Yüzde 50+1 şartı değişecek mi? Adalet Bakanı Tunç yanıtladı

Yılmaz Tunç Recep Tayyip Erdoğan Adalet Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi
Yüzde 50+1 şartı değişecek mi? Adalet Bakanı Tunç yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden dönüş olmadığını belirten Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yüzde 50+1 şartı değişecek mi?" sorusuna ise Meclis'in takdirinde olduğunu dile getirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, yüzde 50+1 şartı hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç şunları ifade etti:

 "Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli açıklamaları yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, halkın doğrudan doğruya yürütmeyi belirlediği, Cumhuriyeti güçlendiren, Cumhuriyet rejimine ve demokrasiye en uygun ve halkın hem yasamayı, hem yürütmeyi aynı anda doğrudan doğruya belirlediği, millet iradesinin yürütmeye yansıdığı yegane bir sistem. Bu sistemden geriye dönüşün olmadığını çeşitli defalarda Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade ettiler.

Özellikle ilk uygulamasından sonra ortaya çıkan bir takım eleştiriler söz konusu oldu; gerek anayasamızda ki yasama süreci ile ilgili gerekse yürütme ile ilgili yeni ihtiyaçlar durumunda yeni değişiklikler oturulup konuşulur. 50+1 meselesi tabii ki Meclisimizin takdirindedir. Bu yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup, tartışılabilir. Meclis'te bunlar mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar." 

'HİÇ GECİKMEKSİNİZ YARGI MAKAMLARINA BİLDİRİLMESİ LAZIM'

Meral Akşener'in "Oteli olan polis müdürleri var. O otellerde, fuhşun ötesi, öksüz kızlar çalıştırılıyor" ifadeleri sorulan Tunç, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bu çok ciddi bir iddia. Bunun hiç gecikmeksiniz yargı makamlarına bildirilmesi lazım. Bu anlamda eğer böyle bir iddia varsa üzerine gidilmesi gerekir. Bunun hiç bekletilmeden hemen üzerine gidilebilecek bir konu. Böyle bir iddia noktasında somut eğer bilgiler varsa bu bilgileri, Sayın Akşener’in yargı makamlarımızla paylaşmasında çok büyük yarar var."

ERDOĞAN: 50+1 ŞARTININ DEĞİŞMESI İSABETLİ OLUR

Almanya ziyaretinin dönüşünde uçakta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1 şartının değişmesini istediğini söylemişti.  Erdoğan, şunları ifade etmişti:

"(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa.." 

50+1 SEÇİM MODELİ NEDİR?

50+1, geçerli oyların yüzde 50'sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. 50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlandı.

50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

Kaynak: Haber Global TV