YPG şimdi ne yapacak? Örgütler isim değiştirebilir
Suriye'de Esad'ın ani düşüşünün ardından ülkedeki çok parçalı yapıdan nasıl bir yönetim modeli çıkabileceği tartışılıyor. Terör örgütü YPG Fırat'ın batısında tasfiye edilirken, şu an SDG adını kullanan örgütün meşruiyet arayışı için yeniden isim değiştirebileceği belirtiliyor.
Suriye'de Beşar Esad rejiminin çöküşünün ardından bölgede tek gündem fiilen dört parçaya bölünmüş durumda olan ülkede nasıl bir yönetim kurulacağı. Çoğunluktaki Sünni muhalefeti oluşturan örgütler başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirdi ancak Rus üslerinin bulunduğu ve nüfusunun çoğunluğu Nusayri olan Tartus ile Lazkiye'nin durumu belirsizliğini koruyor. Öte yandan ülkenin güneyinde sayıları 500 bini bulan Dürzilerin yeni yönetimde nasıl yer alacakları ise bilinmiyor. Fırat'ın batısındaki Münbiç ve Tel Rıfat'tan sökülüp atılan terör örgütü YPG/PYD'nin doğudaki hakimiyeti de tartışma konusu. Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan askeri ve siyasi analistlere göre hem YPG hem de Şam'ı ele geçiren HTŞ; tabelalarını değiştirerek yeni isimler altında meşruiyet arayışlarına girişebilir.
YPG ALAN KAYBEDECEK
Güvenlik uzmanı Ünal Atabay, terör örgütü YPG'nin Fırat'ın doğusunda da alan kaybedebileceğini belirterek şu açıklamaları yaptı:
"Zemin o kadar değişken ki; ABD'nin verdiği destek, Trump'ın gelişi ile beraber sona erebilir. Ortaya çıkan yeni tabloyla beraber YPG yeniden bir isim değişikliğine gidebilir. Aynı şekilde HTŞ de isim değişikliği yapabilir. Suriye'nin ortak merkezi idaresinde rol almaya çalışacaklardır. Ancak federasyona evrilebilecek bir yapı görünüyor. YPG yeni isimle burada yer almak isteyebilir. YPG'nin Deyrizor'u terk edeceğini, elindeki bölgenin daha da küçüleceğini düşünüyorum. Daha çok Haseke, Kamışlı alanına hapsolabilir."
YENİ İMAJ ÇALIŞMASI
Terör örgütü YPG'nin sözde Türkiye 'ye tehdit oluşturmayacağı bir imaj yaratmak isteyeceğini belirten Atabay şunları söyledi:
"Türkiye'nin güvenlik kaygısını ortadan kaldırma amaçlı böyle bir maske takmaya yönelebilir. Fırat'ın batısında tutunabileceklerini düşünmüyorum. Ama burada İsrail faktörü gündeme geliyor. Dolayısıyla sahada belki YPG'nin coğrafi konumu üzerinde biraz daha El Tanef bölgesine, Dürzilere doğru ulaşacak bir koridor da oluşturabilirler. Gelişmeler çok hızlı önümüzdeki dönemde bu konular netleşecektir."
TRUMP NE YAPACAK?
Siyaset bilimci Hasan Köni'ye göre YPG ile ilgili durum ABD'de Donald Trump'ın göreve başlamasının ardından netleşecek. Prof. Dr. Köni, "ABD'den yapılan açıklamada muhalif grupların birbirleriyle çatışmaması gerektiği söylendi. Fırat'ın batısında YPG'ye karşı çatışmalar var. Bazı yerlerin kimin elinde kalacağı belli değil. Trump'ın ne yapacağı yeni dönemde belirleyici olacak" diye konuştu.
YPG'NİN GÖZÜ ABD'DE
Öte yandan Suriye'de YPG çizgisinde yayın yapan medya organlarının gözü ABD'den gelen açıklamalarda. "North Press" adlı yayın organı, Beyaz Saray'dan; muhaliflerin Şam'a girmeye başladığı Cumartesi gecesi yapılan açıklamayı öne çıkardı. Açıklamada, ABD'nin terör örgütüne destek vermeye devam edeceği belirtilirken gerekçe olarak "DEAŞ'ın yeniden canlanmasına karşı tedbir alındığı" ifade edildi. ABD Özel Harekat Komutanlığı Başkanı General Bryan Fenton da, "Suriye'deki istikrarsızlığın ABD askeri varlığını nasıl etkileyeceğini tahmin etmek için henüz çok erken olduğunu" söyledi. ABD'nin Suriye'de yaklaşık 900 askeri bulunuyor. ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ise sıcak gelişmeler devam ederken yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye'deki çatışmalarda taraf olmaması gerektiğini söyledi.
[email protected]
Kaynak: Web Özel