Uranyum mermisi sahada! Rusya nükleer kullanır mı?

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna Volodimir Zelenski Dünya haberleri Pentagon nükleer anlaşma
Uranyum mermisi sahada! Rusya nükleer kullanır mı?

ABD, dünyanın en güçlü tanklarından birisi olan M1A1 tanklarını Ukrayna'ya gönderdi. Tanklarla birlikte seyreltilmiş uranyum mermileri de kullanılacak. Rusya'nın elinde ise 62 yıllık tanklar var. Uranyum mermilerinin Moskova'yı radikal kararlar almaya itebileceği de ifade ediliyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ABD yapımı M1A1 Abrams ana savaş tanklarının ülkesine ulaştığını ifade etti. Zelenskiy tankların ön cephede Ukrayna tugaylarını takviye etmek için kullanılacağını açıklarken uluslararası medya organlarında da M1A1'lerin tüm cephe boyunca Rus zırhlı birliklerine karşı destek olmaları amacıyla cephe genelinde konuşlandırılacakları iddiasına yer verildi.

Uranyum mermisi sahada! Rusya nükleer kullanır mı? - Resim : 1
M1A1'lerin (fotoğrafta) atış gücü ve kullandığı mermiler Rusya'nın en gelişmiş savaş tankları olan T-90 ve T-14 Armata'ların zırhlarını delebiliyor.

TEKNOLOJİ HARİKASI M1A1

ABD'nin iki ana savaş tankından birisi olan ve M1A2 Abrams tanklarının bir düşük versiyonu olarak üretilen M1A1 ana savaş tankı dünyanın en gelişmiş tanklarından birisi olarak da kabul ediliyor. 1500 beygir gücüyle çalışan gaz türbin motoruna sahip ve dünyanın en güçlü dış kompozit zırhlarından birisiyle kaplı  M1A1 tankları 61 tonun üzerindeki ağırlığıyla da dünyanın en ağır muharebe tankları arasında.

HEDEFLERİ OTOMATİK BULUYOR

120 mm'lik tank topu ile alanında önemli bir üstünlüğe sahip M1A1 tankları namludan, tank komutanından bağımsız ve bütünüyle bilgisayar tarafından yönetilebilen otomatik hedef belirleme sistemine de sahip. Bu özellik ile M1A1 tankı aynı anda çok sayıda hedefi de belirleyebiliyor. M1A1'lerin atış gücü ve kullandığı mermilerse Rusya'nın en gelişmiş savaş tankları olan T-90 ve T-14 Armata'ların zırhlarını delebiliyor.

YARISI GELDİ

ABD, 2023 yılı başında Ukrayna'ya taahhüt ettiği 43 milyar dolardan fazla güvenlik yardım paketinin bir parçası olarak 31 adet Abrams tankı göndereceğini açıklamıştı. Her ne kadar Volodimir Zelenskiy kaç adet tank geldiğine açıklamalarında yer vermemiş olsa da askeri kaynaklar taahhüt edilenin yarısı kadar tankın ülkeye teslim edildiğini ifade ediyorlar. 

BM URANYUMU KABUL ETMİYOR

ABD merkezli uluslararası askeri haber sitesi The Defense Post'a konuşan uzmanlara göre ayrıca Ukrayna'nın teslim aldığı M1A1 savaş tankları savaşta Moskova'nın çok daha riskli kararlar alması ve hatta nükleer seçeneği bile değerlendirmesini sağlayabilecek cinsten olduğunu söylüyorlar. Radyoaktif özelliklerinden büyük ölçüde arındırılmış olsa da uranyumlu mermilerin patlamasıyla ortaya çıkan gazlar, Birleşmiş Milletler'e bağlı Atom Enerjisi Kurumu tarafından “tehlikeli” olarak kabul ediliyor. 

Uranyum mermisi sahada! Rusya nükleer kullanır mı? - Resim : 2
ABD'nin teknoloji harikası M1A1 tanklarına karşı Rusya'nın cephedeki tanklarının büyük bölümü 62 yıllık eski T-62'lerden oluşmakta. 

RUSYA'NIN CEPHEDEKİ TANKLARI 62 YILLIK

Ukrayna'nın dünyanın en gelişmiş savaş tanklarından birisini alması Rusya'dan da sert tepkiler topladı. The Defense Post'un Rusya askeri kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre Rusya'nın cephedeki mevcut tanklarının büyük bölümünün “Soğuk Savaş döneminden kalma, garajlardan onlarca yıl sonra çıkarılmış” eski tanklar olduğu bilgisine yer verildi. Uydu görüntüleri ve askeri kaynaklara göre Rusya'nın cephedeki tanklarının büyük bölümü 1961 yapımı eski T-62 tankları.

RUSYA'NIN TANK STOĞU ERİYOR

Askeri kaynaklar ve Pentagon'un uydu görüntülerinden elde edilen bilgiler Rusya'nın tank stoğunun ciddi şekilde eridiğini de ortaya koymakta. Eylül 2021 tarihinden bu yana Rusya'nın en büyük zırhlı personel taşıyıcı ve tank kışlası olan Buryatia Askeri Üssü'nde her iki zırhlı araç kapasitesi yüzde 40'ın üzerinde erimiş durumda. Rusya'nın doğudaki en büyük zırhlı askeri tesisi olan Sibirya bölgesindeki Vagzhanovo tesisinde ise savaştan önce bulunan 2 bin 270 zırhlı araçtan geriye 1,570 araç kalmış durumda. Askeri bilgilere göre Rusya genelinde tank stoğunun yüzde 32 oranında eridiği ifade edilmekte.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Rusya ABD ukrayna tank Volodimir Zelenskiy