyatından, diğer özel giderlerine kadar birçok kaleme gelen zamların bu durumda etkili olduğunu söylüyor. 

'BİZ DE HAFTADA BİR KEZ ÇIKIYORUZ'

Karaköy'de balık restoranı işleten Akın Timur da müdavimlerinin geliş sıklığının azaldığını söylüyor ve kendisinden de örnek veriyor. Akın Timur da müşterileri gibi başka restoranlara müdavim. O da normalde haftada iki-üç kez dışarıda yemek yerken artık bu sayıyı bire indirdiğini ifade ediyor.

Zamlar 'müdavimleri' de etkiledi! 'Böyle giderse ayda yılda bir görürüz...' - Resim : 3

Maliyet artışlarını fiyatlarına tam olarak yansıtamadıklarını aktaran Timur, "müşterilerimizi kaybetmemek için fiyatlarımızı uygun tutmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullanmakta.

'O GÜNLER GERİDE KALDI'

Beyoğlu'nda restoran işleten Turgut Haliloğlu ise müdavim müşterilerinin 10 kişilik gruplar halinde geldiği günlerin artık geride kaldığını söylüyor. Haliloğlu, "Şimdi böyle gruplar azaldı" diyor. Ayda üç ya da dört defa bir araya gelen arkadaş gruplarının artan fiyatlardan dolayı buluşma sıklıklarını düşürdüğünü de ifade eden Haliloğlu, "Böyle giderse müdavim dediğimiz müşterilerimizi ayda yılda bir göreceğiz" şeklinde konuşuyor. 

Haliloğlu, "Eskidenmiş o müdavimcilik" diyecek duruma gelmekten çekindiklerini söylüyor...

Kaynak: Web Özel