Korkmalı mıyız? Eninde sonunda bizde de görülecek

koronavirüs Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER Gündem haberleri İstanbul Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye Sağlık Bilim Haberleri
Korkmalı mıyız? Eninde sonunda bizde de görülecek

Afrika'dan gelenlerin yoğun olarak yaşadığı Beyoğlu'nda yabancı uyruklu bir kişiye Maymun Çiçeği testi yapıldı. Sonuçta virüse rastlanmadı ancak alınan güvenlik önlemlerinde Kovid-19 dönemindeki benzer görüntüler ortaya çıkınca vatandaş paniğe kapıldı. Enfeksiyon uzmanları er geç ülkemizde de görülmesi beklenen virüse karşı ilk elden yapılması gerekenleri anlattı.

Dünyada endişeyle takip edilen Maymun Çiçeği hastalığı henüz Türkiye'de görülmedi. Ancak önceki gün Beyoğlu'nda bir otelde yabancı uyruklu bir kişinin Maymun Çiçeği şüphesiyle karantinaya alınması yürekleri ağızlara getirdi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü şüpheli kişiden alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede virüse rastlanmadığını açıkladı. Beyoğlu'ndaki şüpheli kişinin sağlık görevlileri tarafından karantinaya alınması sırasında ortaya çıkan görüntüler ise Kovid-19 pandemisinin başlangıç dönemlerini hatırlattı. İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; "Kişi sağlık protokollerine uygun olarak gerekli tetkik ve tıbbi incelemeler yapılmak üzere hastaneye nakledilmiştir. Gerekli inceleme, tetkik ve test sonucu neticesinde kişide maymun çiçeği hastalığı olmadığı tespit edilmiştir" denildi. Beyoğlu'ndaki şüpheli kişide Maymun Çiçeği belirtileri ile karıştırılan bir alerjik reaksiyon olduğu da öğrenildi.

Korkmalı mıyız? Eninde sonunda bizde de görülecek - Resim : 1
Maymun Çiçeği virüsüyle ilgili Afrika dışında Avrupa ülkeleri, ABD ve Japonya'dan da çok sayıda teyitli vaka var. 

DÜNYADA NERELERDE VAR?

Maymun Çiçeği virüsü Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde artış gösterirken, salgın Afrika alt bölgesinde yer alan ülkelere de ulaştı. Şu ana kadar Afrika genelinde 17 binden fazla vaka teyit edildi. Afrika dışında ABD, Kanada, Brezilya, Kolombiya, Peru, Arjantin, Meksika, Suudi Arabistan ve Pakistan'da da teyit edilmiş vakalar olduğu açıklandı. Pek çok Avrupa Birliği ülkesi de teyit edilmiş vaka sayılarını duyurdu.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Beyoğlu'ndaki vakada virüse rastlanmasa da dünyanın pek çok bölgesinde yayılmaya devam eden 'Maymun Çiçeği'nin Türkiye'de de ortaya çıkması şaşırtıcı olmayacak. Ancak hekimlere göre Kovid-19 pandemisi dönemindeki kadar sıkı tedbirler almayı gerektirecek bir durumla da karşı karşıya kalınmayacak. Nitekim Sağlık Bakanlığı da Türkiye'de herhangi kısıtlama veya ek tedbir ihtiyaç bulunmadığını bildirdi.

SIKI VE YAKIN TEMAS

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Duran Tok, Haber Global Web Özel'e muhtemel bir Maymun Çiçeği vakası karşısında ülkede ilk elden yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"Maymun Çiçeği Kovid-19 kadar agresif bir şekilde yayılmaz. Daha çok temas yoluyla bulaşan bir hastalık. Bunun için de sıkı ve yakın temas olması gerekir. Solunum yoluyla bulaş riski son derece azdır. Daha çok ifrazatla çıkan parçacıkların havada dolaşmasıyla bulaşabilir. Bunun için Kovid-19 kadar panik yapmaya sert tedbirler almaya gerek yok. Halkımızın bu konuda bilinçli davranması, temas edilen yerlere dikkat edilmesi gerekir. Gerekirse dış ortamlarda eldiven kullanılabilir. Her tarafa temas edip elimize, yüzümüze sürmememiz önemli."

Korkmalı mıyız? Eninde sonunda bizde de görülecek - Resim : 2
Bilim insanları, Maymun Çiçeği'nde bulaş riskinin Kovid-19 kadar yüksek olmadığını söylüyor.  

ÇİÇEK AŞISI DETAYI

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da riskli vakalara nasıl müdahale edilmesi gerektiğiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Telaş etmemek gerekiyor. Ülkemize yurt dışından yoğun giriş var. Afrika'dan gelenlere nasıl denetimler yapıldığını bilmiyoruz. Bu nedenle bir şekilde ülkemize gelmesi de kaçınılmaz olabilir. Dünya Sağlık Örgütü şüpheli vakalara müdahale edecek kişilerin daha önce çiçek aşısı olmuş olanlardan seçilmesini öneriyor. Bu aşı yüzde 85 oranında bir koruma sağlıyor. Bu aslında ilk önlem. 1980 öncesinde doğan ve çiçek aşısı olmuş kişiler bu hastalığa karşı yüksek oranda korunuyor. Her ne kadar korunma oranları düşmüş olsa da yine de koruma sağlıyor. Bu hastalığın birden bire on binlerce kişiye bulaşma riski olduğunu düşünmüyorum."

[email protected]

Kaynak: Web Özel