Yıllar sonra BAE ile en üst düzey temas: Veliaht Prens Türkiye'ye geliyor

Recep Tayyip Erdoğan beştepe
Yıllar sonra  BAE ile en üst düzey temas: Veliaht Prens Türkiye'ye geliyor

Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye geliyor. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konular ele alınacak.

Ankara, BAE yönetiminin önemli isimlerinden Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan'ı ağırlamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Prens Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan, Beştepe'de resmi törenle karşılanacak.

Baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirilecek. Yatırımlar, askeri ve güvenlik iş birliği konuları ile Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular ele alınacak.

Ayrıca, iki ülke ilişkilerini güçlendirmeye yönelik bazı anlaşmalar da imzalanacak. 

TÜRKİYE-BAE İLİŞKİLERİ

İlk olarak Arap Baharı, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri ilişkilerinde de büyük ayrışmaya neden oldu. İkili ilişkiler, BAE'nin Mısır'daki askeri darbeye destek vermesi sonrası durma noktasına gelmişti. İki ülke arasındaki gerilim  Suriye, Libya, Katar konularında da kendini gösterdi.

Yıllar sonra  BAE ile en üst düzey temas: Veliaht Prens Türkiye'ye geliyor - Resim : 1

ZİYARET ÖNCESİ DİKKAT ÇEKEN HABER

BAE'nin resmi kayıtlarına göre 2005-2017 arasında Türkiye'ye 4,7 milyar dolar değerinde yatırım yapıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017'de 14 milyarın üzerinde seyrederken, ilişkilerin tamamen bozulması nedeniyle yarı yarıya bir azalma yaşandı.

Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın bugün Türkiye'ye resmi ziyarette bulunması öncesi Katar merkezli haber kuruluşu Aljazeera Bloomberg News'ten önemli bir haber aktardı.

Habere göre Birleşik Arap Emirlikleri'nin petrol zengini başkenti Abu Dabi ile Türkiye'deki şirketler arasında aylardır görüşmeler yapılıyor. Abu Dabi'deki varlık fonları, Türkiye'de milyarlarca dolarlık yatırım için olası hedefler konusunda araştırma yapıyor. Yıllardır problemli olan ikili ilişkilerin ticaret bağıyla yeniden inşa edilme planı yapılıyor.

Türkiye'nin bazı Ortadoğu ülkeleri ile ilişkilerini gösteren infografik

Kaynak: Haber Global TV

türkiye Birleşik Arap Emirlikleri cumhurbaşkanı erdoğan