Yazar Nuri Pakdil hayatını kaybetti

Yazar Nuri Pakdil hayatını kaybetti

Edebiyat dünyasının önemli isimlerinden muhafazakar yazar Nuri Pakdil, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

Edebiyat dünyasında özellikle muhafazakar camianın yakından takip ettiği yazar Nuri Pakdil'in tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde kalbi duran ve ardından yapılan müdahale ile yeniden hayata dönen Pakdil yoğun bakım ünitesine nakledilmişti.

Pakdil'in ölümüyle ilgili haberi İbrahim Kalın twitter hesabından duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Edebiyatımızın en değerli şahsiyetlerinden biri olan, Kudüs Şairi Sayın #NuriPakdil Beyefendi'ye Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun." dedi.

NURİ PAKDİL'İN HASTALIĞI NEYDİ?

Üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile geçtiğimiz günlerde hastaneye kaldırılan Nuri Pakdil'in sağlık durumuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Pakdil'in en yakınındaki isim olan Necip Evlice'nin aktardığına göre Pakdil'in kalbi durdu. Doktorların anında müdahalesi ile hayata dönen, ardından yoğun bakım ünitesindeki tedavi gören Pakdil hayatını kaybetti. 

Yazar Nuri Pakdil hayatını kaybetti - Resim : 1

Evlice, Pakdil'in sevenlerinden dua isteyerek şu açıklamayı yapmıştı;

“Bugün, güne çok iyi başlamıştık. Üstad daha iyiydi ve konuşmaya başlamıştı. Bir haftadır duymadığımız sesi gayet iyi çıkıyordu. Hatta zaman, zaman arayanlarla bizzat telefonla konuştu, espriler yaptı. Doktorlar, haftasonunu evde geçirebileceğimizi söylediler. Öğleye kadar ziyaretçilerimiz de geldi ve onlarla da gayet iyi ve güzel sohbetler etti.

Saat 13:00 civarında, başlayan aşırı öksürük hali, önce nefes, sonra kalp durmasına sebep olmuş, hastane ortamında olduğumuz için hızlı bir biçimde müdahale edilmiş, kalbi çalıştırılmış ve yoğun bakıma alınmıştır. Yoğun bakım ünitesindeki tedaviler devam etmektedir. Akşam saatlerine kadar uyanması mümkün olmamıştır.

Yarın, tomografi çekilerek beynin durumu değerlendirilecektir. Oksijensiz kalınan sürenin az olması ümidi ve dua ile beklemekteyiz. Takdir, her zaman O’nundur.

Bütün dostlarımızdan, arkadaşlarımızdan, kardeşlerimizden, sevenlerimizden kalbî dua bekliyoruz. Umudumuz her zaman dipdiri. Üstadın dediği gibi, ‘İnanınca duanın gücü artar!’ İnanıyoruz ve dualarınızı bekliyoruz…”

Yazar Nuri Pakdil hayatını kaybetti - Resim : 2

NURİ PAKDİL KİMDİR? KAÇ YAŞINDA İDİ?

1934 Kahramanmaraş'lı Nuri Pakdil 85 yaşında hayatını kaybetti.  1965 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Pakdil, 1969-1984 yılları arasında çıkardığı Edebiyat Dergisi ile bütünleşmiştir.  1964 yılında İstanbul'da Yeni İstiklâl Gazetesi'nde sanat sayfaları düzenledi. Üniversite yıllarında Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi sanatçı, edebiyatçı ve düşünürlerle yakın ilişkiler kurdu. Hukuk Fakültesi’nden 1965 yılında mezun olduktan sonra 1967 yılına kadar Hukuk Müşavirliği yaptı. Avukatlık stajını tamamladıktan sonra bu mesleği ilkelerine ters bulan Pakdil, avukatlık yapmadı. 1967 yılından 1973 yılına kadar Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalıştı.

1969 yılında Edebiyat dergisini çıkardı.  1972 yılında ise Edebiyat Yayınları'nı kurdu ve 1984 yılına kadar devam etti. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı. Hiçbir zaman evlenmemiş olan Nuri Pakdil, 2014 yılı kasım ayında Necip Fazıl Kısakürek saygı ödülünü aldı.

son dakika son dakika haber