Vaka sayıları daha yüksek, 'Yatağan'ın etkisi tescillendi

Sağlık Haberleri Bodrum Muğla
Vaka sayıları daha yüksek, 'Yatağan'ın etkisi tescillendi
Yatağan Termik Santrali hem çevre kirliliğine, hem de halk sağlığına olumsuz etki ediyor

Yatağan'da yıllardır çevre kirliliğine neden olduğu belirtilen 3 kömürlü termik santralin halk sağlığına olumsuz etkileri ilk kez istatiksel olarak saptandı. Hastane kayıtlarına göre Yatağan'daki astım ve KOAH vakaları, Bodrum ve çevresindeki yerleşimlere göre çok daha yüksek.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde kömürlü termik santrallerin hastalıklar üzerine etkisi yıllardır tartışılan konuların başında geliyor. Bölge halkı sürekli olarak Yatağan’da kanser ve akciğer hastalıklarının arttığını öne sürerken,  Yatağan'daki kömürlü termik santrallerin kronik hastalıklar ile kanser üzerine etkisine ilişkin ilk çarpıcı araştırma  yayınlandı. 

BODRUM-YATAĞAN KIYASLAMASI 

Araştırma kapsamında Bodrum Devlet Hastanesi ve Yatağan Devlet Hastanesi’ne başvuran hasta listeleri incelendi. Bodrum'da 35 bin 6 kişinin, Yatağan'da ise 10 bin 585 hastanın kaydına ulaşılırken, iki grup arasındaki kıyaslama yapıldı. 11 kişilik uzman heyet tarafından ilk kez ortaya konulan "Yatağan’da Kömürlü Termik Santrallerin Morbidite Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi" başlıklı araştırmaya göre Yatağan'da astım, KOAH, aritmi, demans, akciğer kanseri vakaları, Bodrum ve çevresindeki yerleşim yerlerine göre daha sık ve yüksek saptandı.

Vaka sayıları daha yüksek, 'Yatağan'ın etkisi tescillendi - Resim : 1
Yatağan sakinleri, yıllardır kömürlü termik santrallerin bacalarından çıkan kirli havayı soluyor.

BELİRGİN FARK VAR 

Araştırmada hasta kayıtlarındaki kişilerin yüzde 52'sinin kadın, yüzde 48'inin ise erkeklerden oluşurken, hastane kayıtlarında yer alan kişilerin ortalama yaşlarının Bodrum'da 56 ile 78, Yatağan'da ise 54 ile 76 arasında olduğu da belirtildi. Araştırmadan elde edilen verilere göre, Yatağan’da astım, KOAH, aritmi, demans ve akciğer kanseri sıklığı, Bodrum ve çevresindeki yerleşim yerlerine göre daha fazla saptanırken, diyabet hastalığının ise hem 19-44 yaş, hem de 45 ve üzeri yaş gruplarında Yatağan’da daha sık görüldüğünün altı çizildi. 

ASTIM VAKALARI DİKKAT ÇEKİCİ  

KOAH görülme oranı Yatağan'da yüzde 16, Bodrum'da yüzde 10.3 olarak saptanırken, astım şikayeti yaşayanlar Bodrum'da yüzde 10.2, Yatağan da ise yüzde 33.9 gibi yüksek seviyede çıktı. Ayrıca akciğer kanseri oranı da Yatağan'da yüzde 1.4, Bodrum'da ise yüzde 0.2 olarak anlaşıldı. 

Vaka sayıları daha yüksek, 'Yatağan'ın etkisi tescillendi - Resim : 2
Çarpıcı araştırma aralarında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Selin Çakçakçı Karakaya, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Sabri Serhan Olcay, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Merve Erçelik, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Nilüfer Aykaç, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Ahmet Uğur Demir, Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu'ndan Ali Kocabaş gibi isimlerin olduğu 11 kişiden oluşan uzman ekip tarafından hazırlandı.

VERİLERİ TEMİN EDEMEDİK

Araştırma ekibi, raporun hazırlanma aşamasında hastalık verileri için Sağlık Bakanlığı’na ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’na başvurmalarına rağmen olumlu sonuç alamadıklarını not düşerken, "TÜİK’te ilçe verilerinin olmaması ve Sağlık Bakanlığı’nın ise Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu gerekçe göstererek talebimizi reddetmesi üzerine Bodrum Devlet Hastanesi ve Yatağan Devlet Hastanesi’ne başvuran hasta listelerine ulaşıldı" ifadelerine yer verdiler.

BÖLGE HALKI HAKLI

Hastane kayıtlarından elde edilen bulgular ise, şöyle yorumlandı: "Hava kirliliğinin yüksek olduğu bilinen Yatağan ilçesinde, referans merkeze göre daha fazla oranda gözlenen hastalıklar bölge halkının gözlemlerini haklı çıkarmaktadır. Çevresel maruz kalım sonucunda görülme sıklığı artan bu hastalıkların gerekli önlemlerin alınması ile görülme sıklıklarının azalacağını düşünmek yanlış olmaz. Koruyucu yaklaşım sayesinde toplumsal açıdan ve ekonomik olarak hastalık yükü de azalmış olacaktır."

YATAĞAN 4.SIRADA

Öte yandan uluslararası çevre kuruluşlarının hazırladıkları raporlarda da Yatağan'daki termik santrallerin halk sağlığına olumsuz etkileri açıkça belirtiliyor. Enerji çalışmaları yapan düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı ‘Avrupa’da kömür kaynaklı hava kirliliği raporu’nda en fazla kükürt dioksit yayan 10 kömür santrali arasında Yatağan Santrali 4. sırada yeralıyor

 33 BİN ERKEN ÖLÜM İDDİASI

Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye’deki kömür kullanımının sağlık maliyeti üzerine etkilerini araştıran Sağlık ve Çevre Birliği-HEAL, ‘Kronik Kömür Kirliliği Kümülatif Sağlık Etkileri' başlıklı araştırmasında ise şu iddialar sıralanıyor. “Yatağan termik santrali ilk günden bugüne, 33 bin 129 erken ölüme, 21 bin erken doğuma, yaklaşık 11,5 milyon gün iş kaybına ve 75 milyon hasta geçirilen güne neden oldu. Santralin Türkiye ekonomisine olan toplam sağlık yükü ise 47 milyar lira."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

Yatağan termik santral sağlık Koah astım akciğer kanseri Bodrum kömür