Vakum bombası nedir? Vakum bombasının (Termobarik bomba) etkileri nelerdir?

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya ABD Ukrayna
Vakum bombası nedir? Vakum bombasının (Termobarik bomba) etkileri nelerdir?

Rus ordusunun Ukrayna'da vakum bombası kullandığı iddiası kafaları karıştırdı. Termobarik bomba, Termobarik silah olarak da adlandırılan vakum bombasına ilişkin merak edilenler arttı. Peki, Vakum bombası (Termobarik silah) nedir? Termobarik bombasının etkileri nelerdir, nükleer bir silah mı?

Ukrayna'nın ABD büyükelçisi Oksana Markarova, ABD Kongre üyeleri ile birlikte yapmış olduğu görüşme esnasında Rusya'nın vakum bombası kullandığını iddia etti. Markarova 'Bugün Cenevre Sözleşmesi tarafından yasaklanmış olan vakum bombasını kullandılar. Rusya'nın Ukrayna'ya vermeye çalıştığı yıkım tahmin edilenden çok daha fazla' ifadelerini kullandı. İşte Vakum bombası (Termobarik bomba) hakkında merak edilen bilgiler...

VAKUM BOMBASI NEDİR?

Patladığı alan içerisinde büyük bir hava boşluğu oluşturarak patlama çapı içerisindeki canlıların ciğerlerini parçalaması ile de bilinen Vakum bombası, şimdiye dek geliştirilmiş olan en güçlü nükleer olmayan silahlar arasında bulunuyor.

'Vakum Bombası', termobarik bir bomba olarak ifade edilir. Belirli bir hedefe gönderilen bomba, içinde yakıt/hava karışımının ateşlenmesi neticesinde büyük bir basınçla patlar. Patlamayla beraber büyük bir ateş topu ile basınç dalgası patlamanın gerçekleşmiş olduğu bölgede büyük tahribat yaratır.

vakum bombası

Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, yüksek yanıcılığa sahip bir maddenin hedefin rakımına göre önceden ayarlanan belirli bir irtifadayken atmosfer içerisindeki oksijen ile termokritik bir hava-yakıt oranında karıştırılması, daha sonra bu karışımın bomba düzeneğine dahil elektronik bir fitil ile ateşlenmesi neticesinde ortaya çıkan devasa alev topu ve basınç dalgasıyla nüfuz alanı içerisindeki hedeflerin etkisiz hale getirilmesi prensibini kullanan silahlara denir.

Ek olarak yakıt-hava patlayıcılar, yüksek tahribatlı basınç bombaları ve vakum (boşluk) bombaları olarak da ifade eilen bu silahlar konvensiyonel patlayıcılı bombalara kıyasla birim hedef alanı ve uçak tarafından taşınan birim ağırlığa göre çok daha yüksek bir basınç tahribatı ve bundan ötürü maliyet etkinlik sunmaktadır.

VAKUM BOMBASININ ETKİLERİ NELERDİR?

Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturmuş olduğu basınç ile küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücünü barındırır. Patlama havada yaşanır. Bombanın meydana getirmiş olduğu yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek bir sıcaklık oluşur.

Uçaktan atılan termobarik bombasının birinci haznesi belirli bir yükseklikte patlar. Bu patlamadan yayılan patlayıcı toz imha edilecek alanın üzerine serilir. İkinci sıradaysa bombanın ikinci haznesinde yer alan patlayıcı aerosol, ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikler. Oluşan kapsamlı vakum dalgası tahribat alanı içerisinde basıncı aşağı çeker. Etki alanı içinde kalan tüm canlılar buharlaşır. Bombanın patlamasının ardından toprakta ne kimyasal ne de nükleer atık kalır.

Rusya Ukrayna savaşı son dakika