Yüzde 6'sı sabotaj kaynaklı, 15 milyon hektar risk altında

Gündem haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Orman Yangını Yangın Türkiye Doğal Afetler Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri
Yüzde 6'sı sabotaj kaynaklı, 15 milyon hektar risk altında

Yazın gelmesiyle orman yangınları da yürekleri yakmaya başladı. Ülke genelinde 15 milyon hektar ormanlık alanının yüksek yangın riski altında olduğu belirtilirken, Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 6'sı kasıt veya sabotaj kaynaklı çıkıyor.

Türkiye, yazın gelmesiyle yangınlar ile mücadele ediyor. Yangınların çıkış sebepleri ise bazen izmarit, bazen bir kıvılcım bazen de anız olarak açıklanırken, elektrik tellerinden kaynaklı yangınlar, rüzgar, piknik ateşleri ve sabotaj da diğer sebepler arasında. Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi'nin hazırladığı raporlara göre Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlasının anız yakma, sigara, piknik, çoban ateşi ve çöp yakmadan kaynaklı ihmal ve hatalardan kaynaklandığının altı çiziliyor. Yangınların yüzde 6’sının kasıt veya sabotaj kaynaklı çıktığı, yüzde 5’inin yerleşim alanı ya da tarla açmak amacıyla meydana geldiğine dikkat çekilirken, Enerji Nakil Hatları’nın (ENH) tüm yangınlara oranının yüzde 3.9 olduğu vurgulanıyor. Raporlardan, yansıyan verilere göre Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 10 bin hektar alan yanarken,  orman yangınlarına müdahale etme süresi ise 11 dakika olarak hesaplanıyor. 

Yüzde 6'sı sabotaj kaynaklı, 15 milyon hektar risk altında - Resim : 1
Son 20 yılın istatistiklerine göre Türkiye’de çıkan orman yangınlarında her yıl ortalama 7 ila 10 bin hektar alan yandı.

HER YANGININ İZİ VAR 

Uzmanlar ise Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiye’de ormanların neredeyse üçte ikisine denk gelen, 15 milyon hektarlık bir alanın yangın tehdidi altında bulunduğuna dikkat çekerken,  Yangın Güvenlik Uzmanı ve Türkiye Yangın Önleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Yasa ise mahkemeler tarafından atanan bilirkişilerin yangının çıkış sebebini araştırdığını belirterek, "Her yangının arkasında bıraktığı izler vardır" diyor. 

Kapalı alanlarda v şeklinde, açık alanlarda ise en beyazlaşmış küllerin olduğu alanın yangın başlangıç alanı olduğunu anlatan Yasa, "Özellikle kapalı alanlardaki yangınların elektrik kaçakları, kimyasal maddeler ya da kötü niyetli hareketlerden oluşuyor. Bu tarz yangınların tespiti için elektrik sistem kontrolleri incelenmeli, ateşleyici kaynakların doğru şekilde tespiti için de saha deneyimi şart" dedi.

GÖRGÜ TANIKLARI ÖNEMLİ

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı ise yangın çıkış nedenlerine dair şu açıklamalarda bulundu:

"Yangın nedenlerini araştıran komisyondaki kişiler, yargının atadığı kişilerden oluşuyor. Komisyonda yangın uzmanı, itfaiye personeli, yangın konusunda uzman akademisyenler yer alıyor. Bu bilirkişiler öncesinde mahkemeye başvuruyor ve atamalarını bekliyor. Bazı yangınların nedeni bir saat de tespit edilebiliyorken bazılarının incelenmesi aylar sürebiliyor. Örneğin kasten bir yangının çıkarılması, ya da atılan bir sigara izmaritinin yangına neden olması gibi durumlar doğrudan görgü tanıkları ya da ihbarlar sonucunda tespit ediliyor."

Yüzde 6'sı sabotaj kaynaklı, 15 milyon hektar risk altında - Resim : 2
Yangınlarda görgü tanıklarının ifadeleri önemli.

FAİLİ MEÇHUL YANGINLAR

Kavgacı, uyarılarının devamında şöyle konuştu:

 "Yangının çıktığı noktada bir enerji nakil hattı varsa ve hat üzerinde yangının çıkmasına neden olmuş kanıtlar bulunuyorsa yangının çıkış nedenine yönelik kesin kayıtlar yapılabilmektedir. Bunların ötesinde doğrudan yangının çıkış nedenini ortaya koyacak bir delil yoksa yangınlar faili meçhul olarak kayıt edilmektedir. Orman yangınlarının yerleşim yerlerine uzak noktalarda gerçekleşmelerinin durumunda yangın sebebinin tespiti ise oldukça güçleşiyor. Ülkemizdeki istatistikler içinde faili meçhul yangın sayılarının oldukça yüksek olduğu görülmektedir."

[email protected]

Kaynak: Web Özel