İşte Uber'in Türkiye dışında pürüz yaşadığı 7 farklı ülke
Ulaşım uygulaması Uber, taksiciler tarafından sadece Türkiye'de değil, farklı ülkelerde de tepkiyle karşılanıyor. Ayrıca Uber, sadece rakipleri taksicilerle de sorun yaşamıyor. İşte ülke ülke Uber krizi!
Dünyada tartışılmaya devam eden Uber, aralıklarla gündeme gelmeye devam ediyor. Daha önce haksız rekabete yol açtığı ve yasal taksilerin müşterilerini çalmakla suçlanan Uber, müşterilerinin güvenliğini sağlayamamakla da itham edilmişti.
Türkiye’de de bir süre faaliyette bulunan Uber, tepkiler sonucunda kapatılmıştı. Ancak 15 Ocak’ta İstinaf Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda, sarı taksiler ile birlikte çalışmaya devam edebiliyor. Bu tarihe kadar Uber uygulamasına olan erişim, BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ve BTK’ya bağlı olarak çalışan ESB ( Erişim Sağlayıcıları Birliği) tarafından engellenmişti.
Uber’in VIP taşımacılık hizmeti verdiği UberXL uygulaması Türkiye’de hizmet verdiği dönemde şoförler Uber bünyesinde çalışmıyor, özel taşımacılık sertifikaları ile çalışıyorlardı.
UBER ÜST ÜSTE ÜÇ KEZ KAYBETTİ
Ancak Uber’in yaşadığı sorunlar Türkiye’yle sınırlı kalmadı. İngiltere’de faaliyet gösteren iki Uber sürücü James Farrar ve Yassen Aslam, 2016 yılında haklarını alabilmek adına şirkete dava açtı. Uber bu davayı üst üste 3 kez kaybetti. En sonunda dava İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne taşındı.
İstinaf mahkemesinin kararından sonra Uber Global tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'ye inanıyoruz ve bağlıyız. İstinaf mahkemesi Uber Taksi ile faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edebileceğimizi teyit ettiği için mutluyuz. Uygulamamızı İstanbul'daki tüm yolcu ve sarı taksi şoförlerine sunmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verilmişti.
İngiltere Yüksek Mahkemesi davayla ilgili olarak sürücülerin lehine karar verdi. Karara göre, Uber sürücüleri çalışan olarak görünecek ve asgari ücrete tabi olacaklar. Bu tarihe kadar serbest meslek sahibi olarak görülen sürücüler bu sayede tazminat ve yıllık izin hakkına da sahip olacaklar. Şirketin sadece Londra’da 45 bin sürücüsü bulunuyor.
Şirket uzun süredir dünyanın birçok ülkesinde yasal mevzuatlarla karşı karşıya. Aynı zamanda bu ülkelerde faaliyet gösteren şirket, trafik sıkışıklığını artırmak ve yasal taksilerden müşteri çalmakla sık sık suçlanıyor. İşte Uber’in sorun yaşadığı ülkeler ve başına gelenler.
İNGİLTERE
* Londra’nın ulaşımından sorumlu yerel ulaşım organı, şirketin sürücülerin geçmişlerini tam olarak araştırmamasını ve bunun ciddi suçlara neden olmasını gerekçe göstererek, İngiltere’nin başkentindeki lisansını kaldırdı.
* 2018 yılında şirketin lisansı, 15 aylığına geri verildi.
* 2019’ın eylül ayında şirket iki aylık bir lisans daha aldı.
* 2019 yılında şirketin lisansının bitmesinin ardından, yolcuların güvenliğini riske atması gerekçesiyle, Uber bir daha lisans alamadı.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
* 2019’ın Kasım ayında Uber, New York’ta lisansını sınırlayan bir yasaya itirazda bulundu. Ancak bu itiraz New York mahkemesi tarafından kabul görmedi.
* Eylül 2019’da Uber, sürücülerinin kalabalık Manhattan sokaklarında müşteri olmadan geçirebilecekleri vakti sınırlayan bir yasanın kaldırılmasını istedi.
* Uber ve Lyft şirketleri, ABD milletvekillerinin kendilerini daha da kısıtlayan yasalarla tehdit etmeleri üzerine, sektörün tıkanıklığı ve güvenliğini anlatmak üzerine, konuyu 2019 Eylül’ünde Birleşik Devletler kongresine taşıdılar.
* Eylül 2019’da bir Uber sürücüsü, sürücüleri yanlış sınıflandırdığı için Uber şirketine dava açtı.
* Mart 2019’da şirket, çalışan olduklarını ve belirli koruma ücretlerine tabii olmaları gerektiğini iddia eden sürücüler tarafından açılan bir davayı çözmek için 20 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.
Manhattan'da 6. Cadde'de bir Uber aracı, yolcu bekliyor. (Fotoğraf: iStock)
AVUSTRALYA
* 2019’un Mayıs ayında, bir hukuk firması, Uber şirketine, taksi ve kiralık sürücüler adına, şirkete yasa dışı faaliyet göstermek ve maddi zararlara sebep olduğu gerekçesiyle dava açtı.
ALMANYA
* Almanya Yüksek Mahkemesi, 2018 yılında Uber tarafından sunulan ve 2014 yılında kaldırılan limuzin servisinin yasadışı olduğuna Avrupa’nın en büyük ekonomisinde bulunan şirkete zarar verdiğine hükmetti.
* Almanya'nın 7 şehrinde (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Köln, Münih, Stuttgart) hizmet veren ve bu şehirlerde araç kiralama şirketleri ile onlara kayıtlı sürücülerle çalışan Uber; kiralık araçlarla ulaşım sağlamak için gereken lisansa sahip olmadığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. Karardan sonra faaliyet şeklini değiştiren Uber, Almanya'da aktif olarak hizmet veriyor. Son olarak 20 Şubat'ta taksiciler Uber gibi uygulamaların önünü açacak olan Yolcu Taşıma Yasası'nı protesto için Berlin'de geniş katılımlı bir eylem yaptı.
HOLLANDA
* 2019’un Mart ayında Uber, 2014 ve 2015 yılında lisanssız taksi hizmeti verdiği gerekçesiyle 2.3 milyon avro ödemek zorunda kaldı.
* İngiltere ve Hollanda 2016 yılında gerçekleştirilen siber saldırı nedeniyle Uber şirketinin müşterilerinin kişisel bilgilerini koruyamadığı gerekçesiyle, Uber’i para cezasına çarptırdı.
HİNDİSTAN
* Kasım 2018’de Hindistan, fiyatlandırmayla ilgili bir şikayet üzerine Uber ve Ola şirketlerinin fiyatları kırmadığına kanaat getirdi.
AVUSTURYA
* Uber, yerel bir taksi firmasının şikayeti üzerine 2018 yılında iki gün süreyle kapatılsa da bir süre sonra faaliyetlerine devam etti.
Kaynaklar: BBC, Reuters
Kaynak: Web Özel