Tek fatura, akıllarda iki soru... -Bizden mi çıkacak? -Peki biz ne yapacağız?

Gündem haberleri
Tek fatura, akıllarda iki soru... -Bizden mi çıkacak? -Peki biz ne yapacağız?

Yeni faturalar vatandaşı olduğu kadar esnafı da düşüncelere itiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, elektrik faturalarına ilişkin yeni bir düzenlemenin kapıda olduğunu söylerken esnaf zam yansıtmamanın yolunu arıyor. Vatandaş ise yeni bir zamdan çekiniyor. İşte son durum...

Pandeminin etkileri, döviz kurundaki hareketler, tedarik zincirindeki global çapta aksaklık, enflasyon ve son olarak enerji sıkıntısı. Bunların neredeyse tamamı zam olarak geri döndü. Maliyetleri artan esnafın aklında şimdi de fatura sorunsalı yer etmiş durumda.

Elektrik faturası 2’ye hatta neredeyse 2.5’a katlanan esnaf ne yapacaklarını şaşırdıklarını dile getiriyor. Vatandaş ise faturaların da zaten farklı sebeplerle birkaç defa zamlanan fiyatlara yansımasından çekiniyor.

KALIN: 'ELEKTRİK FATURALARINA YENİ DÜZENLEME GELECEK'

Faturalar konusunda son açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Kalın, "Çok yakında elektrik faturalarına yeni düzenleme gelecek. Cumhurbaşkanımız da talimatlarını veriyor. Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" diye konuştu.

Söz konusu düzenlemenin kısa sürede hayata geçmesi beklenirken zamlı elektrik faturalarından dert yanan börekçi Mehmet Demir, dükkanına geçen ay 4 bin TL olarak gelen elektrik faturasının bu ay 9 bin TL geldiğini söylüyor. 

"Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz" diyen Demir, küçük esnafın artan fiyatlardan dolayı çaresiz hissettiğini dile getirirken artan maliyetlerini fiyatlara yansıtamadığını da aktarıyor.

'VATANDAŞ YEDİĞİ ÖĞÜNÜ AZALTTI'

Alım gücünün düştüğünü ve insanların öğün azalttığını gözlemlediğini belirten Demir, "İnsanlar bir poğaçaya 5-6 TL para veremez" ifadelerini kullanıyor. Müşterilerinin bir kısmının kendilerine hak verdiğini de belirten Demir, bir kesimin esnafı fırsatçı olarak görmesinden de rahatsız.

Tek fatura, akıllarda iki soru... -Bizden mi çıkacak? -Peki biz ne yapacağız? - Resim : 1
Şişli'de börekçilik yapan Mehmet Demir, kepenk kapatma noktasına gelen esnaflar olduğunun altını çizdi. Fotoğraf: Gökhan Kam

'DOLABIN FİŞİNİ ÇEKTİK'

Tekel bayi sahibi Mehmet Güneş ise zamdan önce 900 TL gelen faturasının şimdi 2 bin TL olduğunu söylüyor. Tekel ürünlerinin fiyatını kendinin belirlemediğini anlatan Güneş, dolayısıyla artan maliyetlerini satışlarına yansıtamadığını belirtiyor.

Bu noktada bazı tasarruf yöntemlerine başvurduğunu belirten Güneş, dolapları çalıştırmadığını ve ısınmak için elektrik sobası kullanmak yerine dükkanda kalın mont giyerek oturduğunu söylüyor. 

Güneş için soğuk havalarda dolapları kapalı tutmak çok büyük bir sorun değil ancak, "Yaz aylarında ne yapacağız hiç bilmiyorum" diyor.

Hatırlanacağı üzere yeni yıl itibariyle elektrik faturalarında kademeli tarifeye geçilmişti. Buna göre, aylık 150 kilovatsaate kadar kullanım yüzde 50, üstü ise yüzde 127 zamlı tarifeden hesaplanmaya başlanmıştı. Şubattan itibaren ise 150 kilovatsaatlik sınırı 210’a yükseltildi. 

'ÜRETİCİ BİZE, BİZ DE MÜŞTERİYE YANSITIYORUZ'

Giyim ürünleri sattığı bir mağaza işleten Melda Baki de önlem olarak dükkanında klimayı artık çok daha az çalıştırdığını ifade ediyor. Üreticinin maliyetini tüketiciye yansıtmak zorunda kaldıklarını belirten Baki, dükkana gelenlerin büyük çoğunlukla bir şey almadan gittiğini aktarırken sosyal medyada yayıldığı üzere bazı esnafların kapıya elektrik faturası asmaları üzerine ise şunları söylüyor:

"Elektrik faturasını cama asmaya gerek yok. Çünkü vatandaş evine gelen faturaları görüyor ve halimizi anlıyor."

'FATURAYA BAKMIYORUM, 'YÜKSEK Mİ, NORMAL Mİ' DİYE SORUYORUM'

Lokanta işletmecisi Mehmet Dursun ise faturaya bakmaya çekindiği ve sadece muhasebecisine "Yüksek mi, normal mi" diye sorduğunu söylüyor:

"Muhasabecim bu ay 'Çok yüksek' dedi..." 

Öte yandan müşterilerinin artık fiyatlara alıştığını ve durumu bildiği ifade eden Dursun, bazı müşterilerinin yarım porsiyon istediğini ancak maliyeti kurtarmadığı için yarım porsiyon satmadıklarını belirtiyor. 

Tek fatura, akıllarda iki soru... -Bizden mi çıkacak? -Peki biz ne yapacağız? - Resim : 2
Mehmet Dursun, bir esnaf restoranı klasiği olan "Az" porsiyonun artık kalktığını söylüyor. Fotoğraf: Gökhan Kam 

'GELEN ELEKTRİK FATURASINI BİZDEN Mİ ÇIKARTACAKSINIZ?'

Gelen 45 bin TL'lik elektrik faturasını camına asan ve sosyal medyada gündem olan lokantanın çalışanları ise, ne yapacaklarını bilmediklerini, artan maliyetlerini müşterilerimize yansıtmadıklarını ve eski fiyatlardan satışlara devam ettiklerini belirtti. 

Sosyal medyada gündem olan lokantayı ziyaret ettiğimizde ilginç diyaloglara şahit olduk. Bazı müşteriler yemek aldıkları sırada, "Sizi haberlerde gördüm", "Twitter'da rekor kırmışsınız", "Elektriği ödeyebildiniz mi bari" gibi sözler sarf ederken bazısı ise "Gelen elektrik faturasını bizden mi çıkaracaksınız" diyordu...

Kaynak: Web Özel

Elektrik faturası elektrik faturası zamları