Yapay zeka nereye gidiyor? Takipçilerini kandıran adam konuştu

Yapay zeka nereye gidiyor? Takipçilerini kandıran adam konuştu

Yapay zekanın geldiği nokta ürkütücü sonuçlar doğurabiliyor. 50 yaşındaki Japon motosiklet tutkunu Yasuo Nakajima aylar boyunca çizdiği 'genç ve güzel kadın' imajı ile binlerce takipçi toplamıştı. Nakajima'nın sözleri 'Yapay zeka nereye gidiyor?' sorusunu tekrar gündeme taşıdı.

Sanal alemde herkes istediği biri olabilir. Geçen mart ayında Japonya’da Twitter’da binlerce takipçisi olan 'Soya no Sohi' (Soya'nın mavi buzu) isimli genç kızın aslında 50 yaşında bir erkek olduğu ortaya çıkmıştı. 

'Soya no Sohi' ismindeki hesaptan her gün motosiklet ile Kuzey Japonya’da bir genç kızın yaptığı seyahatlerden fotoğraflar paylaşılıyordu.

Geçen mart ayında hesabın sahibi Yasuo Nakajima aslında FaceApp isimli yüz değiştirme uygulamasını kullanan 50 yaşında bir erkek olduğunu açıkladı. Nakajima uygulama sayesinde geçen yaz aylarından marta kadar 300 kadar selfie çekmişti. İnternette sahte profillerin olması oldukça yaygın bir durum ama yapay zeka bazlı bir uygulamadan faydalanılarak yaratılan bir sanal kimlik oldukça enteresan.

Nakajima gerçek kimliğini açıkladıktan sonra hesabı daha çok ilgi çekmeye başladı. Yıllardır motosiklet tutkunu olduğunu anlatan adam, paylaşımlarını gerçek kimliği ile yapsa kimsenin ilgilenmeyeceğini ama çekici bir genç kadının paylaşımlarının etkileşiminin çok olduğunu söyledi ve konu hakkında Washington Post gazetesine bir mülakat verdi.

Yapay zeka nereye gidiyor? Takipçilerini kandıran adam konuştu - Resim : 1

'GERİ KALAN HER ŞEY BANA AİT'

Nakajima “Yarattığım tek şey görünüşüm. Geri kalan her şey bana ait” diyor.

Yeni profili ile “hayatının en iyi zamanlarını” geçirdiğini anlatan 50 yaşındaki adam internetin güvenliği üzerine var olan soru işaretlerini tekrar akıllara getirdi.

Nakajima’nın yaptığı aynı zamanda yapay zekanın sınırları anlamında da ürkütücü. Yapay zeka teknolojisinin video ve fotoğraflar üzerinde yayılmasıyla birlikte alternatif bir gerçeklik yaratılması her zaman mümkün.

3 çocuk babası Nakajima, Tokyo’nun denize kıyısı olan bir bölgesinde garajların evlere çevrildiği bir mahallede yaşıyor. Bir dönem profesyonel olarak vücut geliştirme ile uğraşan Nakajima seyahat etmeyi çok sevdiğini söylerken, “Motosikletler benim ailemden bir parça gibi” diyor.

Yapay zeka nereye gidiyor? Takipçilerini kandıran adam konuştu - Resim : 2

Nakajima'nın FaceApp uygulaması ile çektiği karelerden biri... Fotoğraf: Twitter

KENDİ OLUNCA 6 TAKİPÇİ GELDİ

2019 yılında Twitter hesabını ‘kendi’ olarak açan 50 yaşındaki üç çocuk babası adam koyduğu manzara fotoğrafları ile 6 takipçi toplayabilmiş. Bunun ardından geçen yaz çocukları ile birlikte çıktıkları bir seyahatte çocuklarının FaceApp ile yüzlerini değiştirdiğini gören Nakajima kendisi de uygulamayı kullanarak fotoğraflar çekmeye başlamış ve kimliğini genç bir kadın olarak yansıtmayı seçmiş. Nakajima daha sonra açtığı @azusagakuyuki hesabı ile 'genç kadın halinin' fotoğraflarını paylaşmaya başlamış.

Fotoğraflarının altına “Hayata bir kez gelirsin. Bu dünya ile oyna” gibi özlü sözler de yazan Nakajima, Japonya’daki küçük kasabaları keşfetti, yol üzerindeki restoranlarda yemek yedi ve fotoğraflar paylaştı. Bir gün bir takipçisinin “Genç olmak ne güzel şey” mesajına “Gençlik hayatının belli bir dönemi demek değildir, kalbini nasıl tuttuğundur” diyerek cevap vermişti.

Gizli kimliğini yaşadığı sürece kimseden hediye veya para istemedi ve fotoğraflarında vücut hatlarının belli olmamasına özen gösterdi.

LİTERATÜRDE ADI: PROTEUS ETKİSİ

Stanford Üniversitesi’nde 2007 yılında yapılan bir çalışmaya göre dijital bir kimliğin arkasında başka bir hayat yaşamaya ‘Proteus Etkisi’ deniyor. Adını biçim değiştiren Yunan tanrısı Proteus’tan alan bu ruh haline göre insanlar daha kararlı bir profil çizmek veya flört etmek için kendilerine dijital bir kimlik yaratıyor.

Kuzey Carolina Üniversitesi’nde sosyal medya araştırmacısı olarak çalışan Alice Marwick’e göre olmadığımız biri gibi davranmak insani bir durum.

İnternetin yaygınlaştığı yıllarda gerçek kimlik ile sanal alemde bulunulacağına kimse inanmıyordu. 2007 yılında Facebook’un çıkması ile internette gerçek kimlik ile yer almak kıymete bindi.

İnternetin yazılı bir ortam olmaktan görsel bir ortam olmaya doğru çıktığı yolculukla birlikte online ortamdaki gerçek profillerin sayısı arttı.

*Yukarıdaki haberde yer alan bilgilerin hepsi Washington Post gazetesinde Drew Harwell ve Shiori Okazaki imzasıyla yayımlanan  "A ‘beautiful’ female biker was actually a 50-year-old man using FaceApp. After he confessed, his followers liked him even more. (Güzel bir kadın motorcu aslında 50 yaşında bir adam çıktı. İtiraf ettikten sonra takipçileri onu daha çok sevdi) isimli makaleden alınmıştır.