İngiltere salgını nasıl 'bitirdi'?
İngiltere salgın önlemlerini büyük ölçüde bitirdi. Artık maske takmak yasal bir zorunluluk değil. Covid pozitif insanların karantinaya girmesinden vazgeçilebilir. Ülke nasıl bu noktaya geldi?
İngiltere kafasında pandemiyi bitirdi. Ve kelimenin tam anlamıyla böyle. Başbakan Boris Johnson’ın açıkladığı yeni kurallara göre; 27 Ocak’tan itibaren kapalı alanlar dahil maske zorunluluğu kaldırılıyor. Ülkedeki çoğu uzman hala maske takılmasını öneriyor. İş yerleri vatandaşlardan dükkanlara girişte maske takmalarını isteyebilecek ancak vatandaşların buna itiraz etme hakkı olacak.
Başbakan yine de kalabalık mekanlarda ve vatandaşların tanımadıkları insanlarla bir araya geldiklerinde maske takmayı önerdiklerini söyledi. Resmi olarak vatandaşlara aşı sertifikası sorulması uygulaması kaldırıldı.
EVDE ÇALIŞMA KANUNU KALKTI
Devlet evde çalışmanın kurallarını çizdiği yönergeyi yürürlükten kaldırdı. Evden çalışmada kurallar artık çalışanlar ve şirketler tarafından belirlenecek. Huzur evleri yeniden vatandaşların ziyaretine açılıyor. Pozitif çıkan insanlar için izolasyon yasal olarak hala şart. 17 Ocak’ta pozitif vatandaşların karantina süresi 5 güne düşürülmüştü. Başbakan Johnson 24 Mart’ta pozitif çıkan insanların karantinalarını da kaldırmayı düşündüklerini söyledi. Bu cesur bir adım.
Londra Belediye Başkanı Sadık Han hala vatandaşlardan özellikle metroya bindiklerinde maske takmalarını rica ediyor.
ÖYLE BİR ANDA ÇIKMIYOR
Pek çok insan Başbakan’ın açıkladığı yeni kararlardan memnun. Maskeleri anında çıkarma peşindeler. Bazıları ise maskelerinden vazgeçmeye henüz hazır değil. 2002 yılında Asya’da SARS salgını çıktığında vatandaşlar maskelerinden bir anda vazgeçmemiş, özellikle batı başkentlerini ziyaret eden Asyalı turistlerin yüzlerinde özellikle metrolarda maskelere rastlamak mümkündü.
Tayvan’da vatandaşlar geçmişte de soğuk havalarda yüzlerine maske takıyordu, Japonya’da bazen kadınlar özellikle sabah makyaj yapacak vakit bulamadılarsa bir maske takıp sokağa çıkıyorlardı. Maskelerine sahip çıkan insanlar yapılan bilimsel araştırmaları gösteriyor. Oxford Üniversitesi’nden Trish Greenhalgh’a göre maske takmak havadaki virüs parçalarına karşı korur, hasta isek başkalarına geçirmemizi engeller, aynı zamanda insanlara hastalığa karşı dikkat ettiğimiz izlenimini verir.
'GÖMLEK KRAVAT ZORUNLU OLSA TAKARSINIZ'
Southampton Üniversitesi’nden felsefe profesörü Fiona Woollard salgına karşı dikkatli olunduğu izleniminin devam etmesinin halk sağlığı için hala gerektiği olduğu görüşünde. Woollard, “Bazı insanlar zorunluluk kalktığı için maske takmak istemeyecekler ama bir davette gömlek kravat zorunlu olsa onu takarlar” değerlendirmesinde bulunuyor.
Profesöre göre insanlar uzun süredir maskelerden dolayı birbirlerinin mimiklerini göremiyor. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar, okullarda birbirlerinin yüzlerini göremiyorlar. Pek çok çocuk kısa ömrünün büyük bölümünde maskesiz insanları sadece ekranlarda gördü. Çocuk kitapları yazarı Jula Donaldson’a göre; maske takılan okullar çocuklarda distopik bir görüntü oluşturuyor.
Peki şu an Türkiye’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Artık maskelerinizi çıkarabilirsiniz” dese, kaç kişi bunu yapar? Biraz Twitter taraması yaptığınız zaman pek çok vatandaşın bile şu anda maskeleri zor taktığı görülüyor. Esra Bozkuş isimli vatandaş (@esraatabozkus) “Maske takmak isteyen taksın, her ay aşı olmak isteyen olsun, insanca yaşamak isteyenleri rahat bırakın. Utanç yılları olarak tarihe geçti son iki yol” demekte.
Geçen günlerde Marmaray’da yolculuk yapan iki kişi maske takmak istemeyince güvenlik görevlileri tarafından Marmaray’dan indirildi. Yolcular güvenlik görevlisi ile tartıştı. Geçen eylül ayında ise İstanbul Zeytinburnu’nda Marmaray seferini yapan vatman sosyal mesafeye uymayan yolculara asons yaparak. “Sizi indiririm” demişti.
Öte yandan günde 200 bin vaka açıklayan Fransa da 14 Ocak itibarıyla dış mekanlarda maske takılmasını şart koşan yasayı kaldırdı.
İPTAL EDİLEN PARA CEZALARI
8 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan bir İçişleri Bakanlığı genelgesi ile Türkiye genelinde her yerde maske takmak zorunlu olmuştu. Maske takmadığı için pek çok vatandaşa para cezası kesilirken bu cezaların bazıları usül yönünden iptal edilmişti. Yargıtay 19. Ceza Dairesi, koronavirüsle mücadele tedbirlerine aykırı davrananlara Kabahatler Kanunu uyarınca ceza verilmesine ilişkin 14 Aralık 2020 tarihli kararını kaldırdı. Daire, salgınla mücadele kapsamındaki idari yaptırımların Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmişti.
Kaynaklar: Guardian, Telegraph, Anadolu Ajansı
Kaynak: Web Özel