İstanbul'da motokuryelik yasak! 'Ceza gelirse siz ödersiniz'

ÖZEL HABERLER
İstanbul'da motokuryelik yasak! 'Ceza gelirse siz ödersiniz'
İstanbul'da bazı motokuryeler soğuk havaya rağmen çalışmak zorunda olduklarını ifade etti. Fotoğraf: DHA

Yoğun kar yağışı sebebiyle motokuryelerin can güvenliği için trafiğe çıkmaları yasaklandı. Bazı işletmeler bu yasağı delmeye devam ediyor. Kimileri kararın olumlu olduğunu söylerken bazı motokuryeler ekonomik kayıplarından şikayetçi.

İstanbul'da iki gündür süren kar yağışı ve oluşan buzlanma nedeniyle valilik, motokuryelik yapılmasını yasakladı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medyadan paylaştığı duyuruda "İstanbul'daki yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle trafik seyir ve can güvenliğini sağlamak için, Bir sonraki duyuruya kadar motokuryelik yapılmayacak, motosiklet ve elektrikli scooter’lar kullanılmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Büyük kurumsal firmalar her ne kadar motokuryeleri izne çıkarsa da özellikle gıda sektöründe çalışan motokuryelerin bazıları bu havaya rağmen devam ediyor. Ancak kimini patronu zorluyor, kimi de ihtiyacı nedeniyle çalışmak zorunda olduğunu ifade ediyor. Bu kapsamda yasağa rağmen çalışmak zorunda olan kuryeler sıkıntılarını haberglobal.com.tr'ye anlattı. Motokuryeler, insanların "Çok gerekmedikçe dışardan sipariş vermeyin" çağrılarının iyi niyetli olduğunu ancak işleri açısından sıkıntı yarattığını söylüyor.

'MOTOR İPTAL, ARABAYA GEÇTİK'

Pizzacı'da çalışan Adem D., normalde motosikletle servis yapıyor. Ancak yasaklardan dolayı çalıştığı ünlü pizza şirketinin arabalı taşımaya geçtiğini belirterek, "Yasak geldiği gibi hemen arabalı sisteme geçtik. Çünkü müdürüme 'Motorla da olsa çalışırım ama eğer ceza gelirse siz ödersiniz' dedim. Onlarda 2-3 tane araba ayarladılar. En azından şu süreçte arabayla taşımamızı istediler. Aslında bir yandan çok iyi oldu. Yoksa yevmiyemizden kesilecekti. 'Çalışmayın' demek kolay" şeklinde konuştu.

'ÇAĞRILAR İYİ NİYETLİ, AMA BİZİ DE DÜŞÜNÜN'

Dönercide motokuryelik yapan Servet Kaya hava koşullarından ötürü izinli. Çoğu arkadaşının ilçe sınırları içerisinde teslimat yapmaya devam ettiğini söylüyor. 

İstanbul'da motokuryelik yasak! 'Ceza gelirse siz ödersiniz' - Resim : 1
Kurye E.B.

Türkiye'nin en büyük online gıda firmalarından birinde kurye olarak çalışan E.B., 'Çok gerekmedikçe dışardan sipariş vermeyin' çağrılarının iyi niyetli olduğunu dile getirerek, "Ama sipariş vermeleri lazım ki biz de para kazanalım. Kar var ama mecburen çalışıyorum. Yavaş ve dikkatli gitmeye çalışıyoruz. 2-3 tane arkadaşım motordan kaydı düştü dün ama şu an gıda yerlerine taşıma yapıyorlar" açıklamasında bulundu.

İstanbul'da motokuryelik yasak! 'Ceza gelirse siz ödersiniz' - Resim : 2
Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir

ESNAF-KURYE MODELİ

Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir, paket servistekilerin mecbur oldukları için çalıştıklarını söylüyor. Özdemir, valiliğin kararının yerinde olduğunu ifade ederek, "Böyle bir havada 200 TL kazanayım derken, 500 TL masraf etmek var. Ben de isterim çalışmayı. Ana arterler açık ama paket dağıttığımız yerlerin çoğu ara sokaklar. Böyle bir havada kaza yapman çok olağan" diyor.

Yasak kararına rağmen çalışan kuryeler olduğunu belirten Özdemir, özellikle esnaf-kurye modeline geçtikten sonra sıkıntılı bir kuryelik sürecinin olduğunu dile getirdi. Özdemir, "Bir personel online gıda firmasında sigortalı olarak çalışıyorsa bugün alınan karar nedeniyle çalışmasa da parası yatar. Ama esnaf-kurye modelinde çalıştıkça para kazanırsın. Dolayısıyla kiminin motoru kiralık, kimi ise yeni almış. Bu motokuryelerin yüzde 80'i çalışıyordur" şeklinde konuştu.

Durumun gerçek boyutlarına da bakılması gerektiğini ifade eden Özdemir, "Yabancı uyruklu bir sürü insan girdi pandemi sürecinde bu sektöre, karara uyacaklar mı bilinmez. Genelde bir ilçe sınırlarında çalışan kuryelerin hepsi çalışıyordur. En sıkıntılısı da o. Hiçbir koruyucu ekipmanları yok. Biz yine full artı fulüz. Üstlerinde ne bir kıyafet ne de mont var" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da motokuryelik yasak! 'Ceza gelirse siz ödersiniz' - Resim : 4
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz

Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu Başkanı Çağdaş Yavuz ise iki 4 tekerlekli aracın gitmediği yolda iki tekerlekli motosikletin dengede durmasının zor olduğunu söylüyor. Yavuz, "Gündelik çalışan arkadaşlar var ama hiç bir şey canından önemli değil. Günlük 300 TL yevmiye alacağım diye ömür boyu çalışamaz hale gelmenin anlamı yok" şeklinde konuştu.

Bu tarz doğal afetlerde işverenlerin de vicdanına seslenen Yavuz, "Günlük olduğu zaman bu adamların yevmiyelerinin en azından yarısını vermesi lazım. İçeride çalışanın parasından kesilmiyorsa, kuryeden de kesilmemesi lazım. Bu adam gündelikçi çalışıyor olabilir ama sigortalı olmadığı anlamına gelmiyor" dedi.

Kaynak: Web Özel

özel haberler