Yeni krizin adı Deniz Parkı

Akdeniz Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz doğal gaz arama çalışmaları Ankara atina Gündem haberleri Dünya haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Kültür Sanat haberleri
Yeni krizin adı Deniz Parkı

Atina-Ankara arasında gerilime sebep olan 'Yunan Deniz Parkları'nın ilanı bugün başlayacak uluslararası konferansta yapılacak. Ankara'nın tepki gösterdiği 'Ege Deniz Parkı' Rodos'un batısına kadar uzanıyor. Atina yönetimi ise bölgeyi "Yunan Galapagos'u" olarak tanımlıyor.

Yunanistan geçen hafta biri İyon Denizi diğeri Ege Denizi olmak üzere iki noktada "Deniz Parkı" oluşturacağını açıkladı. Türk Dışişleri Bakanlığı ise geçen salı günü yayınladığı açıklamayla Ege Denizi'ndeki "Deniz Parkı" girişimine tepki gösterdi. Atina-Ankara arasında öteden beri devam eden Ege ve Akdeniz'deki yetki alanları gerilimine şimdi de Deniz Parkı eklendi. Yunanistan'ın batısındaki İyon Denizi'nde yürüttüğü çalışmaya Ankara'nın bir itirazı yok ancak Ege'de devam eden yetki alanları tartışması nedeniyle Deniz Parkı girişimine temkinli yaklaşılıyor. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında bu durum, "Egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan’a tavsiye ederiz" ifadesiyle vurgulanıyor.

Yeni krizin adı Deniz Parkı - Resim : 1
Yunanistan'daki Okyanuslar Konferansı'nda Deniz Parkı projesi gündeme gelecek. 

OKYANUSLAR KONFERANSI

Yunanistan bugün Atina'da düzenlenen "Okyanuslarımız Konferansı" ile aynı zamana denk gelecek şekilde Ege ve İyon denizlerinde iki yeni deniz parkı açacağını duyurdu. Ege Denizi'ndeki söz konusu park, Milos adasının batısından, Nisiros'a kadar uzanan bölgedeki 11 ada ve kayalığı kapsıyor. Yunan basınına göre bu bölge Atina yönetimi tarafından zengin biyolojik çeşitliliği nedeniyle “Yunan Galapagos'u” olarak adlandırılıyor. İyon Denizi'nde ise Kefalonya'nın kuzeyinden başlayan ve Kithira ve Antikythera' uzanan alanda Deniz Parkı oluşturulması planlanıyor.

Yeni krizin adı Deniz Parkı - Resim : 2
On iki Adalar bölgesinde egemenliği Yunanistan'a bırakılmayan adacık ve kayalıklar var. 

ON İKİ ADALARA UZANIYOR

Ege'de Deniz Parkı'nın oluşturulacağı açıklanan bölgedeki Nisiros adası, On iki Adalar arasında yer alıyor. Ankara'nın itirazının temelini de bu durum oluşturuyor. Söz konusu bölgede iki ülke arasında egemenlik tartışmasının yaşandığı pek çok adacık ve kayalık bulunuyor. Ege'de statüsü belirsiz ada, adacık ve kayalıklar sorununun geçmişi 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile 1947 tarihli Paris Antlaşması'na kadar gidiyor. Dışişleri açıklamasında Ege'nin tartışmaları bölgelerinde çevre sorunları üzerinden bir oldubittiye izin verilmeyeceği belirtilirken Avrupa Birliği'ne uyarılarda bulunuluyor.

DENİZ KUŞLARI VE KAPLUMBAĞALAR

Yunan basınına yansıyan bilgilere göre söz konusu Deniz Parkları için "Biri deniz memelileri ve kaplumbağalar için İyon Denizi'nde, diğeri deniz kuşları için Ege'de olmak üzere iki yeni milli park için yasal düzenleme yapılacak" deniliyor. Yunanistan'ın Deniz Parkı projesini ilan edeceği Okyanuslarımız Konferansı bugün başlıyor. 17 Nisan'a kadar devam edecek konferansa 12 devlet başkanı, çeşitli ülkelerden 50 bakan ve yetkili ile BM, AB ve NATO dahil 120 ülke ve kuruluştan temsilciler katılıyor. Konferansın bugüne kadar Yunanistan'da yapılan en büyük çevre toplantısı olduğu belirtiliyor.

Yeni krizin adı Deniz Parkı - Resim : 3
İki ülke arasında Ege'deki bazı adacık ve kayalıklardaki egemenlikle ilgili tartışmalar bulunuyor. 

İLK KONFEANS 10 YIL ÖNCE

İlk 'Okyanusumuz Konferansı', 2014 yılında dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından başlatılmıştı. Konferans o tarihten bu yana hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla dünyanın her yerinde yapılıyor. Konferansın amacı "çevre koruma düzeyini artıracak somut sonuçlar ve eylemler üretmek" olarak ifade ediliyor. Konferans okyanusla ilgili tüm konuları tek çatı altında ele almayı hedefliyor. Mart 2023'te Panama'da düzenlenen bir önceki zirvede katılımcılar, okyanusları korumaya yönelik girişimler için 19 milyar dolar taahhütte bulunmuştu. Konferansta sürdürülebilir balıkçılık, kirlilikle mücadele, deniz güvenliği ve koruma alanlarını içeren projeler gündeme geliyor.

İyon Denizi'ndeki Deniz Parkı projesi ile ilgili de farklı tartışmalar var. WWF ve Greenpeace'in de aralarında bulunduğu dokuz çevre grubu, söz konusu parkları olumlu değerlendirirken İyon Denizi Parkı'nın , Yunanistan'ın hidrokarbon aramaları için halihazırda tahsis ettiği bir alanda olduğunu belirterek bunun bir çelişki olduğunu vurguluyor. 

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel