Veliler ya aşıya ya PCR testine mi?

Veliler ya aşıya ya PCR testine mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yüz yüze eğitim konusunda kararlı olduklarını söyleyerek velilere ya aşı ya PCR testi seçeneğini gösterdi. Türkiye'de veliler yüz yüze eğitimin yapılmasından yana, aşı yaptırmamış eğitim personeline ise yaptırımlar uygulanacak mı merak ediliyor...

Bu yıl yüz yüze eğitim planladığı gibi başlayacak. Türkiye’nin eğitimde kaybedecek zamanı kalmadı. Her ne kadar EBA sistemi ile pek çok çocuk evden eğitimine devam etse de eğitimde kaçınılmaz şekilde aksamalar da yaşandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün okulların yüz yüze eğitime geçeceğini söyledi. Bakan Koca, “Yüz yüze eğitimden vazgeçmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca’nın yüz yüze eğitimin önemine değindiği konuşmasında bir başka dikkat çeken nokta ise velilerin aşılanması oldu. Türkiye 20 milyona yakın vatandaşın nasıl aşılanacağını düşünürken Bakan Koca öğrencilerin velilerinin ya aşılanmak zorunda olacağını ya da test yaptırmak zorunda olacaklarını şu ifadelerle söyledi: Özellikle öğrenci velileri ya aşılarını tamamlayacaklar ya da hastalık taşımadıklarını düzenli olarak kontrol ettirmek zorunda olacaklar.

IPSOS’un geçen pazartesi günü sonuçlarını açıkladığı 800 katılımcı ile yapılan ‘Her 10 ebeveynden 7’si çocukları için artık yüz yüze eğitim istiyor’ başlıklı araştırmanın sonuçlarına göre ebeveynlerin yüzde 57’si 6 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilmesi kararını doğru buluyor.

Veliler ya aşıya ya PCR testine mi? - Resim : 1

Velilerin yüzde 71’i aynı zamanda çocuklarını yüz yüze eğitim verilen bir okula göndermek isterken vakalardaki artıştan dolayı velilerin sadece yüzde 30’u yüz yüze eğitime geçilebileceği görüşünde. Temmuz ayının başında ise velilerin yüzde 47’si okulların açılacağını düşünüyordu.

ÖĞRETMENLERE AŞI ZORUNLULUĞU DESTEKLENİYOR

Şu an Türkiye’de kimseye aşı yapmak zorunlu değil. Aşı olanlara pozitif ayrımcılık uygulamaları da yavaş yavaş başlarken velilerin yüzde 71’i okulların açılabilmesi için öğretmenlere aşı zorunluluğu getirilmesini istiyor.

Veliler ya aşıya ya PCR testine mi? - Resim : 2

Fakat konu çocukların aşılanmasına geldiğinde ebeveynlerin daha temkinli olduğu göze çarpıyor. 13-18 yaş aralığında çocuğu olan ebeveynlerin %45’i çocuklarının aşılanmasını isteyeceğini belirtirken, bu oran 7-12 yaş grubu çocuklar olduğunda %20’ye geriliyor.

Veliler ya aşıya ya PCR testine mi? - Resim : 3

Bakan Koca aynı zamanda dünkü konuşmasında aşı olmayan öğretmen ve öğretim üyelerine de bir mesaj göndererek, “Bu süre zarfında çok önemli bir işimiz var. O da aşı olmamış öğretmen ve öğretim üyesi kalmayacak tedbirleri hayata geçirmek” değerlendirmesinde bulundu.

EĞİTİM PERSONELİNİN NE KADARI AŞILANDI?

Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’na göre eğitim çalışanlarının yüzde 60’ı, bunların arasındaki 40 yaş üstündekilerin ise yüzde 80’i iki doz aşı yaptırmış vaziyette.

EĞİTİM PERSONELİNE HAFTADA İKİ PCR TESTİ?

Pehlivanoğlu aşı olmayan eğitim personelinin ise haftada iki kez PCR testi sonucunu okul yönetimine ibraz etmesi gerektiğini savunuyor. ABD'de California eyaleti hali hazırda bu uygulamaya geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada yüz yüze eğitim konusunun 16 Ağustos Pazartesi günü yapılacak kabine toplantısında ele alınacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise önceliklerinin okulları yüz yüze eğitime hazır hale getirmek olduğunu aktarıyor. Görevini bırakan önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da okulları açma noktasında çok kararlı olduklarını söylemişti.

Kaynaklar: Fahrettin Koca-Twitter, Anadolu Ajansı, IPSOS, The Wall Street Journal

okullar açılacak mı