Elon Musk'ın 8 dolarlık Mavi Tik kararında kripto para detayı!

Gündem haberleri Elon Musk Twitter dolar abd doları
Elon Musk'ın 8 dolarlık Mavi Tik kararında kripto para detayı!

Elon Musk'ın Mavi Tik kullanıcılarına ayda 8 dolar ödeme kararı sonrası sadece Türkiye'de değil dünyadan da tepkiler gelmeye devam ediyor. Musk ise kararından bir adım geri atmıyor. Ödeme sisteminin kripto paralar üzerinden gerçekleşecek olması da kafalarda bir hayli soru işareti bıraktı.

Twitter’ın sahibi ve aynı zamanda CEO’su olan Elon Musk 44 milyar dolarlık satın alım işlemi ardından bombardıman şeklindeki açıklamalarıyla dünya gündemini adeta yerinden oynatmıştı. Elon Musk yine çok konuşulacak bir tweet atarak Twitter'ın Mavi Rozet hizmeti için ayda 8 dolarlık ücret alınacağını ifade etti. Yine Elon Musk, 31 Ekim Pazartesi günü Twitter'daki biyografisini 'Chief Twit'ten 'Twitter Şikâyet Hattı Operatörü' olarak değiştirmişti.

Elon Musk ayrıca ayda 8 dolar ödeyen kullanıcıların, platformda öne çıkacaklarını, daha uzun video ve ses paylaşabileceklerini ve yarı oranda reklam görebileceklerini aktardı. Mavi tiki öven Elon Musk; “Bu yöntemle içerik üreticilerini ödüllendirmesi için Twitter'a bir gelir kapısı açılacak” cümlesiyle de Twitter’da gerçekleştireceği köklü değişimin altını çizdi. Aslına bakılırsa Musk bu kararı vermeden önce de ünlü roman yazarı Stephen King ile Twitter üzerinden bir pazarlık gerçekleştirmiş, King; Twitter'daki doğrulanmış statüsünü korumak için aylık abonelik ödemeyi reddedeceğini belirtmiş, fakat Elon Musk, şirketin korkunç mali durumunun kendisine bir ücret talep etmekten başka seçenek bırakmadığını dile getirmişti. Nitekim Musk kendi attığı tweette de bu ücreti talep edeceğini birincil ağızdan açıklamış oldu.

Elon Musk'ın 8 dolarlık Mavi Tik kararında kripto para detayı! - Resim : 1

Resmi olarak 237 milyondan fazla günlük aktif kullanıcısı olan Twitter özellikle gündemin takibi açısından son derece önemli bir platform olarak tüm dikkatleri üzerine çekerken Musk’ın Twitter’ın yeni patronu olması sonrasında sosyal medyada da bu mikro blog sitesine yönelik farklı söylemlerin üretildiği görülmekte.

AYDA 8 DOLAR ÖDER MİSİNİZ?

Özellikle mavi tikli kullanıcılara "Ayda 8 dolar öder misiniz?" sorusunu sorduğum her 3 kişiden 2'si hemen hemen "Hayır ödemeyeceğim. Mavi tik için para ödemek bana anlamsız geliyor. Kriterlere uyum sağladığım için bu mavi tiki almaya hak kazandım. Hakkım olan bir uygulamaya para ödemek bana doğru gelmiyor. Tedirgin değilim. Bir seçim yapacağım. Aslında yaptım da.. Para ödemeyi düşünmüyorum. Belki Türkiye şartlarında uygun bir rakam olursa TL olarak mesela aylık 20-30 lira o zaman kararımı gözden geçirebilirim. Ama şuan ki kararım para ödememek." yanıtını veriyor. Birçok kişi Türkiye'de dolar fiyatlarındaki artışı neden olarak gösterse de yurt dışında yaşayan ve Mavi Tik sahibi kullanıcılar da bu durumdan muzdarip. Kimse hak edilmiş bir şeye ücret ödemek istemiyor. 

Elon Musk'ın 8 dolarlık Mavi Tik kararında kripto para detayı! - Resim : 2

ELON MUSK GERİ ADIM ATMIYOR

Elon Musk ise sabaha karşı attığı tweette tüm şikayetlere rağmen "Lütfen şikayet etmeye devam edin, ancak bunun maliyeti 8 ABD dolarıdır." diyerek sözünden geri adım atmayacağını gösteriyor. 

Bilindiği üzere onaylanmış hesapları simgeleyen mavi tike sahip olmak için herhangi bir ücret ödemiyordu. Özellikle medya, siyaset ve eğlence gibi alanlarda faaliyet gösteren kullanıcılar bu durumu farklı etkenlere bağlı olarak kanıtladıkları takdirde herhangi bir ücret ödemeden mavi tik alabiliyorlardı. Bundan sonraki süreçte bu ücreti vermeyen aslına bakılırsa mavi tike de sahip olamayacak… Twitter’daki tweetlerinde Musk, mavi tiki alabilmeyi sağlayan yeni Blue hizmetinin, spam hesaplarla mücadele etme noktasında çok gerekli olduğunu dile getirmiştir. Fakat sadece 8 dolar ücret verilmesiyle birlikte elde edilecek bir mavi tikin farklı amaçlarla yapılacak paylaşımlardaki rolü ve etkisi buradaki temel tartışma noktasıdır. Zira bu durum artık Twitter’da maddi bir statü belirtisi halini aldıracaktır. Yani baştan beri bot ve sahte hesaplarla mücadele edeceğini açıklayan Musk, bir şekilde ticari gelir elde edebilmek adına Twitter’ın önemli ilkelerinden de ödün vermeye başlamıştır.

"MAVİ TİK KULLANICILARININ YARISI ÖDEME YAPAMAYACAK"

İşte tam olarak da bu konuyu Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık ile haberglobal.com.tr'de değerlendirdik. 

Kırık, Mavi Tik detaylarına değinerek "Mavi tikli hesaplar sadece kişilere değil, işletme, kurum ve kuruluşlara da verilmektedir. Ödeme sürecinin nasıl gerçekleşeceği bilinmemesine rağmen mavi tikli hesap sayısı bir hayli yüksektir. Twitter’da onaylanmış yani mavi tiki bulunan yaklaşık 423 bin hesap yer almaktadır. Bu hesapların haftada 8 dolar vereceği düşünülürse Twitter’ın yalnızca kullanıcı ödemelerinden elde edeceği gelirin 3.384.000 dolar olacağı açıktır. Ancak birçok kullanıcının da daha şimdiden Elon Musk’a tepkisin gösterdiği görülmektedir. Şayet bu açıklama uygulama alanına geçerse aşağı yukarı bu kullanıcıların yarısının ödeme yapmaması nedeniyle mavi tikini kaybedeceğini söylemek pek de yanlış sayılmayacaktır. Türkiye’de de net bir sayı olmamakla birlikte 10 bine yakın mavi tikli hesap olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle şayet bu karar uygulama alanına geçerse bu kullanıcılar da abonelik bedeli olan 8 doları ödemek zorunda kalacaklardır." ifadelerini kullandı. 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve  Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve

Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık

KRİPTO PARA DETAYI 

Kırık sözlerine şöyle devam etti: 


Üst düzey görevden almalar sebebiyle Twitter’a olan güven kaybını bugün açık bir şekilde görebilmek mümkündür. Ücretli mavi tik hamlesinin Elon Musk’ın 44 milyar doları en hızlı yoldan geri kazanma çabasının bir ürünü olduğunu net bir şekilde ifade edebiliyoruz. Zira hem iş insanı hem de tüccar bakış açısıyla değerlendirme yapabilen bir isim olması nedeniyle Twitter’ı birçok mecranın önüne geçirebilmek adına büyük çaba sarf etmektedir. Fakat Elon Musk’ın büyük bir kumar oynadığını da sözlerimize eklemek gerekmektedir. Ödeme sisteminin kripto paralar üzerinden gerçekleşecek olması da kripto paraya olan ilgi kaybını ters yüz edebilecek; özellikle Musk’ın sürekli vurguladığı DogeCoin’in daha çok gündeme gelmesine sebebiyet verebilecektir. Zira Musk, kripto para borsasında da yapmış olduğu açıklamalar ve attığı tweetlerle de algı operasyonlarına imza atmış, birçok kullanıcının maddi zarar görmesine sebebiyet vermiştir. Artık Twitter için yeni bir dönem başlıyor. Kullanıcıların mevcut duruma vereceği tepkiler çok önemli olmakla birlikte gelecek günlerde bu konuların çok daha fazla konuşulacağını ifade edebilmek ve gelecek tepkilere göre Musk’ın kararını revize edebileceğini söyleyebilmek de mümkündür.

 

Kaynak: Haber Global TV

Elon Musk dogecoin dolar twitter Dünya haberleri son dakika Kripto para şifa kaymak