Türkiye harekete geçti! Türk mürettebatın yönettiği Liberya bayraklı gemiye baskın!

Azerbaycan Türkiye

Batı Afrika ülkesi Gine açıklarında Türk mürettebatın yönettiği Liberya bayraklı gemi silahlı korsanlar tarafından baskına uğradı. İlk belirlemelere göre, Azerbaycanlı 2. mühendis Farman Ismayılov hayatını kaybetti, 15 mürettebat kaçırıldı!

İstanbul merkezli Boden Denizcilik işletmesindeki Liberya bayraklı 2007 inşa Mozart isimli konteyner gemisinin, 23 Ocak sabah saatlerinde Gine Körfezi Sao Tome'nin 100 deniz mili açıklarında seyrettiği sırada korsanların saldırısına uğradığı bildirildi. Korsanların gemiye bindiği ve geminin sürüklendiği açıklandı.

Saldırının hemen ardından tüm ilgili makamlara haber verildi. Saldırının hemen ardından tüm ilgili makamlara haber verildi. Mozart isimli konteyner gemisinde çoğu Türk olmak üzere 19 denizci olduğu bilgisine ulaşıldı. 2. Mühendis Azerbaycanlı Farman Ismayılov hayatını kaybetti, 15 mürettebat kaçırıldı!

4. Kaptan Furkan Yaren ile temas kuruldu. Furkan Yaren 2. Mühendis Farman Ismayılov'un hayatını kaybettiğini ve kendisinin bacağından yaralandığını söyledi. Gemiden 15 kişiyi darp ederek aldıklarını açıklayan 4. Kaptan Furkan Yaren geriye sadece Baş Mühendis Süha Tatlıgül ve yağcının kaldığını söyledi. Ayrıca yağcının vücuduna şarapnel isabet ettiğini söyledi. Kaptan Furkan Yaren korsanların Radar, ECDIS gibi seyir cihazlarının kabolarını söktüğünü ve kör bir şekilde seyir yaptıklarını belirtti. Gemi, saldırıya uğradığı esnada Nijerya'dan Güney Afrika'ya seyir halindeydi.

"GEMİYİ VERDİKLERİ ROTAYA GÖTÜRÜYORUM"

Twitter'da paylaşılan ve geminin 4'üncü Kaptanı Furkan Yaren'e ait olduğu belirtilen ses kaydında da "Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, sadece radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi." ifadesi yer aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GEMİNİN 4. KAPTANIYLA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya açıklarında korsanların saldırısına uğrayan geminin kaptanlarından Furkan Yaren ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Geminin saldırıdan kurtulan 3 personeliyle Gabon’a doğru hareket ettiği bilgisini alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci yakından takip ettiğini ve kaçırılan gemi personelinin kurtarılmasıyla ilgili bütün yetkilileri talimatlandırdığını ifade etti.

TÜRKİYE MÜRETTEBATIN BULUNMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Türkiye, Nijerya açıklarında deniz haydutlarının saldırısına uğrayan Türk gemisinden kaçırılan mürettebatın kurtarılması için bölgedeki tüm büyükelçilikleri kanalıyla seferber oldu.

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'DAN KRİTİK GÖRÜŞME

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geminin 4. Kaptanı Furkan Yaren ile telefonda görüşerek olayla ve gemideki durumla ilgili bilgi aldı.

Çavuşoğlu, geminin ait olduğu şirketin işletmecisi Osman Levent Karsan'la da telefonda görüşerek, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti, kaçırılan mürettebatın bir an evvel kurtarılması ve evlerine güvenle dönebilmeleri için gerekenlerin yapılacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'u arayarak, öldürülen mürettebat için başsağlığı diledi ve gemi limana yanaştığında cenazenin Azerbaycan’a nakli için çalışmaların derhal başlayacağını aktardı.

Kaynaklar, Türkiye'nin başta Abuja olmak üzere Nijerya ve çevre ülkelerdeki büyükelçilikleri kaçırılan mürettebatın kurtarılması için seferber olduğunu da kaydetti.

Türkiye harekete geçti! Türk mürettebatın yönettiği Liberya bayraklı gemiye baskın! - Resim : 1

DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Müdürlükten yapılan açıklamada şöyle denildi: 

 23.01.2021 Günü saat 10:36 TSİ’de Nijerya Lagos yaklaşık 180 mil açığında Liberya bayraklı MOZART isimli gemiye deniz haydutları saldırmıştır. Gemi personeli güvenli alana kendilerini kilitlemişler. Ancak, deniz haydutları 5-6 saat uğraş sonucunda güvenli alan kapısını kırarak Toplam 19 personel arasından 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmişler. Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüş olup gemi üzerinde 3 kendi personeli ile birlikte GABON Port-Gentil limanına doğru hareket halindedir. Gemide halihazırda deniz haydutu bulunmamakta olup, söz konusu limana 24.01.2021 tarihi saat 09:00’da ulaşması beklenmektedir. Gemiyi işleten BODEN Denizcilik tarafından Liberya bayrak temsilcisi, O bölgedeki deniz haydutluğu faaliyetleri ile ilgilenen Maritime Domain Awareness Trade - Gulf of Guinea (MDAT-GoG), gemi sahibi sigorta kuruluşu bilgilendirilmiş, medya ve basın sözcüsü ile iletişime geçilmiştir. Ayrıca İngiltere merkezli Kriz Yönetimi Merkezi aktif hale getirilmiş, sigortacısı bilgilendirilerek ve sigortacının devreye girmesi sağlanmıştır. 

Olay merkezimiz tarafından takip edilmektedir.

Türkiye harekete geçti! Türk mürettebatın yönettiği Liberya bayraklı gemiye baskın! - Resim : 2

GEMİDE BULUNAN PERSONEL İSİMLERİ

Kpt Mustafa Kaya

2.Kpt Melih Çetin

3.kpt Doğancan cengil

4.kpt Furkan Yaren

B.müh Süha Tatlıgül

2.müh Farman Ismayılov

3.müh Yasin Alper Şeker

E.zbt Gökhan Buran

Reis Vedat Aksan

Gemici Erdi Erman

Gemici Halil Gülçür

Gemici Ünsal Dilsiz

Gemici Adil Alkan

Gemici İlyas Baş

Fiter Mesut MeralYağcı

Bahadır YeşilalanYağcı

Gökhan Lale

Aşçı Mustafa Benklioğlu

Gv stj Hamza Orhan

son dakika son dakika haber