Wagner'in perde arkası... Muhalif subaylar destekledi!

Wagner Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Dünya haberleri
Wagner'in perde arkası... Muhalif subaylar destekledi!
İstihbarat bilgilerine göre muhalif Rus subaylardan oluşan bir yer altı örgütü Wagner'e isyanda destek verdi. Fotoğraf: Shutterstock

Wagner'in isyan girişiminin ardından istihbarat siteleri olayın perde arkasında yaşananları açıklamaya başladı. Muhalif Rus subaylardan oluşan bir yer altı örgütü Wagner'e isyanda destek verdi. Vladimir Putin ve Rus Özel Kuvvetleri karşılarına geçince de Wagner isyanı sonlandırdı.

Wagner'in hafta sonu Rusya'da başlattığı silahlı ayaklanmanın gerekçesi hakkında halen net bir bilgi yok. Wagner'in patronu Evgeni Progojin silahlı başkaldırının hükümeti devirme amacı taşımadığını, bir protesto niteliğinde olduğunu açıklasa da uluslararası istihbarat siteleri perde arkasında yaşanan büyük gerilimleri tek tek açıklamaya başladı.

MUHALİF RUS SUBAYLAR WAGNER'E YARDIM ETTİ İDDİASI

Uluslararası istihbarat yayıncılığının önde gelen haber organlarından Intelligence Online sitesinin “İsyan: Rus subaylarından oluşan yeraltı örgütlenme ağı Wagner'e yardım eli uzattı” başlığıyla verdiği haberde Ukrayna-Rusya Savaşı'na karşı olan Rus subayların oluşturduğu iddia edilen 'Cumhuriyet Düzeni' adlı yer altı örgütlenmesine ilişkin yeni bilgiler paylaşıldı. Yayın organı üst düzey istihbarat yetkililerinden edindiği bilgilere dayandırdığı haberde Wagner'in Rostov kentinden başlayıp Moskova'ya gitmek yönündeki isyan planını hazırlarken bahsi geçen yer altı örgütünün de bu plana yardımcı olduğunu iddia etti.

İSTİHBARATI DEĞİŞTİRDİLER, İSYANCILARI ORGANİZE ETTİLER

Elde edilen bilgilere göre 'Cumhuriyet Düzeni' adlı yer altı yapılanması devlet iç güvenliğinden sorumlu olan Rusya Federal Güvenlik biriminden (FSB) Ukrayna'daki savaş cephesine gelen ve cepheden de FSB'ye giden bilgileri değiştirdi diğer yandan da cephedeki isyancı birlikleri organize ederek Wagner'in kalkışmasına zemin hazırladı. Yayın organına konuşan üst düzey istihbarat yetkilileri örgütün ve Wagner'in, Rusya'nın savaştaki mevcut durumunu bahane ederek Kremlin'deki merkezi hükümeti devirmek için fırsat yarattıklarını iddia etti.

MOSKOVA'DA İKİ BAKANI TUTUKLAYACAKLARDI

Bir başka önemli istihbarat yayın organı Intelnews'de yer alan analizde de ismini vermek istemeyen istihbarat yetkililerinden elde edilen bilgiler kamuoyuyla paylaşıldı. Yetkililer Wagner'in Moskova'ya vardığında Vladimir Putin'i değil, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'u tutuklamak istediklerini iddia ettiler. Wagner'in planına göre iki isim tutuklandıktan sonra savaşı yanlış yönetme ve rüşvet gibi çeşitli suçlardan yargılanmaları talep edilecekti. Açıklanan bilgilere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in bu derece ileri gidebileceğini tahmin etmediği için “açıkça sarsılmış haldeydi.”

WAGNER, SPETSNAZ'I GÖRÜNCE İSYAN BİTTİ

Yetkililerin paylaştıkları bilgilere göre Moskova yolunun Rus Özel Harekat Birliklerince (Spetsnaz) kapatılmasının ardından Wagner askerleri şok yaşadılar çünkü paralı askerlere Spetsnaz'ın da isyanı desteklediği bilgisi verilmişti. Karşılarında Spetsnaz'ları gören paralı askerlerin bir kısmı olay anında liderleri Prigojin'i kendilerine yalan söylemekle suçlamaya başladılar.

 PUTİN KARŞI ÇIKINCA KAZANAMAYACAĞINI ANLADI

Rusya Savunma Bakanlığı'yla Wagner arasındaki gerilimin zaman içinde büyüdüğünü ve Bakanlık tarafından Wagner'e verilen tüm maddi desteğin hızla kesilmeye başladığını ileten yetkililer “bilinçli ve planlı bir fırsatçı” olarak adlandırdıkları Wagner'in lideri Evgeni Prigojin'in şirketini kurtarmak için mecburen harekete geçtiğini de iddia ediyor. Prigojin'in isyanı başlatmasının ardından Putin'i yanında değil karşısında görmesi karşısında “kazanamayacağını anladığını” dile getiren yetkililer yayın organına cephedeki milliyetçi askerlerin şoka uğradıklarını da ifade etmekteler. Yetkililer yaşananların ardından Ukrayna-Rusya savaşında yer alan Rus birliklerinde moralin bundan sonra düşük olacağını tahmin ettiklerini de ifade etmekteler.

 emre.ozturk@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Rusya Wagner Vladimir Putin paralı asker ukrayna evgeni prigozhin Sergey Şoygu istihbarat