Türkiye'den ABD'nin yaptırım kararı sonrası ilk açıklama

ABD Türkiye
Türkiye'den ABD'nin yaptırım kararı sonrası ilk açıklama

ABD'nin Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almasının ardından Türkiye'den ilk açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin S-400 alımına ilişkin uyguladığı Türkiye'ye yönelik yaptırım kararı hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi:

ABD’nin, S-400 hava savunma sistemlerini tedariğimiz nedeniyle bugün açıkladığı ve Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz.

Türkiye’yi zamanında S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koşullar herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir. Nitekim bizzat Başkan Trump da bir çok vesileyle bu konuda Türkiye’nin haklılığını teslim etmiştir.

Öte yandan, S-400’lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksundur. Kaldı ki Türkiye, bu konuda NATO’nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi önyargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gerçekçi bir zeminde ele alınmasını defaatle önermiştir. 

Bu itibarla, ABD’nin konuyu iki müttefike yakışır şekilde diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki önerimizi kabul etmeyerek, tek taraflı yaptırımlara başvurması her türlü izandan yoksun bir davranıştır.

Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir. 

Bu anlayışla, ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.

SİYASETÇİLERDEN TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medyadan tepkisini belirterek "Türkiye, savunma sanayi alanındaki hedeflerine ulaşmak için adımlarını kararlı bir şekilde atmaya devam edecek" dedi.

Numan Kurtulmuş:  ABD'nin ülkemize yönelik aldığı tek taraflı yaptırım kararları Türkiye - ABD ilişkilerinin geleceği açısından son derece akıldışı ve vahimdir.
ABD, bu haksız ve yanlış kararları gözden geçirmeli, Türkiye'ye karşı bu ön yargılı yaklaşımlardan vazgeçmelidir.

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu: Hiçbir yaptırım kararı bizi yolumuzdan döndüremez. Adil ve merhametli yeni bir dünya için güçlü ve büyük Türkiye emin adımlarla hedeflerine doğru yürüyüşünü sürdürecektir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Yaptırım ne müttefiklikle ne de müttefiki yeniden kazanma iradesiyle bağdaşır. Savunma sanayiinde Türkiye’yi kendisine mahkûm zanneden bir anlayış zamanın gerisinde kalmıştır. Ülkemizin savunması için icab eden her adımı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.

Fuat Oktay: ABD tarafından alınan yaptırım kararı, Cumhurbaşkanımız liderliğinde ulusal çıkarlarımız ve savunma sanayimiz için attığımız adımlardaki kararlılığımızı daha da artıracaktır.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber