Yeni deprem tartışması, 70 km uzakta depo olur mu?

Deprem Marmara Depremi İstanbul depremi AFAD
Yeni deprem tartışması, 70 km uzakta depo olur mu?

AFAD tarafından olası büyük Marmara depremi için İstanbul Silivri'de 5 bin konteyner ve 80 bin çadır depolamaya başlandı. Uzmanlar, afet lojistik depolarının her ilçede olması gerektiğini belirtirken, en büyük çekince ise konteynır deposunun İstanbul'un merkezine 70 km uzakta olması...

Büyük Marmara depreminde hasar görmesi beklenen yerlerin başında Silivri gelirken, ilçeye olası afetlerde kullanılması için konteynır ve çadır depolama merkezi kurulması tartışma yarattı. Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olası Marmara depreminde vatandaşların barınma ihtiyaçları için İstanbul’un Silivri ilçesinde oluşturulan merkezde konteyner depolamaya başlarken, yapılan açıklamada merkezde 5 bin konteyner ve 80 bin çadırın depolanacağı bildirildi. Çadır ve prefabrik konteyner evlerden ilk etapta 628 adedinin Silivri'ye getirildiği, deponun bir ay içinde kullanıma hazır olacağı belirtildi. Uzmanlar ise afet lojistik depolarının her ilçede olması gerektiğini belirtirken, en büyük çekincelerinin Silivri'nin kent merkezine 70 km mesafede olmasını söylediler.  

Yeni deprem tartışması, 70 km uzakta depo olur mu? - Resim : 1
Olası deprem ve afetlere karşı her ilçede lojistik depoların kurulması gerektiğinin altı çiziliyor.

TEK SENARYOYA GÖRE ÖNLEM ALINIYOR

'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, İstanbul ve çevre illerde yıkıma neden olması beklenen 'Büyük Marmara' depremine ilişkin, "Tüm olasılık ve riskler İBB'nin hazırlattığı 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosuna göre yapılıyor" derken, "Senaryo ağırlıklı olarak Fatih'ten, Silivri'ye kadar uzanan kıyı bandının hasar alacağı öngörüsüne dayanırken, tüm tedbirler bu senaryoya göre planlanıyor. Ancak deprem için tek bir senaryo söz konusu olmadığı gibi, ortaya koyduğumuz bilimsel çalışmalar dikkate alınmıyor" dedi. 

ASKERİ ALANLAR AFETLERE KARŞI KORUNMALI

Silivri'nin, İstanbul'un merkezine en uzak ilçelerden biri olduğunu sözlerine ekleyen Prof.Dr.Yaltırak, "AFAD'ın çadır ve konteynır depolaması yerinde bir çalışma ancak depoların farklı noktalara kurulması gerekir. İstanbul depremi sadece Fatih ile Silivri arasındaki kıyı bandını etkilemeyecek. Boş arazi kaldıysa, her ilçede depolama merkezleri olmalı. Askeri alanların imara açılmaması çok önemli. İstanbul'daki askeri alanlar olası afette çadır ve konteynır kentler olarak planlanmalı" diye konuştu. 

KURULDA OLMAMA KARŞIN HABERİM YOK!

İBB Deprem Bilim Üst Kurul Üyesi Prof.Dr.Haluk Eyidoğan ise İBB deprem kurulunda yer almasına karşın Silivri'deki depodan haberdar olmadığını belirtti. Lojistik deposunun doğru bir çalışma olduğunu da vurgulayan Prof.Dr.Eyidoğan, "Afet Müdahale Planı çerçevesinde İstanbul'un her ilçesinde böyle  depolar kurulmalı. Depremde yollar kapanacağından, ilçeler arası yardımların gitmesi zorlaşacak. Kaldı ki, kent genelindeki yolların yüzde 65'i ne yazık ki 6 metreden daha dar. Bu nedenle tüm ilçelerde hem büyük depolama, hem de daha çok toplanma alanları oluşturulmalı" ifadelerini kullandı. 

HESAPLAMALAR YAPILMIŞTIR

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş,  depolama alanının risk hesaplamaları sonucunda belirlenen yerler olduğuna dikkat çekerken,  "Hesaplar yapılmıştır. Konteynır ve çadır depolama alanının yerinden çok tatbikatlara ağırlık verilmesi önemli" bilgisini paylaştı.

Yeni deprem tartışması, 70 km uzakta depo olur mu? - Resim : 2
Silivri ile İstanbul'un kent merkezi sayılan Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş arasındaki mesafe 70 km.

13 BİN HANELİK ACİL BARINMA İHTİYACI 

Öte yandan İBB tarafından hazırlanan, “İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi Kitapçığında” ise  Marmara Denizi'nde 7.5 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda Silivri’deki binaların  yüzde 24’ünün hafif, yüzde 14’ünün orta, yüzde 3’ünün ağır ve yüzde 1’inin de çok ağır hasar göreceği tahmin ediliyor. Silivri’deki yaklaşık 9 bin 306 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilen raporda, 13 bin 481 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı öngörülüyor. Raporda hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle yaklaşık 40 bin 000 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı vurgulanıyor.

 ALTYAPI ZARAR GÖRECEK

Raporda, Silivri'deki 21 İGDAŞ boru hattında, İSKİ içme suyu şebekesinde 29 noktada, atık su şebekesinde ise 36 noktada onarım ihtiyacının oluşabileceği belirtilirken, "Depreme bağlı bina göçmelerinin meydana gelmesi durumunda veya binaların ağır hasar gördüğü hallerde yollar kapanabilmekte ve bu durum deprem sonrası her türlü kurtarma ve yardım operasyonunu çok zorlaştırmakta ve zaman zaman imkânsız hale getirmektedir" deniliyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

deprem İstanbul silivri AFAD İstanbul depremi çadır kent barınma Marmara Depremi