Türk partisine Bulgar lider

Bulgaristan Türkiye Erken seçim yerel seçim
Türk partisine Bulgar lider

Bulgaristan'da Türklerin kurduğu Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) kongreye gidiyor. Ülkenin kilit partisinde genel başkanlığa tek aday Bulgar Delyan Peevski. Koalisyon hükümetini dışarıdan destekleyen HÖH geçen ay yapılan yerel seçimlerde ülkenin 3. büyük partisi oldu.

Bulgaristan'da ülkenin Türk azınlığı tarafından kurulan Haklar ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Genel Başkan Mustafa Karadayı'nın istifasının ardından 24 Şubat'ta gerçekleştirilecek büyük kongreye hazırlanıyor. Partide genel başkan adaylığını açıklayan tek isim ise Bulgar Delyan Peevski oldu. Uzun bir süredir milletvekili olan Peevski halihazırda HÖH'ün meclis grup başkanlığını yürütüyor. Bulgaristan'ın tanınan iş insanlarından biri olan Peevski'nin ismi, geçen 16 Ekim'de de 'HÖH eşbaşkanı' olarak açıklanmıştı.

HÖH ÜLKEDE 3. PARTİ

Geçen 29 Ekim'de yerel seçim için sandık başına giden Bulgaristan'da HÖH ile birlikte diğer partilerden Türk adaylar belediye başkanı seçilirken ülkede siyasi tablo da belirginleşti. Seçimde üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), oyların yüzde 13,66’sını alarak parlamentonun üçüncü büyük partisi oldu. Rusya yanlısı, Avrupa Birliği ve NATO karşıtı Yeniden Doğuş partisi oyların yüzde 10,17’si ile dördüncü, eski komünist partinin çizgisinde siyaset yürüten  Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 9,32’si ile beşinci sırada yer aldı. Ülkede birinci parti konusunda ise muhafazakar GERB bulunuyor. 

ETNİK DEĞİL KİTLE PARTİSİ

Yerel seçimlerin ardından Mustafa Karadayı'nın istifası ile birlikte HÖH içerisinde de partinin yapısı ve kimliği ile ilgili bir süreç başlamıştı. 1990'da, ilk kez parlamentoya adım atan HÖH, 2005 genel seçimlerinde çok partili bir koalisyonun parçası olarak hükümette yer almış, üç bakanlık elde etmişti. Bulgar Anayasası'na göre ülkede etnik temelde siyaset yapmak yasak. Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH, içerisinde Bulgar yöneticilerin de yer aldığı bir kitle partisi olarak tanımlanıyor. Partinin kurucu ve fahri genel başkanı Ahmet Doğan ile Peevski'nin de HÖH'ün bu temelde, AB ve NATO çizgisinde bir parti olarak yoluna devam etmesinden yana olduğu belirtiliyor.

ÜLKENİN TÜMÜNE HİTAP EDİYOR

Bulgaristan Göçmenleri Dernek Başkanı olan ve HÖH adaylarına destek için çalışmalar yapan Ercan Çalışkan'a yaklaşan kongreyi ve HÖH'ün tarihinde ilk kez Bulgar kökenli bir ismin genel başkanlığa aday olmasının nasıl değerlendirildiğini sorduk. HÖH'ün Bulgaristan'ın tümüne hitap eden bir siyasi kimliğe sahip olduğunu belirten Çalışkan partide pek çok Bulgar ismin de üye ve yönetici olarak görev yaptığını, pek çok yerde Bulgar adayların da HÖH'ü temsil ettiğini söyledi.

HEDEF KOALİSYONA GİRMEK

HÖH'ün şu anda mevcut koalisyon hükümetini dışarıdan desteklediğini belirten Ercan Çalışkan ülkenin bütününe yönelik bir politikayla ilk genel seçimde HÖH'ün bir koalisyon içerisinde yer almasının hedeflendiğini ifade etti. Ülkede yapılan son anketlerde seçmenlerin yüzde 30'unun erken genel seçimden yana olduğu ortaya çıkmıştı.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel