Türkiye'nin havası bozuk! 81 kentte limitler aşıldı!
Türkiye genelinde 2022 yılı boyunca PM10 ve PM 2.5 düzeylerine ilişkin veriler ortaya çıktı. 2022 boyunca PM10 ve PM 2.5 kirliliği ortalaması tüm illerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği sınır değeri aşarken, Hakkari, Iğdır, Batman, Düzce ve Osmaniye ise PM açısında en kirli kentler oldu.
Türkiye'de erken ölüm ve kanser vakalarında artışa neden olduğu belirtilen hava kirliliği sorunu devam ediyor. 2022 yılı boyunca partikül madde (PM10 ve PM2.5) kirliliğine ait son araştırma sonuçları, yaşanan kirliliğin boyutunu gözler önüne serdi. 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nın verileri üzerinden yapılan PM10 ve PM2.5 ölçümlerinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerdiği sınır değerler tüm illerde aşılırken, olması gereken referans değerlerin üzerinde oranlar saptandı.
EN YÜKSEK HAKKARİ
2022 boyunca PM10 kirliliği ortalaması en yüksek iller, Hakkari 110.7 mikrogram/metreküp, Iğdır'da 97.6 mikrogram/metreküp ve Batman 89 mikrogram/metreküp olarak sıralandı.
Araştırma sonuçlarına göre yıllık ortalama PM10 kirlilik değeri ülke genelinde sadece İstanbul Kandilli'de 11.8 mikrogram/metreküp ve Trabzon Uzungöl'de 14.8 mikrogram/metreküp olarak DSÖ'nün önerdiği referans değerin altında kaldı. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki istasyonlarından elde edilen PM10 ortalaması ise sırasıyla İstanbul 37.8, Ankara 38.3 ve İzmir 46.6 mikrogram/metreküp olarak ölçüldü.
IĞDIR'DA KRONİK KİRLİLİK
PM2.5 kirliliğinde ise Iğdır 41.1, Osmaniye 40.6 ve Düzce ise 33.7 mikrogram/metreküp ortalama ile DSÖ sınırlarının üzerinde kirlilik saptanan yerler olarak dikkat çekti. Araştırma kapsamında 27 kentte yıllık ortalama PM2.5 düzeyine ilişkin herhangi bir veri elde edilemezken, "2022 yılı itibariyle Türkiye’de hava kirliliği sorununun partikül madde yönünden devam ettiğine işaret ediyor" denildi.
AZOT OKSİT VE AZOT DİOKSİT KİRLİLİĞİ
Öte yandan aynı uzmanlar tarafından ülke genelinde 2022 yılında yaşanan 'azot oksit ve azot dioksit' kirliliğine ait veriler de paylaşıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağının kamuoyuna açık verilerinden elde edilen veriler ışığında hazırlanan raporda, azot oksit kirliliğinin en yüksek olduğu kent Ankara olarak saptandı. Yıllık ortalama azot dioksit ölçüm değerleri Ankara'da 107.5, İstanbul'da 72.8, İzmir'de 89.9 mikrogram/metreküp olarak kayıtlara geçerken, azot dioksit kirliliğindeki yıllık ortalamalar ise Ankara 200.4, İstanbul 134.3, İzmir 133.7 mikrogram/metreküp olarak hesaplandı.
BAŞKENT EN KİRLİSİ
Hem azot oksit, hem de azot dioksit kirliliğinde Türkiye’de en yüksek kirliliğe sahip illeri; Ankara, Kahramanmaraş, Kütahya olarak belirtilirken, şu uyarılar sıralandı: "Büyük şehirlerde kirlilik seviyesi sınır değerin 4 katına ulaşan değerlerde ölçülmüştür. 2022 yılı kirliliği göz önüne alındığında kentlerin trafik yükünün azaltılması, endüstrilerin ve ısınma amaçlı kullanılan yanma proseslerinin alternatif enerji kaynaklarına yöneltilmesi gerektiğini göstermektedir."
İSTASYON SAYISI YETERSİZ
Öte yandan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Sabri Serhan Olcay, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Şule Kızıltaş Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Merve Erçelik ile Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Nilüfer Aykaç'ın öncülüğünde yapılan araştırmalarda, PM10 için Türkiye genelinde mevcut 342 istasyondan yeterli ölçüm yapılan 289 istasyon olduğu, PM2.5 için bu sayının 125 olduğuna değinilirken, sayısının yetersizliğine dikkat çekildi.
Kaynak: Web Özel