Yalanları gündemde, Miçotakis'e nefret mektubu

yunanistan Türkiye Trabzon
Yalanları gündemde,  Miçotakis'e nefret mektubu
Miçotakis'e gönderilen son mektupta Türkiye'ye yönelik nefret ibareleri büyük tepki topladı. 

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in, Türkiye ile ilişkileri düzeltmeye yönelik mesajları, Helen ve Pontus örgütlerini rahatsız etti. Dünya Pontus Helenizmi Konseyi tarafından Miçotakis'e gönderilen son mektupta Türkiye'ye yönelik hakaret ve iftiralar tepki çekerken, akılalmaz talepler sıralandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yeni dönemde Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak isterken, ülkedeki Helen ve Pontus örgütlerinin Türkiye aleyhine faaliyetleri devam ediyor. Daha önce 19 Mayıs’ı sözde ‘Pontus soykırım günü’ ilan eden Helen ve Pontus örgütleri halihazırda yurtdışında karalama etkinliklerini sürdürürken, Yunanistan ile Türkiye arasındaki dostluk köprülerine zarar verecek girişimlerden de geri durmuyorlar.

NEFRET İBARELERİ 

Türkiye aleyhine yürütülen karanlık faaliyetlerin odağındaki Dünya Pontus Helenizmi Konseyi tarafından Yunanistan Başbakanı Miçotakis' gönderilen son mektupta adeta Türkiye'ye yönelik kin ve nefret ibarelerinin yer alması büyük tepki topladı. Konsey Genel Sekreteri Stefanos P. Tanımanidis tarafından yollandığı öğrenilen mektupta, Türkiye’de Pontus asıl kişilerin yaşadığı, Gümülcine'de faaliyet gösteren Türk Konsolosluğunun rolüne karşı  "Trabzon’daki Yunan Konsolosluğunun yeniden açılmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

Yalanları gündemde,  Miçotakis'e nefret mektubu - Resim : 1
Nefret mektuplarının ardındaki isim Panhelenik Pontus Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Stefanos Tanimanidis.

SÖZDE SOYKIRIM İFTİRASI

Mektupta "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Tayyip Erdoğan ile yapacağınız görüşme münasebetiyle, Türkiye'den taleplerimizi dikkatinize sunmayı gerekli görüyoruz" ibarelerine yer verilirken, Pontus halkına yönelik sözde soykırım iftirası da yer verildiği dikkat çekti.

TRABZON'A KONSOLOSLUK TALEBİ 

Türkiye'yi saldırgan olarak niteleyen küstah mektupta, "Yunan Parlamentosu 24 Şubat 1994 tarihinde, Jön Türkler ve Kemalistler tarafından 1914-1922 döneminde yaşanan trajik olayları oybirliğiyle soykırım eylemi olarak kabul ettiği bilinmektedir" iftirasına da yer verildi. Türkiye'nin tarih ile yüzleşmesi gerektiği şeklindeki ibarelerin yer aldığı mektupta ayrıca, Pontus bölgelerine çok sık sayıda ziyaretler gerçekleştirildiği vurgulanırken, "Pontus dili konuşan Müslüman ve Kripto-Hıristiyan'ın yerleşip yaşadığı Trabzon'da bir Konsolosluk açılmasını talep etmesini öneriyoruz" önerisi de dikkat çekti.

ASILSIZ İDDİALAR 

Yunanistan ile Türkiye arasında olumlu köprülerin atılmasının beklediği bir dönemde gündeme gelen mektubun ardından sorularımızı yanıtlayan Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Güler ise Karadeniz Bölgesi’nde 350 bin Ortodoks Rum’un katledildiği yönünde arşiv belgesinin olmadığına dikkat çekerek, “Doğu Karadeniz’e ‘Unutulmayan Kaybolan Vatanlara Gezi’ adı altında geziler düzenleyerek Pontus-Helen ideallerini canlı tutmaya çalışan bir oluşum söz konusu. Yunanistan’ın bu tür iddialarla bölge Türk insanımızda bir şüphe ve kimlik krizi yaratmaya çalıştığı açıkça gözlemliyoruz. Sözde soykırım iddiaları tamamen siyasi argüman. Arşiv belgeleri nerede?” dedi.

Yalanları gündemde,  Miçotakis'e nefret mektubu - Resim : 2
Türkiyeyi karalayan mektubun içerği "https://www.ethnos.gr" adlı sitede de yer alıyor. 

HAYALLERİ ÜLKE KURMAK

Dünya Pontus Helenizmi Konseyi ve Dünya Helenler Konseyi gibi oluşumların 1995’den beri Türkiye karşıtlığı yaptığını söyleyen Doç.Dr.Güler, "Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşadığı iddia edilen Pontus nüfus bilgileri hayali. Soykırım yalanının asıl sebebi Yunan ordusunun Batı Anadolu ve Trakya’daki savaş suçlarını kapatmak. Yunanistan’ın sürgüne yolladığı Türk sayısı, İngiliz rakamlarına göre 15 şubat 1922 tarihinde 410 bin kişi. Pontusçular, ilk etapta soykırımın tanınmasını ve Türkiye’den tazminat talebinde bulunmak istiyor. Fanatik milliyetçilerin hayali Karadeniz’de yeniden Pontus devleti kurulması” diye konuştu.

AYNI İSİM BENZER MEKTUP

Öte yandan Haziran ayında Panhelenik Pontus Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Stefanos Tanimanidis imzasıyla SİRİZA yetkililerine gönderilen bir başka mektupta da Trabzon’daki Yunan Konsolosluğunun yeniden açılması gerektiği bir kez daha vurgulanırken, Türkiye'ye yönelik benzer iftiralara yer verilmiş. Mektup Batı Trakya Türkleri tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Yunanistan Pontus Trabzon